• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000








Schenk een
werelds verhaal


Hier komt jouw D.E. koffie vandaan

Bienvenido!

Welkom in Honduras én Peru. De koffie uit jouw koffiemelange is een melange van de beste bonen uit onder andere deze twee prachtige landen. Jouw koffie heeft een biologische certificering. Dat betekent dat deze koffie voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. De nadruk ligt daarbij op milieuvriendelijk werken en dierenwelzijn. In Honduras groeit de Arabica koffieplant. De bessen van deze plant hebben een milde, fruitige smaak. Deze bonen zijn medium gebrand en hebben een rijke, volle smaak. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door tonen van karamel met een hint van perzik en abrikoos. En om jouw melange perfect te maken zitten er Arabica bonen uit Peru in. Deze zijn vaak aromatisch, nootachtig en hebben chocoladetonen met een vleugje citrus.

 

De coöperaties*

Veel kleine koffieboeren werken samen in een coöperatie. Het voordeel is dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor hebben ze een betere onderhandelingspositie en krijgen ze een goede prijs voor hun oogst. En daardoor kunnen ze weer investeren in een betere productie. Die kwaliteit proef jij dan weer terug!

APROCASAM
Honduras

* In 2020 zijn er bij deze coöperaties koffiebonen ingekocht.

Coöperatie 1

Cocos - Peru

Opgericht in 2015

Productie: Gemiddeld ca. 1600 kg/ha ca 75% is biologisch gecertificeerd

Aantal leden: 346, waarvan 40 vrouwen

Areaal: Circa 600 ha; bijna alle leden bezitten <5 ha grond

Certificering: Fairtrade

Faciliteiten: Boeren leveren de Arabica in pergamino (hoornschil) aan de coöperatie

Doel Coöperatie

Cocos Peru is een duurzame organisatie die Fairtrade biologische kwaliteitskoffie biedt. Een hele lekkere en goede combinatie. Niet zo gek dat ze veel internationale kopers trekken. De coöperatie geeft de leden trainingen en workshops. Hierdoor groeien niet alleen de koffieplanten goed, maar groeit ook de kennis van de leden en daarmee de productiviteit en kwaliteit. En die kwaliteit proef jij weer terug in je kop koffie.

Zo wordt de Fairtrade premie besteed

Met de Fairtrade premie zorgt Cocos Peru ervoor dat hun organisatie nog duurzamer wordt. De premie wordt onder andere besteed aan kwaliteitscontroles, het beschermen van flora en fauna en het geven van diverse trainingen aan de leden over duurzaam produceren. Daar draagt jouw kop koffie dus aan bij!

Een kijkje bij de boer

Van boon naar transport: de gewassen methode

Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.

Fermenteren
Nadat de pulp en schil verwijderd zijn, ondergaat de koffie een fermentatieproces.

Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.

Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.

Wassen
Na de fermentatie wordt de koffie schoon gewassen.

Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.

Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.

Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.

"De meeste Peruanen drinken hun koffie zwart met een klein beetje suiker. Meestal
bereiden ze hun koffie met een eenvoudig metalen filter."

Coöperatie 2

Aprocasam Honduras

Regio: San Marcos Coatepeque

Opgericht in 2018

Faciliteiten: de Arabica koffiebessen worden centraal verzameld en verwerkt

Aantal leden: 130

Areaal: Bijna 400 ha, circa tweederde van de leden bezit <10 ha.

Certificering: Fairtrade

Doel Coöperatie

APROCASAM staat voor ‘Asociación de Productores de Café San Marcos’ een coöperatie van koffieboeren gevestigd in San Marcos. Ze zijn gestart in december 2018. Bij deze erkende boeren staat het behoud van biodiversiteit hoog in het vaandel. De Fairtrade premie wordt o.a. besteed aan bijeenkomsten om het bewustzijn hiervan bij de leden van de coöperatie te vergroten. Ook gebruiken ze biologische mest.

Ontmoet de koffieboer

Maak kennis met Ever Rivera

Dit is Ever Rivera. Hij is één van de koffieboeren die lid is van de coöperatie APROCASAM. Als hij op zijn prachtige uitgestrekte landbouwgronden is, is hij altijd bezig met het verbeteren van de biologische productie. Hij houdt het hele proces van plant naar boon nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat tijdens de productie de biodiversiteit behouden blijft. Het smaakt dan ook nét even lekkerder als je weet dat jouw koffie met zorg voor de natuur is geproduceerd. Ieder plantje groeit dankzij deze aandacht tot een mooie koffieplant met kwalitatieve bessen. En daar is een hoop geduld voor nodig. Zo doen koffiebessen er zo’n 9 maanden over om te rijpen en pas na 3 tot 5 jaar is een koffieplant echt volwassen. Kwaliteit kost tijd. De koffie van dit koffieteeltbedrijf draagt ook met trots de Fairtrade certificering.

“Fairtrade is een economische bescherming waardoor wij ons als koffieboeren beter kunnen houden aan de standaarden voor milieubehoud.”

Ever Rivera, koffieboer

Zo wordt de Fairtrade premie besteed

Zoals al gezegd, bij APROCASAM doen ze er alles aan om de biodiversiteit te behouden. De Fairtrade premie wordt o.a. besteed aan bijeenkomsten om het bewustzijn hiervan bij alle koffieboeren die lid zijn te vergroten. Ook gebruiken ze biologische meststoffen uit de bodem. En om bodemerosie te voorkomen bestrijden ze onkruid met een mes of met machines. Alle processen voor de productie van koffie worden strikt uitgevoerd volgens de Fairtrade standaarden. En dankzij de Fairtrade premie worden de leden van deze organisatie ondersteund. Verder worden er met de premie verbeteringen aangebracht in de faciliteiten voor de verwerking van koffie.

Een kijkje bij de boer

Van boon naar transport: de gewassen methode

Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.

Fermenteren
Nadat de pulp en schil verwijderd zijn, ondergaat de koffie een fermentatieproces.

Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.

Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.

Wassen
Na de fermentatie wordt de koffie schoon gewassen.

Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.

Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.

Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.

Benieuwd waar jouw koffie vandaan komt?

Ontdek het hier!

Overzicht
Origin Stories

Ik drink
D.E Perfect Medium

Ik drink D.E Dark
Fairtrade Espresso

Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade

1_cooperatie-1_rainforest color.png

1_cooperatie-1_ftlogo color.png