Bestellijst
Je winkelmand is nog leeg |
Jij geniet graag samen met anderen van een kop ‘D.E Dark Roast Biologisch en Fairtrade’ koffie. Om te ontdekken waar jouw koffie vandaan komt, reizen we naar de landen rondom de evenaar. Want daar is het klimaat ideaal voor de groei van koffie. Jouw D.E koffie vindt zijn oorsprong in landen als Peru, Honduras en India. De bonen zijn donker gebrand en hebben een kenmerkende krachtige smaak. In het smaakprofiel zitten tonen van toffee, chocolade en hinten van dadels en rijpe pruim. Deze koffie heeft al veel momenten waardevoller gemaakt.
Veel kleine koffieboeren werken samen in een coöperatie. Het voordeel is dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor hebben ze een betere onderhandelingspositie en krijgen ze een goede prijs voor hun oogst. En daardoor kunnen ze weer investeren in een betere productie. Die kwaliteit proef jij dan weer terug!
WOFFA
India
Cocos
Peru
APROCASAM
Honduras
Opgericht in 2008
Faciliteiten: verzameling en verwerking van voornamelijk Robusta koffiebessen
Aantal leden: gestart met 400 kleinschalige boeren en inmiddels uitgegroeid tot 8.727 boeren
Areaal: bijna alle leden bezitten 2 ha grond
Certificering: Fairtrade en Biologisch
De coöperatie is ontstaan uit de behoefte om te organiseren, want samen sta je sterker. WOFFA verhandelt naast koffie ook producten als kruiden, specerijen en fruit. Het is inmiddels de grootste biologische en Fairtrade producent en organisatie in India. Uniek in India: ongeveer 20% van alle leden van WOFFA zijn vrouwen van wie de meesten nu hun eigen land bezitten en beslissen hoe hun inkomen moet worden besteed.
Dit is John Joseph. Grote kans dat de kwalitatieve bonen van zijn prachtige koffieteeltbedrijf ook in jouw melange zitten. Naast zijn werk als boer is hij priester én advocaat. John is ook voorzitter van Wayanad voor Organic. Deze melange draagt de Fairtrade certificering. Dankzij de Fairtrade premie krijgen de boeren de kennis om te investeren in toekomstbestendige koffieteelt.
De Fairtrade premie wordt o.a. besteedt aan:
Kaapi is een Zuid-Indiase filterkoffie. Het wordt gemaakt door opgeschuimde melk te mengen met fijngemalen koffiepoeder. Het wordt vaak gedronken met suiker. Leuk feitje: Kaapi is de Zuid-Indiase fonetische uitspraak van "koffie".
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Opgericht in 2015
Productie: Gemiddeld ca. 1600 kg/ha; ca 75% is biologisch gecertificeerd
Aantal leden: 346, waarvan 40 vrouwen
Areaal: Circa 600 ha; bijna alle leden bezitten <5 ha grond
Certificering: Fairtrade
Faciliteiten: Boeren leveren de Arabica in pergamino (hoornschil) aan de coöperatie
Cocos Peru is een duurzame organisatie die Fairtrade biologische kwaliteitskoffie biedt. Een hele lekkere en goede combinatie. Niet zo gek dat ze veel internationale kopers trekken. De coöperatie geeft de leden trainingen en workshops. Hierdoor groeien niet alleen de koffieplanten goed, maar groeit ook de kennis van de leden en daarmee de productiviteit en kwaliteit. En die kwaliteit proef jij weer terug in je kop koffie.
Met de Fairtrade premie zorgt Cocos Peru ervoor dat hun organisatie nog duurzamer wordt. De premie wordt onder andere besteed aan kwaliteitscontroles, het beschermen van flora en fauna en het geven van diverse trainingen aan de leden over duurzaam produceren. Daar draagt jouw kop koffie dus aan bij!
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Fermenteren
Nadat de pulp en schil verwijderd zijn, ondergaat de koffie een fermentatieproces.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Wassen
Na de fermentatie wordt de koffie schoon gewassen.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Opgericht in 2018
Areaal: Bijna 400 ha, circa tweederde van de leden bezit <10 ha.
Aantal leden: 130
Faciliteiten: De Arabica koffiebessen worden centraal verzameld en verwerkt
Certificering: Faitrade
APROCASAM staat voor ‘Asociación de Productores de Café San Marcos’ een coöperatie van koffieboeren gevestigd in San Marcos. Ze zijn gestart in december 2018. Bij deze erkende boeren staat het behoud van biodiversiteit hoog in het vaandel. De Fairtrade premie wordt o.a. besteed aan bijeenkomsten om het bewustzijn hiervan bij de leden van de coöperatie te vergroten. Ook gebruiken ze biologische mest.
Dit is Ever Rivera. Hij is één van de koffieboeren die lid is van de coöperatie APROCASAM. Als hij op zijn prachtige uitgestrekte landbouwgronden is, is hij altijd bezig met het verbeteren van de biologische productie. Hij houdt het hele proces van plant naar boon nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat tijdens de productie de biodiversiteit behouden blijft. Het smaakt dan ook nét even lekkerder als je weet dat jouw koffie met zorg voor de natuur is geproduceerd. Ieder plantje groeit dankzij deze aandacht tot een mooie koffieplant met kwalitatieve bessen. En daar is een hoop geduld voor nodig. Zo doen koffiebessen er zo’n 9 maanden over om te rijpen en pas na 3 tot 5 jaar is een koffieplant echt volwassen. Kwaliteit kost tijd. De koffie van dit koffieteeltbedrijf draagt ook met trots de Fairtrade certificering.
“Fairtrade is een economische bescherming waardoor wij ons als koffieboeren beter kunnen houden aan de standaarden voor milieubehoud.”
Ever Rivera, koffieboer
Zoals al gezegd, bij APROCASAM doen ze er alles aan om de biodiversiteit te behouden. De Fairtrade premie wordt o.a. besteed aan bijeenkomsten om het bewustzijn hiervan bij alle koffieboeren die lid zijn te vergroten. Ook gebruiken ze biologische meststoffen uit de bodem. En om bodemerosie te voorkomen bestrijden ze onkruid met een mes of met machines. Alle processen voor de productie van koffie worden strikt uitgevoerd volgens de Fairtrade standaarden. En dankzij de Fairtrade premie worden de leden van deze organisatie ondersteund. Verder worden er met de premie verbeteringen aangebracht in de faciliteiten voor de verwerking van koffie.
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Fermenteren
Nadat de pulp en schil verwijderd zijn, ondergaat de koffie een fermentatieproces.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Wassen
Na de fermentatie wordt de koffie schoon gewassen.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Overzicht
Origin Stories
Ik drink
D.E Perfect Medium
Ik drink D.E Dark
Fairtrade Espresso
Ik drink D.E Medium Roast
Biologisch en Fairtrade