• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Latte macchiato: een lust voor oog én smaakpapillen

Een vol glas met drie aparte lagen: voor veel mensen is deze koffie welbekend. De latte macchiato is een Italiaanse koffiesoort en populair onder veel Nederlanders. Maar welke ingrediënten bevat deze koffie? En wat is het verschil met een cappuccino, een koffiesoort die ook uit melk en espresso bestaat? Je leest het hier.

Wat is een latte macchiato?

Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waaraan je een espresso toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”. Wist je dat deze naam doelt op het ‘vlekje’ espresso in de melk?

Een latte macchiato is een zeer herkenbare drank, omdat het uit drie afzonderlijke delen lijkt te bestaan. Door de espresso als laatste toe te voegen aan het melkschuim en de warme melk, ontstaan er drie lagen in het glas.

Zo maak je een latte macchiato

Wat is het verschil tussen een cappuccino en een latte macchiato?

Dat de latte macchiato en cappuccino soms door elkaar worden gehaald is niet vreemd. Beide koffiesoorten hebben dezelfde basis: melkschuim, warme melk en een espresso. Als de koffie goed is bereid, zit het verschil voornamelijk in de manier van serveren en de verhoudingen van de ingrediënten.

Zo bestaat een cappuccino voor 1/3 uit espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim. Bij een cappuccino wordt eerst de melk en daarna het schuim op een vers gezette espresso gegoten. Een latte macchiato bestaat uit een groter aandeel melk en de melk wordt als eerste in het glas gedaan. Daarna wordt de espresso pas in het glas gegoten.

Wat is het verschil tussen een latte en een latte macchiato?

Ook deze recepten worden wel eens door elkaar gehaald. De namen lijken veel op elkaar, maar in de werkelijkheid zit er toch verschil tussen deze dranken. Dit verschil zit ‘m ook hierbij in de manier van bereiden. Bij een Caffé latte wordt de melk toegevoegd aan de espresso (zoals bij een cappuccino) en bij een latte macchiato wordt de espresso pas als laatste toegevoegd. Daarnaast komt er bij Caffé latte bijna geen schuim kijken, waar de latte macchiato een duidelijke schuimlaag heeft.

Hoe veel calorieën bevat een latte macchiato?

Een glas latte macchiato van 250 ml bevat - volgens het Voedingscentrum - 128 calorieën. Deze calorieën zitten ‘m in de melk. Een espresso bevat namelijk maar 2 calorieën. Het caloriegehalte in een cappuccino is bijvoorbeeld lager, omdat er minder melk in zit.

Bekijk alle recepten

Maak de mooiste latte macchiato met deze espressobonen

Met goede espressobonen krijg je de krachtige smaak van een espresso in jouw latte macchiato:

Met deze glazen creëer je dé latte macchiato ervaring

Omdat je de aparte lagen er goed doorheen ziet