• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Koffierecepten: de 12 populairste klassiekers

Geen enkel koffierecept is hetzelfde. Ontdek welke koffierecepten er zijn, en wat jij nodig hebt voor het bereiden en serveren van een rijke diversiteit aan koffie.

Espresso

De naam espresso komt van het Latijnse woord “uitpersen”. Maar wat is een espresso precies en wat heb je er allemaal voor nodig om een goede espresso te bereiden? Ontdek hier alles wat je moet weten over deze Italiaanse klassieker. Van de verschillende soorten espresso die er zijn, tot aan het uitserveren van de perfecte espresso.

Latte Macchiato

Latte macchiato - een lust voor het oog en voor de smaakpapillen. De letterlijke vertaling van latte macchiato is “gevlekte melk”. Deze naam komt voort uit de bereidingswijze: door de koffie toe te voegen aan de warme melk, en het melkschuim, ziet de melk er bevlekt uit. Daarnaast ontstaan ook zo de drie mooie lagen in het glas. 

Cappuccino

De oorsprong van de cappuccino wordt geclaimd door Wenen. De naam is afgeleid van “Kapuziner Kaffee". Toch staat cappuccino bekend als een Italiaanse koffie en is deze niet meer weg te denken van menig menukaart in Nederland. Maar wat is een cappuccino precies? Lees verder om daar achter te komen!

Ice coffee

Een ijskoffie is een koude koffie, ideaal voor in de zomermaanden. In ijskoffie zitten ijsblokjes overgoten met een enkele of dubbele shot espresso. Lees meer over deze populaire zomerdrank, hoe deze te bereiden is en wat het verschil is met de Cold Brew zetmethode.

Cortado

Heb je nog nooit van een cortado gehoord? Dat is helemaal niet gek! Deze koffiesoort is in Nederland nog niet zo bekend, maar in landen zoals Spanje, Portugal en Cuba wordt hij aan de lopende band besteld. Hoe wordt deze koffiesoort gemaakt? En wat zijn de kenmerken van deze kleine smaaksensatie? 

Koffie verkeerd

Een koffie verkeerd wordt ook wel een cafe au lait genoemd die veel op andere koffievarianten lijkt die met melk worden gemaakt (bijvoorbeeld de latte macchiato of de cappuccino). Koffie verkeerd wijkt echter af van deze koffievarianten omdat zij niet op basis van een espresso is gemaakt. Ook zit er in in de koffie geen opgeschuimde melk.

Americano

Espresso aangelengd met heet water. Het klinkt misschien vreemd, maar de Americano is dankzij haar zachte en milde smaak een zeer populaire koffiesoort. Vandaag de dag is de Americano vooral populair onder Amerikanen. Lees alles over deze Amerikaanse koffiesoort, van oorsprong tot bereiding.

Lungo

De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Een Caffé Lungo, oftewel een ‘lange koffie’ is een koffiesoort met een lang extractieproces. Een Lungo wordt daarom ook weleens een ‘uitgerekte espresso’ genoemd. Maar hoe maak je een Lungo precies? En welke koffiebonen gebruik je voor de perfecte Lungo koffie? We vertellen je graag alles dat je moet weten over deze koffiesoort.

Ristretto

Een ristretto koffie heeft veel gelijkenissen met een espresso, maar wordt op een andere manier bereid. Bij een ristretto wordt namelijk minder water gebruikt. Bij een espresso gebruik je 30 ml water, waar een ristretto maar 15 ml nodig heeft. Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijven. 

Slow Coffee

Slow Coffee is een heerlijke milde koffie, vol van smaak. Dit komt door de langzame zetmethode. Voor het bereiden van Slow Coffee heb je een speciaal koffieapparaat nodig. Er zijn verschillende technieken (en dus apparaten) om deze koffie te zetten. Sommige van deze technieken zijn al honderden jaren oud. Lees meer over deze o.a. de Chemex en French Press.

Flat White

Een flat white heeft veel weg van een cappuccino, maar ook van een latte. Een flat white is echter iets kleiner en sterker. Hetgeen dat de koffie eigenzinnig maakt is de textuur van de melk. Hier dankt de koffie ook zijn naam aan. De flat white bestaat namelijk uit één deel koffie met twee delen melk en een heel dun laagje schuim.

Espresso Macchiato

De Espresso Macchiato, een espresso met een beetje melkschuim. Wist je trouwens dat "macchiato" in het Italiaans "gevlekt" betekent?