• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Cappuccino: alles wat je moet weten

Deze Italiaanse klassieker is niet meer weg te denken van menig menukaart in Nederland. Maar wat is een cappuccino eigenlijk? Waar komt de cappuccino vandaan? En wat is het verschil met bijvoorbeeld een flat white of een latte macchiato?

Wat is een cappuccino?

Cappuccino is een Italiaans koffierecept, maar wordt zeker niet alleen meer in Italië gedronken. Over de hele wereld is de cappuccino een populaire drank. Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Deze mengen met elkaar, waardoor de witte kleur van de melk mooi combineert met de kleur van de koffie.

 

Tien jaar geleden werd een cappuccino vaak nog met cacao geserveerd. Tegenwoordig heeft deze plaatsgemaakt voor een stevige en glanzende laag melkschuim met de mooiste figuurtjes in het schuim (ook wel latte art genoemd).

Waar komt cappuccino vandaan?

De oorsprong van de cappuccino wordt geclaimd door Wenen. De naam cappuccino is namelijk afgeleid van “Kapuziner Kaffee". Toch staat cappuccino tegenwoordig bekend als een Italiaanse koffie.

Wij in Nederland zijn gewend om de hele dag door cappuccino’s te drinken. In Italië gaan ze daar anders mee om. Zij drinken de cappuccino alleen in de ochtend.

Zo maak je een cappuccino

Het belang van de juiste espresso en melk voor de cappuccino

De perfecte cappuccino valt en staat met de juiste ingrediënten. Dit houdt in dat de basis bestaat uit een sterke espresso en goede melk voor een stevige laag melkschuim (ook wel microfoam genoemd).

Met name de kwaliteit van de melk is belangrijk. Melk bevat eiwitten, vetten en suikers. Het eiwit zorgt voor het mooie, dikke en smeuïge effect bij gestoomde melk. Voor het perfecte melkschuim werkt verse volle melk het beste.

Tip: zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is wanneer je deze gaat opstomen voor de cappuccino.

Hoeveel calorieën bevat een cappuccino?

Hoe veel calorieën in een cappuccino zitten, hangt af van de melk die je gebruikt voor het melkschuim. Voor de beste cappuccino gebruik je volgens de echte barista’s volle melk. Volgens het Voedingscentrum bevat een cappuccino met volle melk 39 calorieën.

Ontdek hoe je melk opschuimt

Cappuccino vs. flat white

Een flat white is, net als een cappuccino, een combinatie van espresso, afgetopt met warme melk en melkschuim. Het verschil is dat de flat white in een andere verhouding wordt geschonken dan een cappuccino. Waar cappuccino uit drie gelijke lagen espresso, warme melk en melkschuim bestaat, bestaat een flat white uit een dubbele shot espresso (50-70 ml), 70 ml gestoomde melk en een dun laagje melkschuim.

Cappuccino op kantoor

Wil jij zo’n heerlijke cappuccino ook voor jouw bedrijf maken? Bekijk alle koffiemachines.

De lekkerste espressobonen voor in jouw cappuccino

Omdat de basis van de latte macchiato espresso is, adviseren we krachtige bonen. Voorbeelden hier van zijn:

De fijnste kopjes en lekkerste melk voor in jouw cappuccino

Om de perfecte cappuccino beleving te creëren