Onze droom?
Een duurzame koffie- en theemarkt.

Samen met u kunnen we die droom realiseren.
Door voor koffie en thee van Jacobs Douwe Egberts te kiezen, bent u goed bezig.

Een duurzame toekomst

Duurzaamheid kent minstens zoveel variaties als koffie en thee zelf. Voor iedere organisatie betekent het ook weer iets anders. Wij kunnen natuurlijk wel beweren dat we goed bezig zijn, maar hoe weet u nou of dat echt zo is?

Certificeringen zijn natuurlijk een goed begin: wij zijn aangesloten bij UTZ, Rainforest Alliance en Fair Trade. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij alleen gecertificeerde koffie en thee inkopen. En ook dat we samen met onze leveranciers de arbeidsomstandigheden van de koffie- en theeboeren verbeteren en de natuurlijke hulpbronnen op de teeltplekken beschermen.

 

utz_certified.pngrainforest_alliance_certified.pngFairtrade.png

Goed bezig? Hoe dan?

Jacobs Douwe Egberts zet zich in voor een duurzame toekomst. Een paar voorbeelden.

Productie

In 2020 willen we het totale energieverbruik van onze productie met 10% verminderd hebben. Tussen 2014 en 2017 hebben we een vermindering van 7% gerealiseerd. Ook gebruiken we duurzame energie. We zetten koffiedik om in stoom, waarmee we 90% van de warmtevraag in de fabriek in Joure opvangen en zetten we afvalwater om in biogas voor het verwarmen van de stoomketels.

Transport

Door twee van onze koffiebedrijven te combineren, hebben wij bij onze leveringen de lading per vrachtwagen verhoogd en de af te leggen kilometers verminderd. Onze zogenaamde 'carbon footprint' voor de logistiek in Nederland en België is zo sinds 2013 met ongeveer één vijfde verminderd. Daarnaast wordt de groene koffie vanuit de haven per trein vervoerd in plaats van per vrachtwagen wat de CO2 uitstoot vermindert met 13kt per jaar.

Koffievoorziening

Onze energiezuinige koffieautomaten hebben bijna allemaal een eco-modus. Zo maken we het u ook gemakkelijk om duurzaam bezig te zijn. Verder bieden we biologisch afbreekbare bekers en 100% recyclebare bekers aan en gebruiken we voor onze verpakkingen zo veel mogelijk gerecycled materiaal. 

Lees hier onze 5 tips voor een duurzame koffiehoek.

Douwe Egberts herbruikbare beker

Gemiddeld worden er per dag 4 kopjes koffie per persoon gedronken. In een zakelijke omgeving telt deze koffieconsumptie op tot het gebruik van een groot aantal bekers, die na eenmalig gebruik in de prullenbak belanden. Daardoor is het idee van de D.E herbruikbare beker ontstaan die de milieu-impact vermindert en die past binnen de circulaire koffievoorziening.

De D.E herbruikbare beker is een beker die tot 4x gebruikt kan worden. De bekers bevatten hartverwarmende teksten (‘Houd me vast’, ‘Ik hoor bij jou’, ‘Blijf je bij me?’ en ‘Wij zijn ’n setje’) die op een verrassende en leuke manier hergebruik stimuleren. Op de achterkant is er ruimte om je naam op te schrijven en het favoriete drankje aan te kruisen zodat je makkelijk voor elkaar een kopje koffie kan halen in een al gebruikte beker. Wanneer bekers hergebruikt worden, vermindert de hoeveelheid afval.

Lees hoe verzekeringsmaatschappij VIVAT en waste-to-productbedrijf Renewi een circulaire bekervoorziening in de praktijk hebben gebracht.

Daarnaast is de beker 100% recyclebaar. Wanneer de bekers na gebruik separaat ingezameld worden, kunnen deze door afvalverwerkers verwerkt worden tot nieuwe producten. Zo komt het koffiebekertje bijvoorbeeld terug in de vorm van een tissue of toiletpapier.

Bestel de beker

De beker is 100% recyclebaar. Zo komt het koffiebekertje bijvoorbeeld terug in de vorm van een tissue of toiletpapier.

Onze koffie en thee brengt samen

Koffie en thee brengt mensen samen. Daarom steunen wij maatschappelijke initiatieven. De meest bekende hiervan is Burendag in samenwerking met het Oranje Fonds. Afgelopen jaar deden er meer dan 1 miljoen mensen aan mee! Ook zetten we ons in voor hulpbehoevenden met stichting DoSocial en ouderen met Carista. Omdat wij vinden dat iedereen een koffie- of theemoment verdient waar ze gelukkig van worden.

Een circulaire koffie- en theevoorziening 

In een circulaire koffie- en theevoorziening gaat het in de gehele keten om maximaal gebruik van duurzame materialen én hergebruik, van de aanvoer van koffie en thee, het automaatmeubel, de bekers en de afvalverwerking en daarmee het sluiten van kringlopen. Dit is een reis waar we samen met onze partners graag in ontdekken, leren en groeien.

Daarin zetten wij mooie en concrete stappen met opdrachtgevers zoals Gemeente Enschede. Deze samenwerking laat goed zien dat een circulaire koffievoorziening niet alleen helpt om de ecologische footprint van organisaties te verkleinen, maar ook een positieve impact op de omgeving kan hebben als hiervoor wordt samengewerkt met lokale partijen. Denk bijvoorbeeld aan een nabijgelegen kwekerij die de koffiedroes kan gebruiken als bemesting. Hier leest u meer over onze samenwerking met de Gemeente Enschede/Losser 

Duurzame verpakkingen

In veel van onze verpakkingen wordt papier gebruikt. Niet alleen voor u, maar ook voor ons is het belangrijk om er zeker van te zijn dat dit papier op een verantwoorde manier verkregen is zodat in de productie van onze producten er geen negatieve impact is op het milieu. Daarom ziet u op veel van onze verpakkingen, maar ook op al onze bekers het FSC-keurmerk. Dit keurmerk is een indicatie dat dit papier uit verantwoord bosbeheer komt. Hiermee garanderen we dat, in het verkrijgen van de grondstof voor onze het producten, het leefgebied van planten en dieren beschermd wordt en de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders gerespecteerd zijn.

 

 

 

 

Fairtrade bonen

We geven niet alleen om de kwaliteit van onze koffie maar ook om de kwaliteit van de leef- en werkomstandigheden van onze koffietelers in ontwikkelingslanden. Net als zij geloven wij in milieuvriendelijke teelt zodat we de duurzame productie van onze Fairtrade Espresso bonen blijvend kunnen garanderen.

Probeer nu Douwe Egberts Fairtrade Dark Espresso bonen. De 100% Arabica dark roasted bonen geven een heerlijke volle smaak aan je kop koffie. Daarmee is het ook de ideale basis voor een cappuccino of een latte macchiato.

Fairtrade koffie

Fairtrade thee

Andere milieuvriendelijke producten