WAT IS EEN ESPRESSO?

Wat is een espresso en wat heeft u er allemaal voor nodig om een goede espresso te bereiden? Ontdek hier alles wat u moet weten over deze Italiaanse klassieker. Van de verschillende soorten espresso die er zijn, tot aan het uitserveren van de perfecte espresso.

Wat is een espresso?

Espresso is een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie. Hoewel het formaat misschien anders doet vermoeden, is de smaak van een goede espresso groots. 

Waar komt espresso vandaan?

Espresso is afkomstig uit Italië. De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor “uitpersen”, refererend naar de bereiding. Bij het maken van een espresso wordt de koffie onder hoge druk “geperst” voor een geconcentreerde smaak. Als Italianen een caffè bestellen, dan hebben ze het niet over een koffie maar over een espresso.

Welke espresso soorten zijn er?

Naast de traditionele espresso bestaan er nog andere espresso soorten. De meest bekende soorten zijn de Espresso Macchiato, de Espresso Ristretto, de Espresso Doppio en de Espresso Lungo. 

Omdat espresso een korte extractie-tijd heeft, zit er veel minder cafeïne in dan in filterkoffie

De kracht van extractie

De smaak van een goede kop espresso is afhankelijk van de extractie. Dit is de afgifte van smaak en aroma van de gemalen espresso aan het hete water. Is er sprake van een onder-extractie dan merkt u dit aan een flauwe en overheersende zure smaak in de espresso. Een over-extractie proeft u al snel aan een te sterke, bittere smaak.

Zo herkent u een goede espresso

Een perfecte espresso heeft een dikke crema laag. Dit is een goudbruin laagje over de espresso, dat bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De uitloop van een goede espresso heeft de kleur van hazelnoot/karamel en de smaak herkent u aan een verfijnde rins-bittere balans met een volle body.

Heerlijke espressorecepten

Ga meteen aan de slag met onze heerlijke espressorecepten 

Bekijk alle recepten

De perfecte espresso in zeven stappen

Maling, dosering, aandrukkracht, watertemperatuur, doorlooptijd, extractie; Bij het maken van de perfecte espresso komt veel kijken. De ultieme smaak van een espresso behaalt u dan ook het beste met een pistonmachine waarmee u al deze eigenschappen kunt reguleren. Zo maakt u de perfecte espresso in acht stappen:

Maak de piston droog en schoon
Doe dit met een schone theedoek zodat er geen residu achterblijft.

Maal de koffie in de piston
Voor een espresso heb je een fijne maling nodig en voor een koffie (lungo) een grovere maling. Let op: hoe fijner de maling, hoe langer de doorlooptijd.

Egaliseer de koffie
Strijk met een vlakke vinger een aantal keren met horizontale beweging over de koffie zodat deze gelijkmatig verdeeld wordt. 

Tamp de koffie
Tamp met een rechte arm met een druk van ongeveer 12-15 kg. Zorg dat de piston waterpas ligt. Zo is het makkelijker om recht te tampen.

Spoel de zetgroep door
Maak de vleugels van de piston schoon en spoel de zetgroep twee seconden door.

Draai de piston stevig vast
Dubbelcheck of de piston er goed in zit. Als de piston niet goed vast zit, loopt de koffie er langs.

Zet de espresso 
Zet de knop voor dubbele espresso binnen twee seconden aan na het indraaien van de piston. Plaats de kopjes en start de timer.

De Fransen claimen de ontdekking van de espresso, maar het zijn de Italianen die deze pure koffievorm hebben doorontwikkeld zoals we deze vandaag de dag kennen

 

Zo serveert u een espresso

Espresso serveert u in een porseleinen espresso kop met 25-35ml espresso. Op een goede espresso ligt een mooie, dikke crema laag. Dit is een goudbruin laagje over de espresso, dat bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. U serveert het kopje espresso op een bijpassend schoteltje met een theelepeltje en suiker.

Welke espressosoorten zijn er?

Naast de traditionele espresso bestaan er nog andere espresso soorten. De meest bekende soorten zijn de Espresso Macchiato, de Espresso Ristretto, de Espresso Doppio en de Espresso Lungo.

Espresso Dopio

Een Espresso Doppio is twee keer de hoeveelheid van een espresso in een koffie kop. Het is de Italiaanse benaming voor een dubbele espresso.

Espresso Lungo

De Espresso Lungo is een espresso, aangelengd met water dat geserveerd wordt in een kopje van 150ml. Bij een lungo wordt een langere doorlooptijd gehanteerd dan bij een espresso.

Espresso Macchiato

Een Espresso Macchiato is een espresso met een toef warme melkschuim erop. Macchiato betekent in het Italiaans “gevlekt”.

Ristretto

Bij een Ristretto gebruikt u dezelfde hoeveelheid espresso als bij een normale espresso, maar met minder water. Hierdoor is de Ristretto sterker van smaak.

Ristretto vs cortado

In een Cortado zit 30-40 ml espresso, afgetopt met hete melk. Een Ristretto bevat 15-25 ml espresso met een natuurlijk laagje crema. Hier zit geen hete melk in.