Latte art: Zo maakt u de 3 bekendste figuren

Het hartje, de rosetta en de tulp zijn de drie basisfiguren voor latte art. Als u deze drie onder de knie heeft, dan beheerst u de basisvaardigheden voor het serveren van de perfecte cappuccino.

 

Het hartje

 1. Start met het hoog inschenken van de melk. Op deze manier schenkt u de melk door de créma laag heen en vermengt de espresso zich met de melk.

 2. Na het hoge schenken brengt u de kan naar beneden in het midden van het kopje tot u wit in het bruin ziet ontstaan.

 3. Blijf in het midden schenken tot de kop bijna vol is.

 4. Haal op het einde het kannetje iets omhoog en trek de melkstraal door het rondje heen van uzelf af. Uw liefdevolle latte art is klaar.

De rosetta

 1. Start met het hoog inschenken van de melk.
 2. Na het hoge schenken brengt u de kan naar beneden in het midden van het kopje totdat u wit in uw kopje ziet ontstaan. Tip: houd uw kopje van onderen vast zodat u flexibel kunt bewegen.
 3. Maak nu een snelle kras beweging vanuit uw pols en trek de kan iets naar u toe.
 4. Als de kop bijna vol is, haalt u op het einde het kannetje iets omhoog, trek de straal door de rosetta heen en schenk van uzelf af. Een knap staaltje latte art.

De tulp

 1. Start met het hoog inschenken van de melk.
 2. Na het hoge schenken brengt u de kan naar beneden in het midden van het kopje tot u wit ziet ontstaan in uw kopje.
 3. Vervolgens stopt u met de schenkbeweging en start u deze weer in onder de witte vlek die zojuist is ontstaan. Afhankelijk van hoe groot de kop is, kunt u deze handeling herhalen tot de kop bijna vol zit. Let op: start met een 45 graden positie van de kop. Het is handig uw kop met elke nieuwe vlek die u maakt iets meer horizontaal te positioneren.
 4. Als de kop bijna vol is, haalt u op het einde het kannetje iets omhoog en trekt u de straal door de tulp heen, van uzelf af. Uw kop koffie met Hollandse glorie is klaar om geserveerd te worden.

Wilt u ook barista-kwaliteit koffie zetten? Bekijk dan onze barista koffiemachines.

Meer lezen?