Bestellijst
Je winkelmand is nog leeg |
Welkom in het zuiden van Zuid-Afrika! Hier begint het wereldse verhaal achter jouw Rooibos Vanilla thee. Ontmoet de theeboeren en -boerinnen van coöperatie Ysterfontein, vertegenwoordigd door boerderij-eigenaar Willie Nel. En zie met eigen ogen de inheemse rooibostuinen in de Cederbergregio.
Je heerlijke kop Rooibos Vanille start met de rooibosheesters bij Clanwilliam,
West-Kaap. Willie Nel is de eigenaar van Ysterfontein*, waar deze Origin Stories-thee vandaan komt. De boeren en boerinnen die de rooibos kweken en plukken, staan in een traditie van eeuwen. Want de eerste bewoners gebruikten de thee al voor de geneeskrachtige werking. De rooibosheester komt alleen voor in Zuid-Afrika, wat deze kruidenthee extra bijzonder maakt. Hij wordt daar veel gedronken met een scheut melk en wat suiker.
De rooibosvelden van Ysterfontein* zijn 2.200 hectare groot en liggen in de enige ‘rooibosregio’ ter wereld: de Cederbergregio. Alleen dáár zijn de omstandigheden perfect. Want de struik gedijt goed op de ruwe zandgrond met hoge zuurgraad, in combinatie met hete, droge zomers en natte winters. Bij Ysterfontein werken 128 boeren en boerinnen.
* In 2020 is er bij deze coöperatie thee ingekocht.
Een rooibosstruik wordt het eerste jaar na de aanplant alleen gesnoeid. Pas vanaf het tweede jaar kunnen de boeren gaan oogsten, door de naalden te plukken. Na zes jaar wordt er weer ruimte gemaakt voor nieuwe struiken.
Daarna worden die naalden gekneusd en in de zon te drogen gelegd, daar begint de smaakontwikkeling.
De heerlijke smaak van rooibosthee ontwikkelt zich verder bij het fermenteren in de speciale fermentatieruimte. Dan kleuren de naaldjes ook roodbruin door
oxidatie.
Na het drogen sorteren de boeren de rooibos op grootte, met een grote zeef. Want in theezakjes zit een ander formaat naald dan in losse thee.
Onze Master Blenders selecteren de rooibos daarna nog eens op smaak en kwaliteit. Dan pas mengen zij ze tot de melange die je kent.
Deze laatste stap maakt de theemelange klaar voor je theedoos of theestation. Elke theemelange krijgt een mooie, stevige verpakking.
Boeren kunnen rekenen op ruime huisvesting. Met stromend (warm) water, elektriciteit en moderne badkamer- en keukenvoorzieningen.
Er liggen plannen om een kinderopvang en studieruimtes met computers in te richten, zodat studenten hun studie kunnen oppakken. Zo investeert de coöperatie in de gezinnen van boeren.
Door speciale vallen die insecten bestrijden met licht kon het pesticidengebruik drastisch omlaag.
Coöperatie Ysterfontein heeft een Rainforest Alliance certificering. Rainforest Alliance streeft naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven.
In vergelijking met niet-gecertificeerde theeboerderijen, tonen studies aan dat Rainforest Alliance gecertificeerde theeboerderijen vaak:
Door simpelweg een kopje Rainforest Alliance gecertificeerde thee te drinken, help je de bossen en de biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden en de levensomstandigheden van theeboeren en hun gezinnen te verbeteren.
Overzicht
Origin Stories
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Green Tea Lemon
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
English Breakfast
Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade