Onze droom? Een duurzame koffie- en theemarkt. Samen met u kunnen we die droom realiseren.
Door voor koffie en thee van Jacobs Douwe Egberts te kiezen, bent u goed bezig.

EEN DUURZAME TOEKOMST

Dat smaakt naar meer

Duurzaamheid kent minstens zoveel variaties als koffie en thee zelf. Voor iedere organisatie betekent het ook weer iets anders. Wij kunnen natuurlijk wel beweren dat we goed bezig zijn, maar hoe weet u nou of dat echt zo is? Certificeringen zijn natuurlijk een goed begin: wij zijn aangesloten bij UTZ, Rainforest Alliance en Fair Trade. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij alleen gecertificeerde koffie en thee inkopen. En ook dat we samen met onze leveranciers de arbeidsomstandigheden van de koffie- en theeboeren verbeteren en de natuurlijke hulpbronnen op de teeltplekken beschermen. 

GOED BEZIG? HOE DAN?

Jacobs Douwe Egberts zet zich in voor een duurzame toekomst. Een paar voorbeelden.

Productie

In 2020 willen we het totale energieverbruik van onze productie met 10% verminderd hebben. Tussen 2014 en 2017 hebben we een vermindering van 7% gerealiseerd. Ook gebruiken we duurzame energie. We zetten koffiedik om in stoom, waarmee we 90% van de warmtevraag in de fabriek in Joure opvangen en zetten we afvalwater om in biogas voor het verwarmen van de stoomketels.

Transport

Door twee van onze koffiebedrijven te combineren, hebben wij bij onze leveringen de lading per vrachtwagen verhoogd en de af te leggen kilometers verminderd. Onze zogenaamde 'carbon footprint' voor de logistiek in Nederland en België is zo sinds 2013 met ongeveer één vijfde verminderd. Daarnaast wordt de groene koffie vanuit de haven per trein vervoerd in plaats van per vrachtwagen wat de CO2 uitstoot vermindert met 13kt per jaar.

Koffievoorziening

Onze energiezuinige koffieautomaten hebben bijna allemaal een eco-modus. Zo maken we het u ook gemakkelijk om duurzaam bezig te zijn. Verder bieden we biologisch afbreekbare bekers en 100% recyclebare bekers aan en gebruiken we voor onze verpakkingen zo veel mogelijk gerecycled materiaal. 

ONZE KOFFIE EN THEE BRENGT SAMEN

Koffie en thee brengt mensen samen. Daarom steunen wij maatschappelijke initiatieven. De meest bekende hiervan is Burendag in samenwerking met het Oranje Fonds. Afgelopen jaar deden er meer dan 1 miljoen mensen aan mee! Ook zetten we ons in voor hulpbehoevenden met stichting DoSocial en ouderen met Carista. Omdat wij vinden dat iedereen een koffie- of theemoment verdient waar ze gelukkig van worden.

EEN CIRCULAIRE KOFFIE- EN THEEVOORZIENING

In een circulaire koffie- en theevoorziening gaat het in de gehele keten om maximaal gebruik van duurzame materialen én hergebruik, van de aanvoer van koffie en thee, het automaatmeubel, de bekers en de afvalverwerking en daarmee het sluiten van kringlopen. Dit is een reis waar we samen met onze partners graag in ontdekken, leren en groeien.

Daarin zetten wij mooie en concrete stappen met opdrachtgevers zoals Gemeente Enschede. Deze samenwerking laat goed zien dat een circulaire koffievoorziening niet alleen helpt om de ecologische footprint van organisaties te verkleinen, maar ook een positieve impact op de omgeving kan hebben als hiervoor wordt samengewerkt met lokale partijen. Denk bijvoorbeeld aan een nabijgelegen kwekerij die de koffiedroes kan gebruiken als bemesting. Hier leest u meer over onze samenwerking met de Gemeente Enschede/Losser