Wat is een cortado?

Heb jij nog nooit van een cortado gehoord? Dat is helemaal niet gek! Deze koffiesoort is in Nederland nog niet zo bekend, maar in landen zoals Spanje, Portugal en Cuba wordt hij aan de lopende band besteld. Hoe wordt deze koffiesoort gemaakt? En wat zijn de kenmerken van deze kleine smaaksensatie? Op deze pagina worden al deze vragen beantwoord.   

Wat is een cortado?
De basis van een goede cortado bestaat uit een espresso. Bij een cortado wordt de espresso ‘gesneden’ door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is. Wordt hij toch met een beetje schuim gemaakt? Dan krijgt hij ook wel de benaming ‘leche y leche’, wat ‘melk en melk’ betekent.

Waar komt cortado vandaan?
Zijn naam heeft de cortado te danken aan het Spaanse woord ‘cortar’, wat snijden betekend. Spanje is dan ook het moederland van deze kleine maar sterke koffie. Inmiddels is de cortado te vinden over de hele wereld, maar echt populair is dit drankje in Spanje, Portugal en verschillende Zuid-Amerikaanse landen.

Bij een cortado wordt de espresso gesneden door warme melk, deze melk heeft géén schuim

Zo maak jij de perfecte cortado in 4 stappen


Epresso zetten
Maak een espresso of een espresso ristretto voor de mensen die hun espresso graag sterk drinken. Een dark roast is perfect voor het maken van deze koffieshot.

 


Melk hoeveelheid
Pak dezelfde hoeveelheid melk als of net iets meer dan de hoeveelheid espresso.

 


Melk verwarmen
Verwarm de melk. Zorg ervoor dat er geen of weinig schuim aanwezig is. Hierdoor behoudt de koffie zijn crema laagje. Melk inschenken
Giet de melk langzaam bij de espresso èt voila: jouw cortado is klaar.

Het serveren van een cortado

In Spanje wordt een cortado geserveerd in een glas, maar in verschillende Zuid-Amerikaanse landen is het gebruikelijk om een keramieken kopje te gebruiken. Kies wat jij het prettigste drinken vindt. 

Deze bonen zijn het lekkerst voor jouw cortado

Omdat de basis van de cortado espresso is, adviseren we krachtige bonen. Voorbeelden hiervan zijn: