• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Wat is koffie?

Van koffiebes tot koffiemoment

Koffie is een drank die al eeuwenlang over de hele wereld wordt gedronken. Maar hoe wordt een koffiebes een koffiemoment? We leggen het proces uit.

 

 

Koffiebonen

Van de meer dan 60 verschillende koffiesoorten zijn de Arabica en de Robusta de belangrijkste. Lees meer over de verschillen tussen Arabica- en Robusta koffie.

De perfecte omgeving

Waar komt koffie vandaan?


Koffieplanten groeien in landen met een tropisch of subtropisch klimaat. De ideale groeiomstandigheden zijn een gemiddelde temperatuur die ligt tussen de 17º C en 23º C, veel neerslag en een vruchtbare bodem. Daarbij groeit de Robusta koffieplant vanaf zeeniveau terwijl de Arabica koffieplant pas vanaf 800 meter kan groeien.

De huidige ‘koffiegordel’ ligt in de zone rond de evenaar, tussen 23º noorderbreedte en 25º zuiderbreedte en bevat ongeveer 70 koffieproducerende landen. De grootste koffieproducent is Brazilië, dat ruim een kwart van de totale wereldproductie levert.


 

Kenmerkende smaken per land

Arabicalanden:

Brazilië (met een zachte, melkchocolade- en nootachtige smaak), Colombia, Mexico en de Centraal-Amerikaanse landen (veelal fris-zure, fruitige aroma’s), Kenia en overige Oost-Afrikaanse landen zoals Ethiopië, Rwanda, Burundi (met bloemige, rijp fruit aroma’s), maar ook uit India en Indonesië (deze hebben kruidige karakters).


Robustagebieden:

West-Afrika (Ivoorkust en Togo) en Oost Afrika (Uganda en Tanzania), met een zacht en zoet karakter, Indonesië, India, Laos en Vietnam (een meer kruidig karakter), Brazilië (met donkere, bittere chocolade tonen).

Drinkgewoonten in de koffiewereld

 

Wist je dat ... ?

De geschiedenis van koffie

300: Volgens een eeuwenoude legende was het geitenhoeder Kaldi die in de bergen van Ethiopië koffie heeft ontdekt. Hij zag zijn geiten dansen en springen nadat ze koffiebessen hadden gegeten. Monniken uit een naburig klooster maakten een drank van de bessen en ontdekten zo de opwekkende werking van koffie.

1400-1500: De Arabieren waren de eersten die de koffie maakten zoals wij deze kennen. Door de eeuwen heen werd koffie een steeds belangrijker onderdeel van de samenleving in het Midden-Oosten. Vanaf eind vijftiende eeuw stuitten Europese ontdekkingsreizigers al op deze koffiehuizen. Dergelijke koffiehuizen ontstonden in Mekka.

1660: De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) begon in koffie te handelen met de Arabische havenstad Mokka. Omdat dit erg duur was, moesten de Nederlanders iets anders verzinnen. De VOC bracht zelf koffiebonen naar Java, waar de koffieplant prima bleek te groeien. De compagnie begon zelf in koffie te handelen en Amsterdam werd al snel het wereldcentrum van koffiehandel.  

1753: Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses openen hun kruidenierswinkel De Witte Os aan de Midstraat in Joure. Zo leggen zij de basis voor het Douwe Egberts van nu. 

1950: Douwe Egberts begint internationaal koffie te leveren. Deze ontwikkeling werd nog verder voortgezet toen het bedrijf in zee ging met de Amerikaanse koffiegigant Sara Lee Corporation.

2015: Als gevolg van een fusie tussen D.E MASTER BLENDERS 1753 en het koffiebedrijf van Mondelēz International ontstaat het grootste pure play koffiebedrijf ter wereld: Jacobs Douwe Egberts

Onze lekkerste koffiebonen

Ontdek meer over koffie