• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Wat is een ristretto?

Ristretto: van deze Italiaanse klassieker heb je vast wel eens gehoord. Maar wat is een ristretto precies? En wat is eigenlijk het verschil met een espresso? Ontdek bovendien hoe de perfecte ristretto wordt bereid.


Wat is een Ristretto?

Ristretto is een klein maar sterk kopje koffie en is familie van de espresso. De bereiding van een ristretto en een espresso koffie is bijna hetzelfde. Beide varianten kunnen met een espressomachine worden gemaakt waarbij water onder hoge druk door versgemalen espressobonen wordt geperst. Aan deze zetmethode danken beide koffies hun karakteristieke smaak.

Wat betekent ristretto?

Het woord ristretto is afkomstig uit het Italiaans en betekent 'beperkt'. Deze naam dankt de koffiesoort waarschijnlijk aan haar kleine formaat.


Is een Ristretto sterker dan een Espresso?

Hoewel een ristretto koffie veel gelijkenissen heeft met een espresso, wordt die een tikkeltje anders bereid. Bij een ristretto wordt namelijk minder water gebruikt. Bij een espresso gebruik je 30 ml water, waar een ristretto maar 15 ml nodig heeft. Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso. Hierdoor vermoeden velen dat er bij een ristretto meer cafeïne vrijkomt. Het tegenovergestelde blijkt waar: een ristretto bevat juist minder cafeïne. Kortom: een ristretto is sterker van smaak, maar niet sterker wanneer het op de hoeveelheid cafeïne aankomt.


Wat betekent ristretto?

Het woord ristretto is afkomstig uit het Italiaans en betekent 'beperkt'. Deze naam dankt de koffiesoort waarschijnlijk aan haar kleine formaat.