Wat is een Lungo?

De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Een Caffé Lungo, oftewel een ‘lange koffie’ is een koffiesoort met een lang extractieproces. Een Lungo wordt daarom ook wel eens een ‘uitgerekte espresso’ genoemd. Maar hoe maak je een Lungo precies? En welke koffiebonen gebruik je voor de perfecte Lungo koffie?

Wat is een Lungo?
U kunt een Lungo zien als een ‘uitgerekte espresso’. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Hierdoor heeft een Lungo een langer extractieproces; het duurt immers langer tot al het water door de koffie heen is geperst. Dit langere extractieproces zorgt ervoor dat er meer componenten van de koffie worden opgenomen door het water. Het resultaat is een sterkere, bitterdere smaak en een grotere dosering cafeïne per kopje. 

Een Lungo is in volume groter dan een espresso en wordt dan ook geserveerd in een grotere kop. Een goede keuze voor de ervaren koffiedrinker die een volle kop koffie verkiest boven een espressoshotje. Hoewel een Lungo erg van smaak verschilt met een Americano, worden deze koffiesoorten regelmatig met elkaar verward.

Zo maakt u de perfecte Lungo koffie in 4 stappen
Het zetten van een Lungo koffie duurt langer dan het bereiden van een espresso. Bekijk hieronder het stappenplan voor het bereiden van de perfecte Lungo.

icon-1.png

Koffiekopje voorverwarmen
Verwarm uw koffiekopje voor. Zo blijft uw Lungo goed op temperatuur na het zetten.

icon-2.png

Koffie malen
Om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen, dienen de koffiebonen grover gemalen te worden dan bij een espresso.

icon-3.png

Koffie zetten
Zet een heerlijke lungo koffie met uw koffiemachine. Het zetten van een Lungo koffie duurt langer dan het bereiden van een espresso. U zet eigenlijk een espresso met een dubbele hoeveelheid water.

icon-4.png

Lungo serveren
Serveer een heerlijke lungo koffie.

Welke bonen zijn het lekkerst voor uw Lungo koffie?

De basis voor een goede Lungo zijn Arabica en Robustabonen met een subtiel karakter. Naast losse bonen kunt u ook kiezen voor capsules met elegante smaakcombinaties, speciaal geselecteerd voor de perfecte Lungo koffie.

Meer lezen?

Bekijk al onze artikelen