WAT IS EEN CAPPUCCINO

Deze Italiaanse klassieker is niet meer weg te denken van menig menukaart in Nederland. Wat is een cappuccino, hoe maakt u een cappuccino en wat is er allemaal voor nodig om de perfecte cappuccino te

Cappuccino is een koffiesoort dat bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Bij een cappuccino schenkt u eerst de espresso in en dan de opgestoomde melk. Op deze manier mengt de witte kleur van melk zich mooi met de kleur van koffie. De cappuccino met cacao van tien jaar geleden heeft inmiddels plaats gemaakt voor stevig en glanzende melkschuim met de mooiste latte art. Leer de geheimen van de cappuccino: een samenspel tussen koffie, melk en melkschuim.

Oorsprong cappucino

De oorsprong van de cappuccino wordt geclaimd door Wenen. De naam is afgeleid van “Kapuziner Kaffee". Toch staat tegenwoordig cappuccino bekend als een Italiaanse koffie. Waar wij in Nederland gewend zijn om cappuccino de hele dag door te drinken, drinken Italianen hun cappuccino alleen in de ochtend.

Het belang van de juiste melk

De perfecte cappuccino valt en staat met goede melk voor stevige melkschuim (ook wel microfoam genoemd). Melk bevat eiwitten, vetten en suikers. Het eiwit wei zorgt voor het mooie, dikke en smeuïge effect bij gestoomde melk. Voor perfecte melkschuim werkt verse, volle melk het beste. Tip: zorg ervoor dat uw melk altijd koud is wanneer u aan de slag gaat met het opstomen van de melk. 

Cacao strooien over de cappuccino is in Italië uit den boze. Het melkschuim stort daardoor sneller in en dat is zonde van alle moeite die de barista erin gestoken heeft

Cappuccino vs flat white

Een flat white is net als een cappuccino een variatie met espresso, afgetopt met warme melk en een laagje stevige melkschuim. Het wordt echter in een andere verhouding geschonken en geserveerd. Waar cappuccino uit drie gelijke lagen espresso, warme melk en melkschuim bestaat, bestaat een flat white uit een dubbele shot espresso (50-70 ml), 70 ml gestoomde melk en een dun laagje stevige melkschuim.

Zo maakt u de perfecte cappuccino

Echte cappuccino maak je met espresso en met koude, volle melk. Stoom de melk eerst op tot de juiste temperatuur. Zet de espresso en giet voorzichtig het melkschuim op de koffie. De perfecte cappuccino bestaat uit 1/3 koffie, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim. Goed melkschuim is bij voorkeur dik, zijdezacht, stevig en met met weinig luchtbellen. Lees hier stap voor stap hoe u de perfecte cappuccino maakt.

Heeft u de smaak te pakken?

Verwen uw gasten met onze koffiespecials

Alle recepten

De kunst van latte art

Latte art is letterlijk vertaald ‘melkkunst’ en siert tegenwoordig menig cappuccino in de betere koffiebars. Het hartje, de rosetta en de tulp zijn de drie basis figureren voor latte art. Als u deze drie onder de knie heeft, dan beheerst u de basisvaardigheden voor het serveren van een artistieke cappuccino waarmee u een lach tovert op de gezichten van uw gasten. Leer hier hoe u de drie meest bekende latte art figuren zelf maakt.

Zo serveert u een cappuccino

Een cappuccino serveert u in een porseleinen kop met ronde bodem. Een goede cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim: 25-35 ml espresso, 100 ml gestoomde melk en één centimeter melkschuim. Serveer het kopje cappuccino op een bijpassende schotel met een theelepel, suiker en een lekker koekje. Creëer een extra koffie-beleving en maak uw cappuccino af met latte art.

BIJZONDERE WEETJES
OVER CAPPUCCINO

De naam cappuccino
komt oorspronkelijk van het Oostenrijkse
“Kapunizer Kaffee”