Tips voor jouw duurzame koffiehoek

Een betere wereld begint bij onszelf. Met deze acht tips verduurzaam jij
jouw koffiehoek in een handomdraai. Zo dragen we allemaal een steentje bij.

 

1. Stimuleer werknemers tot hergebruik van de koffiebeker

Uit het onderzoek Koffie op het Werk 2018 blijkt dat 71% van de werknemers bereid is hun koffiebeker te hergebruiken om zo een bijdrage te leveren aan het milieu. Nederlanders drinken gemiddeld vier kopjes koffie per dag op het werk en meestal belanden bekers na één keer al in de prullenbak. Dat heeft een behoorlijke impact op het milieu. Om de hoeveelheid bekerafval tot 75% te verminderen, heeft JDE Professional herbruikbare bekers met een speciale coating ontwikkeld, die tot wel vier keer gebruikt kunnen worden. De FSC-papieren bekers met een PE-coating zijn bovendien volledig recyclebaar. De vier verschillende spreuken op de voorkant van de bekers stimuleren gebruikers op ludieke wijze tot hergebruik van de beker. Op de achterzijde is er plek om ieders naam te schrijven en favoriete drankje aan te kruisen. Koffie of thee voor collega’s halen was nog nooit zo leuk én duurzaam!

2. Kies voor een Green Select refurbished machine

Op zoek naar een nieuwe koffiemachine? Overweeg dan een Green Select refurbished model. Een aanzienlijk deel van de koffiemachines die retour komen, worden door experts gereviseerd en kunnen weer jaren mee. Een mooi voorbeeld van de circulaire economie. Met een keuze voor een Green Select refurbished machine kun je tot wel 63% C02- uitstoot* besparen ten opzichte van dezelfde nieuwe machine. Dat is gelijk aan 14 autoritten van Utrecht naar Parijs. En terug! Een duurzame keuze hoeft niet ten koste te gaan van kwaliteit en looks! De Green Select refurbished machines die JDE Professional aanbiedt, zijn van topkwaliteit en werken als nieuw.

*In samenwerking met Guidehouse is de CO2-impact berekend door middel van een screening Life Cycle Assessment.

3. Ga voor gecertificeerde koffie en thee

Gecertificeerde koffie- en theeproducten worden geproduceerd met aandacht voor milieuvriendelijke teelt, goede arbeidsomstandigheden en een eerlijke prijs voor boeren. JDE Professional biedt een ruim assortiment aan (h)eerlijke koffie- en theevariaties. Wij werken met verschillende keurmerken, die zich allemaal richten op het verduurzamen van de koffie- en theesector. Ze verschillen echter in hun aanpak en focus. Keurmerken als Fairtrade en UTZ leggen de nadruk op de leef- en werkomstandigheden van kleinschalige boeren, Rainforest Alliance richt zich voornamelijk op het beheer van middelgrote tot grote plantages. Omdat onze duurzaamheidsstrategie de gehele waardeketen werkt JDE Professional samen met verschillende keurmerken. Zo creëren wij waarde voor onze boeren, onze wereld en onze partners.

4. Zet het koffieapparaat in de eco-modus

JDE Professional biedt energiezuinige apparaten aan, die bijna allemaal over een eco-modus beschikken. De eco-modus bespaart tot wel 25% energie én schakelt ’s avonds over naar de sluimerstand en is daarmee beter voor het milieu. De koffiemachines zijn zelflerend en zijn klaar voor gebruik op het moment dat de eerste werknemer binnenstapt.

5. Recycle koffie- en theebekers apart

Als koffie- en theebekers los worden ingezameld, kunnen ze optimaal worden gerecycled. Zo’n schone afvalstroom, vrij van andere voedselresten, maakt het recyclingproces effectiever. De bekers kunnen op deze manier een tweede leven krijgen als tissues of toiletpapier. Ook onze papieren verpakkingen, Fairtrade theeenveloppen, houten roerstaafjes en EKO-suikerzakjes kunnen gewoon in de papierbak.


6. Doneer koffiedik

Gooi koffiedik niet zomaar weg. Er zijn verschillende bedrijven die koffiedik omtoveren tot notitieboeken, plantenpotten en accessoires. Het is ook een perfecte voedingsbodem voor het groeien van oesterzwammen, die de cateraar kan verwerken in kantinekroketten. Het koffiedik wordt meestal lokaal verzameld om onnodig transport te voorkomen. Lukt doneren niet? Gooi het dan in de gft-bak.

7. Inspireer medewerkers mee te denken

Door samen na te denken over duurzame oplossingen boeken we de meeste vooruitgang. Betrek medewerkers daarom actief bij het verduurzamingsproces, door bijvoorbeeld een ideeënbus naast de (refurbished) machine te plaatsen. Laat door middel van communicatiemiddelen zien dat jouw onderneming verduurzamen belangrijk vindt.

8. Net dat beetje extra

Als onderneming net dat stapje extra zetten op weg naar verduurzaming? Onderzoek dan de mogelijkheden om gebruik te maken van groene stroom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van eigen zonnepanelen. Ook door over te stappen op elektrische vervoersmiddelen kun je de CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen. Vaak vragen dergelijke duurzame opties in eerste instantie om aanzienlijke investeringen, maar op lange termijn dragen deze beslissingen bij aan de langdurige stabiliteit en duurzaamheid van jouw onderneming