Wat is een volautomatische espressomachine?

De espresso is een Italiaanse klassieker van klein formaat met een grootse smaak. Uw perfecte kopje espresso kan worden bereid door verschillende espressomachines, met elk hun eigen voordelen en unieke eigenschappen. Zo wordt er onder andere onderscheid gemaakt tussen volautomatische en halfautomatische espressomachines. Wat een volautomatische espressomachine precies is, vertellen wij u hier.

De espressozetmethode

Een espressomachine is een koffieapparaat waarmee koffie wordt gemaakt via de espressozetmethode. Bij deze methode wordt water onder hoge druk door versgemalen koffiebonen geperst. Door de hoge druk krijgt uw koffie de karakteristieke smaak met een mooi laagje crema. We maken onderscheid tussen volautomatische espressomachines en halfautomatische espressomachines (pistonmachines). Bij een pistonmachine moet u de bonen apart malen. Bij een volautomatische espressomachine worden de bonen in de machine zelf gemalen. U schenkt met een enkele druk op de knop een heerlijk kopje verse espresso.

De voordelen van een volautomatische machine

Als u en uw collega’s willen genieten van een heerlijk aromatische koffie zonder hier al te veel moeite voor te hoeven doen, dan past een volautomatische espressomachine perfect bij uw bedrijf. De ingebouwde bonenmaler zorgt voor versgemalen koffie en dankzij het waterreservoir schenkt u meerdere kopjes espresso achter elkaar. Ook kunt u per kopje  – op de meeste machines – uw eigen koffievoorkeuren selecteren. Zo maakt u bijvoorbeeld een keuze in sterkte van de espresso, temperatuur, maalgraad en kopgrootte. Uw favoriete espresso drinken zoals ú hem het lekkerst vindt, was nog nooit zo gemakkelijk.

"Omdat espresso een korte extractie-tijd heeft, zit er veel minder cafeïne in dan in filterkoffie"

Welke koffiesoorten kan ik maken met een volautomatische espressomachine?

U kunt alle soorten koffie maken die u wenst. Met een druk op de knop maakt u niet alleen de perfecte espresso, maar ook een lungo of ander heerlijk kopje koffie. Als uw koffiemachine een melksysteem heeft, maakt u ook gemakkelijk in een handomdraai een cappuccino of cortado. De sterkte van uw koffiespecialiteit past u aan door de maling van de bonen en de hoeveelheid water bij te stellen. Hierbij geldt: hoe fijner de korrels en hoe minder water, hoe sterker de smaak. Meer weten over de verschillende soorten en hoe u deze bereidt? Op onze pagina over koffiesoorten leggen wij de populairste varianten uit.

De 3 populairste volautomatische koffiemachines

Jacobs Douwe Egberts Professional biedt een uitgebreid assortiment aan volautomatische espressomachines. Bent u op zoek naar een volautomaat? Om u te helpen in uw keuze vindt u hier de 3 populairste volautomatische koffiemachines op een rij (voor bedrijven met 10 tot 30 medewerkers):

Onderhoud en reiniging van een volautomaat

Om er verzekerd van te zijn dat u heerlijke kopjes koffie met een mooie crema laag kunt blijven serveren, is het aan te raden met enige regelmaat verse koffiebonen en water bij te vullen. Ook is het van belang dat het afvalbakje en het lekbakje geleegd worden. Daarnaast is regelmatig reinigen van de volautomatische espressomachine erg belangrijk. U verlengt hiermee de levensduur van de machine en behoudt de kwaliteit van de koffie.


Regelmatig ontkalken en spoelen gaat kalkverstoppingen tegen. Bij machines met een waterfilter, is ontkalken niet nodig. Heeft u een volautomatische espressomachine die zelfreinigend is? Dan geeft deze zelf aan wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Het enige wat u dan hoeft te doen is een schoonmaaktablet in de machine stoppen en op een knop drukken. Daarnaast is het verstandig om uw espressomachine af en toe een servicebeurt te geven.

De beste koffiebonen voor uw espressomachine

Tussen koffiebonen en espressobonen bestaat geen verschil. Het verschil in smaak en resultaat komt voort uit de andere methode waarmee espresso wordt gezet. Om er verzekerd van te zijn dat u de perfecte koffiebonen uitkiest voor uw machine, kunt u het beste rekening houden met uw favoriete koffievariaties. Zo sluiten licht gebrande koffiebonen vanwege hun subtiele smaak beter aan bij een café crème. Geeft u de voorkeur aan een pittige espresso of cappuccino? Kies dan voor de sterke smaak van donker gebrande koffiebonen. Jacobs Douwe Egberts Professional heeft voor elke espressomachine de beste bonen. Bekijk ons assortiment.

De beste koffiebonen voor uw koffiemachine

Zoekt u de perfecte bonen voor uw koffiemachine? Jacobs Douwe Egberts Professional heeft voor elke koffiemachine de beste bonen. Bekijk ons assortiment.