Onze droom?
Een duurzame koffie- en theemarkt.

Samen met u kunnen we die droom realiseren.
Door voor koffie en thee van Jacobs Douwe Egberts te kiezen, bent u goed bezig.

Goed bezig? Hoe dan?

Jacobs Douwe Egberts zet zich in voor een duurzame toekomst.

Voor iedere organisatie betekent dat iets anders, want duurzaamheid kent minstens net zoveel variaties als koffie en thee zelf. Daarnaast kunnen wij natuurlijk wel beweren dat we goed bezig zijn, maar hoe weet u nou of dat echt zo is? We nemen u mee op reis van de plantages tot aan de koffiedroes.

Het begin

Uw kopje koffie of thee vindt zijn oorsprong op de plantages. Daar zorgen koffie- en theeboeren ervoor dat de koffiebessen, koffiebonen en theeblaadjes met de beste zorg behandeld worden. In ruil daarvoor zorgen wij samen met onze leveranciers voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het beschermen van de natuurlijke hulpbronnen op de plantages. Daarom zijn wij ook aangesloten bij Rainforest Alliance, Ethical Tea Partnership en Fairtrade. Niet alleen de kwaliteit van onze koffie en thee is belangrijk, maar ook de kwaliteit van leef- en werkomstandigheden van onze koffie- en theeboeren.

 

utz_certified.pngrainforest_alliance_certified.pngFairtrade.png

Onderweg

De groene koffie komt binnen in de haven en wordt vervolgens per trein naar onze fabrieken vervoerd. Door dit per trein te vervoeren in plaats van vrachtwagen is de CO2-uitstoot met 13kt per jaar verminderd. Daarnaast hebben we ook twee van onze koffiebedrijven gecombineerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lading per vrachtwagen verhoogd is en de af te leggen kilometers voor onze leveringen verminderd zijn. Sinds 2013 hebben we daardoor de carbon footprint van Nederland en België met ongeveer één vijfde verminderd.

Productie

In 2020 willen we het totale energieverbruik van onze productie met 10% verminderd hebben. Tussen 2014 en 2017 hebben we een vermindering van 7% gerealiseerd. We zetten koffiedik om in stoom, waarmee we 90% van de warmtevraag in de fabriek in Joure opvangen en we zetten afvalwater om in biogas voor het verwarmen van de stoomketels. Ook gebruiken we duurzame energie. Restproducten die voortkomen uit productie worden zoveel mogelijk hergebruikt. Zo worden de vliesjes van de koffiebonen die in Joure gebrand worden, omgezet tot stoom voor de fabriek of als bodemverbeteraar geleverd aan de agrarische sector.

Eindbestemming

Onze energiezuinige koffieautomaten hebben bijna allemaal een eco-modus. Verder bieden we biologisch afbreekbare bekers en 100% recyclebare bekers aan en gebruiken we voor onze verpakkingen zoveel mogelijk gerecycled materiaal. Zo maken we het u gemakkelijk om ook duurzaam bezig te zijn.


Lees hier meer over onze herbruikbare bekers en hier over onze verpakkingen.

De complete reis

In de reis van onze kopjes koffie en thee ontdekken we samen met onze partners graag meer over het gebruik van duurzame materialen, hergebruik en afvalverwerking. Wij zetten concrete stappen voor het optimaliseren van de circulaire koffie- en theevoorzieningen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in samenwerking met Gemeente Enschede, DCW Kwekerij en COORS. Zo worden bijvoorbeeld de bekers apart ingezameld en verwerkt tot papierpulp voor nieuwe papierproducten en koffiedroes wordt onder meer gebruikt als grondstof voor het kweken van oesterzwammen.

Douwe Egberts herbruikbare beker

Per dag worden er gemiddeld 4 kopjes koffie per persoon gedronken. In een zakelijke omgeving telt deze koffieconsumptie op tot het gebruik van een groot aantal bekers die na eenmalig gebruik in de prullenbak belanden. Om de milieu-impact te verminderen is het idee van de D.E herbruikbare beker ontstaan die goed binnen de circulaire koffievoorziening past.


De D.E herbruikbare beker is tot 4x te gebruiken; ga voor uw favoriete drankje of wissel het af en probeer een nieuwe koffievariatie! Op de achterkant is ruimte om uw naam op te schrijven en uw favoriete drankje aan te kruisen zodat u makkelijk voor elkaar een kopje koffie kunt halen. De teksten op de bekers bevatten daarnaast ook hartverwarmende teksten: ‘Houd me vast’, ‘Ik hoor bij jou’, ‘Blijf je bij me?’ en ‘Wij zijn ’n setje’. Hiermee stimuleert u het hergebruik van de beker.


De bekers zijn 100% recyclebaar en kunnen na gebruik separaat ingezameld worden. Afvalverwerkers kunnen de bekers vervolgens verwerken tot nieuwe producten, waaronder tissues of toiletpapier.


Verzekeringsmaatschappij VIVAT en waste-to-productbedrijf Renewi hebben de circulaire bekervoorziening al in de praktijk gebracht. Ook Hogeschool Utrecht heeft voor de herbruikbare bekers gekozen.

Bestel de beker

De beker is 100% recyclebaar. Zo komt het koffiebekertje bijvoorbeeld terug in de vorm van een tissue of toiletpapier.

Duurzame verpakkingen

Veel van onze verpakkingen zijn (gedeeltelijk) gemaakt van papier. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat dit papier op een verantwoorde manier verkregen is om een negatieve impact op het milieu te voorkomen. Al onze bekers en veel van onze andere producten zijn daarom gemaakt van papier met FSC-keurmerk.

Dit keurmerk geeft aan dat dit papier uit verantwoord bosbeheer komt. Daarmee kunnen we garanderen dat we het leefgebied van planten en dieren beschermd wordt bij het verkrijgen van de grondstof van onze producten. De rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders worden hier ook bij gerespecteerd. Het design op onze bekers is gedrukt met inkt op waterbasis.


fsc-zwart.png


Onze certificeringen

Gedurende het hele jaar toetsen we onze prestaties en toekomstplannen met interne en externe audits, zo ook voor MVO. Dit doen we met de volgende platforms en certificeringen:

 

ISO 9001: Kwaliteitsmanagement
Optimalisatie van processen en klanttevredenheid

ISO 14001: Milieumanagement
Circulariteit en CO2-uitstoot van het wagenpark

ISO 22000: Voedselveiligheid
Productie, opslaan en verwerken van ingrediënten en distributie

VCA: Petrochemie
Managementsysteem voor veiligheid, gezondheid en milieu

CO2 prestatieladder
Reduceren van onze CO2 uitstoot. Klik hier voor details.

Benieuwd naar de voortgang? Klik hier

Fairtrade koffie

Fairtrade thee

Andere milieubewuste producten