• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Espresso: alles wat je moet weten over deze Italiaanse koffie

De espresso is een koffie voor mensen die écht houden van een intense koffiesmaak. Het is een kleine, geconcentreerde kop koffie, gemaakt van zeer fijngemalen bonen. Maar welke bonen heb je hier dan eigenlijk voor nodig? Waar komt de espresso vandaan? En hoe bestel je deze in het Italiaans?

Wat is een espresso?

Een espresso is een sterke kop koffie van klein formaat. In een espresso zit  25 tot 35 ml koffie. Dit lijkt niet veel, maar de smaak van een goede espresso is groots. De grote concentratie koffie, vergeleken bij de hoeveelheid water, zorgt ervoor dat je zelfs met een kleine slok een heerlijke koffiesmaak ervaart.

Waar komt espresso vandaan?

Espresso is afkomstig uit Italië. De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor “uitpersen”, verwijzend naar de bereiding. Bij het maken van een espresso wordt de koffie onder hoge druk “geperst” voor een geconcentreerde smaak.

Zo maak je een espresso

Zo krijg jij de perfecte espresso-smaak

De smaak van een goede kop espresso is afhankelijk van de extractie. Dit is de afgifte van smaak en aroma van de gemalen espresso aan het hete water. Is er sprake van een onder-extractie dan merk je dit aan een flauwe en overheersende zure smaak in de espresso. Een over-extractie proef je al snel aan een te sterke, bittere smaak.

Zo herken jij een goede espresso

Een perfecte espresso heeft een crema laag. Dit is een goudbruin laagje over de espresso, dat bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De uitloop van een goede espresso heeft de kleur van hazelnoot/karamel en de smaak herken je aan een verfijnde rins-bittere balans met een volle body. Daarmee is een espresso ook de perfecte basis voor een lekkere cappuccino.

Omdat espresso een korte extractie-tijd heeft, zit er veel minder cafeïne in dan in filterkoffie

Hoe bestel je een espresso in het Italiaans?

Wanneer je in Italië op een terras vraagt om een espresso, dan gebruik je het woord caffè. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof je een normale koffie bestelt. Als Italianen een caffè bestellen, dan hebben ze het niet over een koffie maar over een espresso.

Ga dus voor: ‘Buongiorno, un caffè per favore.’

Wil je wél een normale kop koffie bestellen? Vraag dan om een Americano.

Hoeveel cafeïne zit in een espresso?

Hoewel de concentratie van de gemalen koffiebonen een stuk hoger is dan bij filterkoffie, bevat een espresso een stuk minder cafeïne. Dit komt doordat een espresso een korte extractie-tijd heeft: het water loopt er maar een paar seconden doorheen. Volgens het Voedingscentrum zit in een kopje espresso 65 milligram cafeïne, tegenover 85 milligram cafeïne in een kopje filterkoffie.

Espresso is de  basis voor veel soorten koffie, zoals ijskoffie, latte macchiato of cappuccino.

Welke espressosoorten zijn er?

Naast de traditionele espresso bestaan er nog andere espressosoorten. De meest bekende soorten zijn de Espresso Macchiato, de Espresso Ristretto, de Espresso Doppio en de Espresso Lungo.

Espresso Doppio

Een Espresso Doppio is twee keer de hoeveelheid van een espresso in een koffie kop. Het is de Italiaanse benaming voor een dubbele espresso.

Espresso Lungo

De Espresso Lungo is een espresso, aangelengd met water dat geserveerd wordt in een kopje van 150ml. Bij een lungo wordt een langere doorlooptijd gehanteerd dan bij een espresso.

Espresso Macchiato

Een Espresso Macchiato is een espresso met een toef warme melkschuim erop. Macchiato betekent in het Italiaans “gevlekt”.

Ristretto

Bij een Ristretto gebruik je dezelfde hoeveelheid espresso als bij een normale espresso, maar met minder water. Hierdoor is de Ristretto sterker van smaak.

Ristretto vs cortado

In een Cortado zit 30-40 ml espresso, afgetopt met hete melk. Een Ristretto bevat 15-25 ml espresso met een natuurlijk laagje crema. Hier zit geen hete melk in.

De Fransen claimen de ontdekking van de espresso, maar het zijn de Italianen die deze pure koffievorm hebben doorontwikkeld zoals we deze vandaag de dag kennen

De lekkerste bonen voor jouw espresso

Met deze bonen maak jij de beste espresso: