• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000
Schenk een
werelds verhaal


Earl Grey thee uit Malawi

Zie waar jouw genietmoment begint

Welkom in Malawi! Hier begint het wereldse verhaal achter jouw Earl Grey. Ontmoet de theeboeren en -boerinnen van coöperatie Satemwa Tea Estate in Thyolo, gelegen in het zuiden van Malawi. En ontdek hoe aansluiting bij deze coöperatie hen helpt.

Ontmoet de theeboer

Aangenaam: Alexander Kay

"We vinden het belangrijk om te investeren in de mensen, de omgeving en goed beheer van het landschap. We werken op zo'n manier dat we dit ook op de lange termijn kunnen blijven doen."

 

Je kopje Earl Grey start bij de theeboeren in de groene plantages van Thyolo. Eigenaar Alexander Kay groeide er op, als kleinzoon van oprichter Maclean Kay, die in 1926 de theeplantage begon. Malawi was het eerste land in Afrika dat op grotere schaal thee verbouwde voor de export. Inmiddels werkt een groot percentage van de bevolking in de theesector, ruim 50.000 mensen verdienen hun brood ermee. Daar zitten ook veel kleinschalige boeren bij, ongeveer een derde van deze mensen.

Zie de uitgestrekte theetuinen

De theetuinen van Thyolo liggen vlakbij de Michiru Mountain Forest Reserve, een prachtig nationaal park. De relatief koude lucht in de zomermaanden én de ligging die tegen felle zon beschermt, zorgen ervoor dat de theetuinen hier niet uitdrogen. Ruim duizend theeboeren en -boerinnen (afhankelijk van het seizoen) verzorgen de theeplanten voor de heerlijke Earl Grey die over de hele wereld gedronken wordt. In Malawi zelf drinken mensen graag chai, al wint groene thee steeds meer aan populariteit.

Van theeplant naar theemoment

De theeboeren en -boerinnen doen er alles aan om jouw Earl Grey die vertrouwde smaak te geven. Zo maken zij dat heerlijke theemoment mogelijk.

Zo genieten de theeboeren mee

Je ziet dat er veel werk in rooibosthee gaat zitten. Daar hoort wat tegenover te staan.

Daarom begint de Origin Story van Earl Grey bij de vraag of de theeboer(in) alles heeft wat nodig is om zijn of haar werk goed te doen.

Daar komen de coöperatie Satemwa Tea Estate en daaraan verbonden Rainforest Alliance-certificering om de hoek. Ook het veelomvattende Malawi Tea 2020-programma waaraan de coöperatie deelnam, draagt daar sterk aan bij. Want dat verzekert theeboeren en -boerinnen van een beter inkomen en een veiliger werkomgeving. Daarnaast biedt het allerlei voordelen voor de lokale bevolking en het milieu.

Aandacht voor gezondheid

Satemwa heeft vier klinieken en een ambulance en werkt samen met de overheid om bepaalde vaccinaties en zorg voor kinderen onder de vijf gratis aan te bieden. Dat laatste geldt ook voor kinderen in het dorp van wie de ouders niet bij Satemwa werken. Ook gaan medewerkers regelmatig op pad om mensen te helpen met hun gezondheid en hygiëne.

Toegankelijk onderwijs

Kleine kinderen kunnen gratis naar de opvang, oudere naar de basisschool. Zo'n 120 kinderen kunnen daarna een beurs krijgen én er is een beurs voor hoger onderwijs beschikbaar, dankzij verschillende samenwerkingen. Een investering in de toekomst.

Gendergelijkheid

Vrouwen worden aangemoedigd om te streven naar een promotie, want zij zijn nog ondervertegenwoordigd in hogere posities. Daar moet volgens Satemwa verandering in komen.

Goed voorbereid op klimaatverandering

De coöperatie investeert onder meer in onderzoek naar theesoorten die ook in de toekomst klimaatbestendig zijn en plant bossen waar daar ruimte voor is. Zij sporen kleine boeren aan hetzelfde te doen.

Zo wordt de Rainforest Alliance premie besteed

Coöperatie Satemwa Tea Estate heeft een Rainforest Alliance certificering. Rainforest Alliance streeft naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven.

In vergelijking met niet-gecertificeerde theeboerderijen, tonen studies aan dat Rainforest Alliance gecertificeerde theeboerderijen vaak:

  • Veiligere leef- en werkomstandigheden bieden;
  • Hogere uitkeringen aan medewerkers en beter toegang tot onderwijs voor hun kinderen bieden;
  • Sterkere bodembeschermingstechnieken toepassen;
  • Hun afvalbeheer verbeteren;
  • Training voor medewerkers over het behoud van natuurlijke ecosystemen.

Door simpelweg een kopje Rainforest Alliance gecertificeerde thee te drinken, help je de bossen en de biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden en de levensomstandigheden van theeboeren en hun gezinnen te verbeteren.

Er zijn meer goede verhalen

Ontdek de andere Origin Stories

Overzicht
Origin Stories

Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Green Tea Lemon

Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Rooibos Vanille

Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade