ONTDEK LUNGO KOFFIE

De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Een Caffé Lungo, oftewel een ‘lange koffie’ is een koffiesoort met een lang extractieproces. Een Lungo wordt daarom ook wel eens een ‘uitgerekte espresso’ genoemd. Maar hoe maak je een Lungo precies? En welke koffiebonen gebruik je voor de perfecte Lungo koffie?

Wat is een Lungo?
U kunt een Lungo zien als een ‘uitgerekte espresso’. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Hierdoor heeft een Lungo een langer extractieproces; het duurt immers langer tot al het water door de koffie heen is geperst. Dit langere extractieproces zorgt ervoor dat er meer componenten van de koffie worden opgenomen door het water. Het resultaat is een sterkere, bitterdere smaak en een grotere dosering cafeïne per kopje. 

Een Lungo is in volume groter dan een espresso en wordt dan ook geserveerd in een grotere kop. Een goede keuze voor de ervaren koffiedrinker die een volle kop koffie verkiest boven een espressoshotje. Hoewel een Lungo erg van smaak verschilt met een Americano, worden deze koffiesoorten regelmatig met elkaar verward 

Zo maakt u de perfecte Lungo koffie
Het zetten van een Lungo koffie duurt langer dan het bereiden van een espresso. U zet eigenlijk een espresso met een dubbele hoeveelheid water. Om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen, dient de koffie grover gemalen te worden dan bij een espresso. Ook heeft u een groter kopje nodig, bij voorkeur voorverwarmd. Zo blijft uw Lungo goed op temperatuur na het zetten. 

Welke bonen zijn het lekkerst voor uw Lungo koffie?

De basis voor een goede Lungo zijn Arabica en Rubustabonen met een subtiel karakter. Naast losse bonen kunt u ook kiezen voor capsules met elegante smaakcombinaties, speciaal geselecteerd voor de perfecte Lungo koffie.

Meer lezen?

Bekijk al onze artikelen