Wat is een latte macchiato?

Latte macchiato - een lust voor het oog en voor de smaakpapillen. De letterlijke vertaling van latte macchiato is “gevlekte melk”. Deze naam komt voort uit de bereidingswijze: door de koffie toe te voegen aan de warme melk, en het melkschuim, ziet de melk er bevlekt uit. Daarnaast ontstaan ook zo de drie mooie lagen in het glas.  

Wat is een latte macchiato?

Een latte macchiato bestaat uit warme melk, melkschuim en espresso. Wanneer de latte macchiato op een juiste manier gemaakt is, ontstaan er de bekende drie lagen in het glas. Hierdoor is deze warme drank niet alleen een heerlijke drank is om te drinken, maar ook een lust voor het oog.

Dat de latte macchiato en cappuccino soms door elkaar worden gehaald is niet vreemd: beide koffiesoorten hebben dezelfde basis

Latte macchiato vs cappuccino: de verschillen

Dat de latte macchiato en cappuccino soms door elkaar worden gehaald is niet vreemd: beide koffiesoorten hebben dezelfde basis, namelijk: melkschuim, warme melk en een espresso. Mits de koffie goed is bereid, zit het verschil voornamelijk in de manier van serveren en de verhoudingen van de ingrediënten.

Zo bestaat een cappuccino voor 1/3 uit espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim. Bij een cappuccino wordt de melk en daarna het schuim op een vers gezette espresso gegoten. De latte macchiato bestaat uit een groter aandeel melk, en de melk wordt als eerst in het glas gedaan. Hierna wordt de espresso in het glas gegoten voor het mooie effect in het glas.

Flat white en koffie verkeerd zijn ook koffiesoorten die wel eens verward worden met cappuccino. Altijd al willen weten wat voor koffiesoorten dat zijn? Lees dan hier over de flat white en hier over koffie verkeerd.

Zo maakt u de perfecte latte macchiato in 4 stappen

Melk opschuimen
Zorg voor een goede hoeveelheid melkschuim zoals u dat ook maakt voor een cappuccino. Meer weten over het opschuimen van melk?

Opgeschuimde melk inschenken
Vul uw latte glas met het melkschuim. Laat ongeveer 1 centimeter over tot onder de rand. 


Espresso zetten
Doordat het melkschuim nu even heeft kunnen rusten, kunt u nu de espresso maken. 

Espresso inschenken
Schenk de espresso nu voorzichtig in het midden van het glas op het melkschuim. De karakteristieke rand wordt nu gevormd doordat de espresso tussen het schuim en de warme melk ligt. 

Heerlijke latte macchiato recepten

Ga meteen aan de slag met onze heerlijke latte macchiato recepten 

Bekijk alle recepten

Hoe serveer en drink je latte macchiato?

Door de gelaagdheid van latte macchiato adviseren we deze warme drank in een hoog glas te serveren. Op deze manier zijn de verschillende ingrediënten goed zichtbaar. Voor het roeren van de latte macchiato wordt een extra lange lepel geadviseerd, die vervolgens op een bijbehorend schoteltje gelegd kan worden. 

Deze bonen zijn het lekkerst voor uw latte macchiato

Omdat de basis van de latte macchiato espresso is, adviseren we krachtige bonen. Voorbeelden hier van zijn:

Deze glazen en melk zijn het best voor uw latte macchiato