Bestellijst
Je winkelmand is nog leeg |
Welkom in Zimbabwe! Hier begint het wereldse verhaal achter jouw Forest Fruit. Ontmoet de theeboeren en -boerinnen van Eastern Highlands Plantation, in de Honde Valley aan de grens met Mozambique. En ontdek hoe aansluiting bij de coöperatie PGI hen helpt.
Je kopje Forest Fruit start bij de theeboeren in de vruchtbare Honde Valley, een van de belangrijkste theegebieden voor Zimbabwe. Aan de voet van de Mount Nyangani verzorgen en oogsten 984 theeboeren en -boerinnen de theeplanten die de basis vormen voor de zachte smaak van jouw Forest Fruit. In Zimbabwe is de Engelse theetraditie voor een deel gebleven, de meeste mensen drinken nog steeds drie keer per dag thee.
De theetuinen van Eastern Highlands Plantation en bijbehorende theefabriek Wamba grenzen aan het Nyanga National Park en worden doorkruist door twee rivieren. Het water daaruit voorziet in de irrigatie van de theeplanten en wekt stroom op voor onder meer deze theetuinen. De Honde Valley ligt op 1.000 meter boven zeeniveau en de temperatuur is er hoog genoeg om de perfecte omstandigheden voor de theeplant te creëren.
Als een theeplant eenmaal geworteld is en goed verzorgd wordt, kan hij tientallen jaren mee. De theeboeren snoeien de plant tot ongeveer twee meter, want dan zijn de bladeren goed te plukken. Plukken doen ze op drie verschillende manieren: fijn, medium en grof.
Zijn de bladeren geplukt, dan spreiden de theeboeren de thee uit op roosters en blazen ze omgevingslucht door de bladeren. Zo worden de blaadjes zacht, soepel en minder vochtig. Verflensen duurt ongeveer een dag.
Na het verflensen, rollen de theeboeren de blaadjes ongeveer een half uur tussen twee horizontale vlakken. Door de wrijving breken de theebladeren en komt het bladsap vrij.
Vervolgens drogen de boeren de theebladeren, bij een temperatuur van ongeveer 110 graden. De thee krijgt een donkere kleur.
Na het drogen sorteren zij de thee op grootte, met een grote zeef. Want in theezakjes zit een ander formaat blaadje dan in losse thee.
Onze Master Blenders selecteren de theesoorten daarna nog eens op smaak en kwaliteit. Dan pas mengen zij ze tot de melanges die je kent. Zo’n melange kan wel uit twintig tot dertig theesoorten bestaan.
Deze laatste stap maakt de thee klaar voor je theedoos. Elke theemelange krijgt een mooie, stevige verpakking.
Grote woningrenovaties zijn uitgevoerd voor de medewerkers uit dorpen bij de theetuinen. Gescheurde muren en vloeren zijn gerepareerd, kapotte ruiten en lekkende daken zijn hersteld, deurvergrendelingen zijn aangebracht, muren zijn bepleisterd en het schilderwerk is opgefrist. Ook zijn toiletten en douches geïnstalleerd. Zo zijn er minstens vijftien dorpen gerenoveerd. Via risicobeoordelingen houdt PGI in de gaten wanneer herstelwerkzaamheden nodig zijn.
Ieder jaar wordt er een trainingsplan opgesteld, gebaseerd op een teamanalyse. De trainingen worden uitgebreid gedocumenteerd en altijd geëvalueerd.
Mensen die met chemicaliën werken, krijgen ieder jaar training en opfriscursussen. Ook wordt voor werktijd een medische check uitgevoerd en zijn er altijd oogdouches beschikbaar. De opslag van de materialen voldoet aan veiligheidsvoorschriften en de tanks zijn voorzien van waarschuwingspictogrammen. Lege tanks worden uitgebreid gereinigd en geperforeerd.
Eastern Highlands Plantation heeft een Rainforest Alliance certificering. Rainforest Alliance streeft naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven.
In vergelijking met niet-gecertificeerde theeboerderijen, tonen studies aan dat Rainforest Alliance gecertificeerde theeboerderijen vaak:
Door simpelweg een kopje Rainforest Alliance gecertificeerde thee te drinken, help je de bossen en de biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden en de levensomstandigheden van theeboeren en hun gezinnen te verbeteren.
Overzicht
Origin Stories
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Earl Grey
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Green Tea Lemon
Ik drink D.E Medium Roast
Biologisch en Fairtrade