Wat is een ristretto?

Ristretto: van deze Italiaanse klassieker heb je vast wel eens gehoord. Maar wat is een ristretto precies? En wat is eigenlijk het verschil met een espresso? Ontdek bovendien hoe de perfecte ristretto wordt bereid.


Wat is een Ristretto?

Ristretto is een klein maar sterk kopje koffie en is familie van de espresso. De bereiding van een ristretto en een espresso koffie is bijna hetzelfde. Beide varianten kunnen met een espressomachine worden gemaakt waarbij water onder hoge druk door versgemalen espressobonen wordt geperst. Aan deze zetmethode danken beide koffies hun karakteristieke smaak.

 


Is een Ristretto sterker dan een Espresso?

Hoewel een ristretto koffie veel gelijkenissen heeft met een espresso, wordt die een tikkeltje anders bereid. Bij een ristretto wordt namelijk minder water gebruikt. Bij een espresso gebruik je 30 ml water, waar een ristretto maar 15 ml nodig heeft. Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso. Hierdoor vermoeden velen dat er bij een ristretto meer cafeïne vrijkomt. Het tegenovergestelde blijkt waar: een ristretto bevat juist minder cafeïne. Kortom: een ristretto is sterker van smaak, maar niet sterker wanneer het op de hoeveelheid cafeïne aankomt.


Wat betekent ristretto?

Het woord ristretto is afkomstig uit het Italiaans en betekent 'beperkt'. Deze naam dankt de koffiesoort waarschijnlijk aan haar kleine formaat.

 


Bereiding: Zo maak jij de perfecte Ristretto

Voor het maken van een ristretto adviseren wij om donker gebrande espressobonen te gebruiken. Hiervan komt een pittigere smaak vrij die typerend is voor een ristretto. Verder zijn er twee gemakkelijke zetmethoden voor een ristretto:

icon-1.png

Espresso maken met minder water
Zet een standaard espresso, maar dan met de helft minder water.


icon-2.png

Espresso maken, apparaat vroegtijdig uitzetten
Zet een normale espresso, maar schakel het apparaat uit voordat de blonde kleur verschijnt. Op deze manier serveer je alleen het meest smaakvolle deel van de espresso.


De perfecte Ristretto

De perfecte verhouding voor een ristretto is als volgt:

  • 6.5 - 7 gram gemalen koffie
  • 11 - 14 seconden doorlooptijd
  • 9 - 16 bar luchtdruk
  • 92 - 96 graden Celsius water