• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Het perfecte melkschuim

Tegenwoordig verwachten jouw gasten een op en top perfecte cappuccino en latte macchiato. De perfecte cappuccino valt en staat echter met goed en stevig melkschuim (ook wel microfoam genoemd). Lees waar je op moet letten voor het serveren van de perfecte koffie met melkschuim.

De juiste melkkan voor het opschuimen

Melk groeit in volume bij het opschuimen. Als je dus teveel melk in jouw melkkan doet, dan kan de melk overlopen. Gebruik dan ook altijd een formaat melkkan dat past bij de hoeveelheid melk die je wilt opschuimen: een kleine kan voor één kop, en een grote kan voor twee koppen. Test altijd of jouw melkkan nog melkresten bevat voordat je deze gebruikt. Maak de kan in dat geval eerst schoon met koud water.

Een cappuccino of latte macchiato kun je maken met allerlei soorten melk. Maar voor perfecte melkschuim werkt volle melk het beste. 

Het opschuimen van de melk

  • Maak de stoompijp schoon door de stoom in een doekje te blazen
  • Zet de stoomkraan van het stoompijpje aan
  • Steek de stoompijp tot ongeveer 1-2 centimeter in de melk
  • Als je na het aanzetten van de stoomkraan een zacht sissend geluid hoort, ben je aan het opschuimen
  • Plaats het stoompijpje schuin van het midden van de melk zodat de melk goed in beweging blijft
  • Maak de stoompijp weer schoon

De temperatuur van de melk

Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft. 

Heerlijke koffie-recepten

Ga meteen aan de slag met onze heerlijke koffie-recepten

Koffierecepten

Melkschuim van goede kwaliteit

Een cappuccino of latte macchiato kun je maken met allerlei soorten melk. Maar voor perfecte melkschuim werkt volle melk het beste. 
Om te voorkomen dat het melkschuim inzakt en zich gaat scheiden, is het belangrijk dat melkschuim altijd in beweging is. Zet de opgeschuimde melk dan ook niet even aan de kant maar schenk deze direct uit. Anders loop je het risico dat de kwaliteit van melkschuim vermindert en kun je het niet meer goed uitschenken.

Aanbevolen producten