• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000
Schenk een
werelds verhaal


Rooibos Vanille thee uit Zuid-Afrika

Zie waar jouw genietmoment begint

Welkom in het zuiden van Zuid-Afrika! Hier begint het wereldse verhaal achter jouw Rooibos Vanilla thee. Ontmoet de theeboeren en -boerinnen van coöperatie Ysterfontein, vertegenwoordigd door boerderij-eigenaar Willie Nel. En zie met eigen ogen de inheemse rooibostuinen in de Cederbergregio.

Ontmoet de theeboer

Aangenaam: Willie Nel

"Ik ben ervan overtuigd dat als je oog hebt voor wat je medewerkers nodig hebben, je dat terugverdient in loyaliteit en inzet."

 

Je heerlijke kop Rooibos Vanille start met de rooibosheesters bij Clanwilliam,
West-Kaap. Willie Nel is de eigenaar van Ysterfontein*, waar deze Origin Stories-thee vandaan komt. De boeren en boerinnen die de rooibos kweken en plukken, staan in een traditie van eeuwen. Want de eerste bewoners gebruikten de thee al voor de geneeskrachtige werking. De rooibosheester komt alleen voor in Zuid-Afrika, wat deze kruidenthee extra bijzonder maakt. Hij wordt daar veel gedronken met een scheut melk en wat suiker.

Zie de bloemrijke rooibosvelden

De rooibosvelden van Ysterfontein* zijn 2.200 hectare groot en liggen in de enige ‘rooibosregio’ ter wereld: de Cederbergregio. Alleen dáár zijn de omstandigheden perfect. Want de struik gedijt goed op de ruwe zandgrond met hoge zuurgraad, in combinatie met hete, droge zomers en natte winters. Bij Ysterfontein werken 128 boeren en boerinnen.

* In 2020 is er bij deze coöperatie thee ingekocht.

Van theeplant naar theemoment

De theeboeren en -boerinnen doen er alles aan om jouw Rooibos Vanilla die vertrouwde smaak te geven. Zo maken zij dat heerlijke theemoment mogelijk.

Zo genieten de theeboeren mee

Je ziet dat er veel werk in rooibosthee gaat zitten. Daar hoort wat tegenover te staan.

Daarom begint de Origin Story van Rooibos Vanilla bij de vraag of de theeboer(in) alles heeft wat nodig is om aan zijn of haar werk goed te doen. Daar komen de coöperatie Ysterfontein en daaraan verbonden Rainforest Alliance-certificering om de hoek.

De certificering helpt de boeren om een veiligere werkomgeving te creëren en een beter inkomen op te bouwen. Daarnaast biedt het allerlei voordelen voor het milieu.

Goede woon- en werkomstandigheden

Boeren kunnen rekenen op ruime huisvesting. Met stromend (warm) water, elektriciteit en moderne badkamer- en keukenvoorzieningen.

 

Volop kansen voor ontwikkeling

Er liggen plannen om een kinderopvang en studieruimtes met computers in te richten, zodat studenten hun studie kunnen oppakken. Zo investeert de coöperatie in de gezinnen van boeren. 

 

Minder pesticiden en daardoor betere veiligheidsstandaarden

Door speciale vallen die insecten bestrijden met licht kon het pesticidengebruik drastisch omlaag. 

Zo wordt de Rainforest Alliance premie besteed

Coöperatie Ysterfontein heeft een Rainforest Alliance certificering. Rainforest Alliance streeft naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven.

In vergelijking met niet-gecertificeerde theeboerderijen, tonen studies aan dat Rainforest Alliance gecertificeerde theeboerderijen vaak:

  • Veiligere leef- en werkomstandigheden bieden;
  • Hogere uitkeringen aan medewerkers en beter toegang tot onderwijs voor hun kinderen bieden;
  • Sterkere bodembeschermingstechnieken toepassen;
  • Hun afvalbeheer verbeteren;
  • Training voor medewerkers over het behoud van natuurlijke ecosystemen.

Door simpelweg een kopje Rainforest Alliance gecertificeerde thee te drinken, help je de bossen en de biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden en de levensomstandigheden van theeboeren en hun gezinnen te verbeteren.

Er zijn meer goede verhalen

Ontdek de andere Origin Stories

Overzicht
Origin Stories

Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Green Tea Lemon

Ik drink Pickwick Tea Master Selection
English Breakfast

Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade