Wat is een cappuccino

Deze Italiaanse klassieker is niet meer weg te denken van menig menukaart in Nederland. Wat is een cappuccino, hoe maakt u een cappuccino en wat is er allemaal voor nodig om de perfecte cappuccino te maken.

 

Cappuccino is een koffiesoort die bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Bij een cappuccino schenkt u eerst de espresso in en dan de opgestoomde melk. Op deze manier mengt de witte kleur van melk zich mooi met de kleur van koffie. De cappuccino met cacao van tien jaar geleden heeft inmiddels plaats gemaakt voor stevig en glanzende melkschuim met de mooiste latte art. Leer de geheimen van de cappuccino: een samenspel tussen koffie, melk en melkschuim.

Oorsprong cappuccino

De oorsprong van de cappuccino wordt geclaimd door Wenen. De naam is afgeleid van “Kapuziner Kaffee". Toch staat tegenwoordig cappuccino bekend als een Italiaanse koffie. Waar wij in Nederland gewend zijn om cappuccino de hele dag door te drinken, drinken Italianen hun cappuccino alleen in de ochtend.

Het belang van de juiste melk

De perfecte cappuccino valt en staat met goede melk voor stevige melkschuim (ook wel microfoam genoemd). Melk bevat eiwitten, vetten en suikers. Het eiwit wei zorgt voor het mooie, dikke en smeuïge effect bij gestoomde melk. Voor perfecte melkschuim werkt verse, volle melk het beste. Tip: zorg ervoor dat uw melk altijd koud is wanneer u aan de slag gaat met het opstomen van de melk. 

"Cacao strooien over de cappuccino is in Italië uit den boze. Het melkschuim stort daardoor sneller in en dat is zonde van alle moeite die de barista erin gestoken heeft"

Cappuccino vs flat white

Een flat white is net als een cappuccino een variatie met espresso, afgetopt met warme melk en een laagje stevige melkschuim. Het wordt echter in een andere verhouding geschonken en geserveerd. Waar cappuccino uit drie gelijke lagen espresso, warme melk en melkschuim bestaat, bestaat een flat white uit een dubbele shot espresso (50-70 ml), 70 ml gestoomde melk en een dun laagje stevige melkschuim.

Zo maakt u de perfecte cappuccino in 4 stappen

Bekijk hieronder de vier stappen voor het maken van een heerlijke cappuccino. Wilt u ook op kantoor kunnen genieten van een heerlijke cappuccino? Bekijk dan onze koffiemachines. 

icon-1.png
Melk stomen
Stoom de melk eerst op tot de juiste temperatuur. Echte cappuccino maak je met koude, volle melk. Goed melkschuim is bij voorkeur dik, zijdezacht, stevig en met weinig luchtbellen. Meer weten over het opschuimen van melk?

icon-2.png

Zet de espresso
Maak de espresso op een manier naar eigen keuze.

icon-3.png

Opgeschuimde melk inschenken
Giet voorzichtig de melk en het melkschuim op de koffie. De perfecte cappuccino bestaat uit 1/3 koffie, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim.

icon-4.png

Cappuccino serveren
Serveer een heerlijke cappuccino!

Heeft u de smaak te pakken?

Verwen uw gasten met onze koffiespecials

Alle recepten

De kunst van latte art

Latte art is letterlijk vertaald ‘melkkunst’ en siert tegenwoordig menig cappuccino in de betere koffiebars. Het hartje, de rosetta en de tulp zijn de drie basisfiguren voor latte art. Als u deze drie onder de knie heeft, dan beheerst u de basisvaardigheden voor het serveren van een artistieke cappuccino waarmee u een lach tovert op de gezichten van uw gasten. Leer hier hoe u de drie meest bekende latte art figuren zelf maakt.

Zo serveert u een cappuccino

Een cappuccino serveert u in een porseleinen kop met ronde bodem. Een goede cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim: 25-35 ml espresso, 100 ml gestoomde melk en één centimeter melkschuim. Serveer het kopje cappuccino op een bijpassende schotel met een theelepel, suiker en een lekker koekje. Creëer een extra koffiebeleving en maak uw cappuccino af met latte art.

De lekkerste espressobonen voor in uw cappuccino

Omdat de basis van de latte macchiato espresso is, adviseren we krachtige bonen. Voorbeelden hier van zijn:

De fijnste kopjes en lekkerste melk voor in uw cappuccino

Om de perfecte cappuccino beleving te creëren

Wist u dat?

De naam cappuccino komt oorspronkelijk van het Oostenrijkse “Kapunizer Kaffee”.