• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

 

Sociaal maatschappelijke initiatieven

Carista’s creëren waardevolle koffiemomenten in de zorg

In 2016 lanceerden we voor kleinschalige woongroepen het Carista-concept om de dagelijkse koffie- en theemomenten voor (dementerende) ouderen waardevoller te maken. Door het groeiende aantal bezuinigingen en de hoge werkdruk wordt de tijd, die het verplegend personeel in zorginstellingen hieraan kan besteden, steeds schaarser.

Onderzoek van Consumatics en JDE wijst uit dat de persoonlijke aandacht voor bewoners van kleinschalige woongroepen veel invloed heeft op hun gesteldheid. Luisteren, voelen, proeven, ruiken en zien; het prikkelen van de zintuigen van bewoners is een belangrijk onderdeel van hun beleving. De eet-, koffie- en theemomenten voor bewoners blijken hierin de hoogtepunten van hun dag.

De Carista is een vrijwilliger die warmte, zorg en aandacht biedt door koffie en thee in te schenken, samen spelletjes te spelen, liedjes te zingen en herinneringen op te halen met elkaar. JDE verzorgt de materialen, zodat de vrijwilliger puur de aandacht kan geven die de bewoners nodig hebben.

Burendag

Jacobs Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren jaarlijks op de vierde zaterdag in september Burendag. Op deze dag organiseren we overal in het land activiteiten om het contact tussen jou en je buren te stimuleren. JDE gelooft dat dit wijken het hele jaar socialer en veiliger maakt. Door dit onderlinge contact versterk je bestaande banden en worden er nieuwe banden gecreëerd.

Afgelopen jaar hebben bijna 8200 buurten zich aangemeld voor Burendag. We hopen dat aantal dit jaar weer te overtreffen door een aantal buurten een steuntje in de rug te bieden. Samen met het Oranje Fonds helpen wij een aantal buurten waar weinig verbinding en behoefte aan meer sociaal contact is. Vaak lukt het deze buurten zelf niet om een Burendag te organiseren, daarom helpen wij mee. Wij weten uit ervaring dat het voor één dag samenbrengen van mensen een blijvende impact kan hebben.

Dat werd in 2020 ook gewaardeerd door koning Willem-Alexander, die de Burendag in de Utrechtse wijk Geuzenwijk bijwoonde. Sinds Burendag hebben zich hier meer vrijwilligers aangemeld om samen buurtactiviteiten te organiseren en is het dagelijks contact tussen buurtbewoners toegenomen.