• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Wat zijn de verschillen tussen light, medium en dark roast koffiebonen?

Koffie wordt vaak beschreven aan de hand van de kleur van de koffiebonen: light roast, medium roast en dark roast. Iedere roast-soort heeft een ander brandingsproces doorstaan, waardoor ieder kopje koffie zijn eigen unieke aroma heeft. Maar wat zijn de smaakverschillen zijn tussen light, medium en dark roast en hoe zijn deze verschillen ontstaan? Daar vertellen wij je graag meer over.

 

Light roast: de natuurlijke smaak van koffie 

Het woord verraadt het al: de koffieboon in een light roast heeft een lichte kleur. Deze lichte kleur is ontstaan door de bonen een korte tijd te branden. Verder is er bij deze bonen geen olielaagje aanwezig, omdat ze op een relatief lage temperatuur gebrand worden. Door het milde brandingsproces komt de natuurlijke smaak van de koffie goed naar voren. Dit is de reden waarom de light roast vaak gebruikt wordt voor het proeven van koffie en het bepalen van een bepaald smaakprofiel.

Smaak: subtiel en lichtzuur. 

Medium roast

De bonen uit de medium roast zijn iets langer gebrand dan de bonen uit de light roast, waardoor ze een wat donkerdere kleur hebben. Ook bij de medium roast is echter nog geen olielaagje te vinden. Hiervoor is de temperatuur bij het branden nog niet hoog genoeg. De natuurlijke smaak van koffie is bij de medium roast nog steeds te proeven, maar maakt deels plaats voor meer aroma’s en een vollere body door de langere branding.

Onze favoriet eens proeven? Probeer de Douwe Egberts Espressobonen Medium

Smaak: lichtzuur met bittere afdronk.

Dark roast

Is het chocolade of zijn het koffiebonen? Zo donker zijn de bonen uit een dark roast. Deze donkere kleur hebben de bonen te danken aan de lange branding. Ook is er bij deze roast een olielaagje te vinden door de hoge brandingstemperatuur. Door de lange branding op hoge temperatuur zijn de natuurlijke smaken van koffie vrijwel allemaal vervangen door de aroma’s die zijn ontstaan tijdens het brandingsproces. Dark roast is dankzij zijn stevige body erg geschikt om espresso mee te maken.

 

Wil je deze bonen ook eens proberen? Onze favoriet is de Douwe Egberts Espressobonen Dark Roast.


Smaak: bitter en vol.

Het kiezen van een roast 

Welke roast is het meest geschikt voor welke koffiesoort? Light roast is door zijn subtiele karakter een goede match voor liefhebbers van zwarte koffie. De medium roast is een echte aanrader voor de koffiedrinker die houdt van een bittere afdronk. Beide roasts zijn een goede match voor het maken van een koffie verkeerd. Dark roast is erg geschikt voor het maken van een espresso. Deze roast kan daarom ook goed worden gebruikt bij het maken van een cappuccino, een latte macchiato of een ice coffee. Bekijk onze verschillende koffie- en espressobonen en kies de roast die bij jouw bedrijf past!

 

Welke roast bevat de meeste cafeïne?

"Hoe donkerder de roast, hoe meer cafeïne."

Dit is echter een misvatting: juist de light roasts bevatten een hoger cafeïne gehalte.

Bekijk de koffiebonen in ons assortiment