Bestellijst
Je winkelmand is nog leeg |
Welkom in India! Hier begint het wereldse verhaal achter jouw Green Tea Lemon thee. Ontmoet de theeboeren en -boerinnen van coöperatie Havukal en Warwick, vertegenwoordigd door Surendra Mohan. En zie met eigen ogen de uitgestrekte groene theetuinen van Nilgiris.
Je kopje Green Tea Lemon start bij de theeboeren in de nevelige bergen van Zuidwest-India: Nilgiri. Surendra Mohan is de manager van deze uitgestrekte theetuinen. De theeboeren hier hebben zich namelijk verenigd in een coöperatie: Havukal en Warwick*. Zo zetten zij met ruim duizend werknemers de eeuwenlange theetraditie van India voort op een manier die past bij het nu: goed voor de natuur en voor mensen. 70 procent van de thee die in India gemaakt wordt, drinken de Indiërs zelf op in de vorm van cha-ya (chai). Van de andere 30 procent kun jij meegenieten.
De theetuinen van Havukal en Warwick* zijn 1.641 hectare groot en liggen op ongeveer 2.000 meter hoogte. Een flink landgoed dus, waar 1.055 mensen werken. Daarnaast werken er nog eens 937 theeboeren op hun eigen kleinere boerderijen. Eigenlijk moeten we zeggen: theeboerinnen en -boeren, want 60 procent is vrouw.
* In 2020 is er bij deze coöperatie thee ingekocht.
Als een theeplant eenmaal geworteld is en goed verzorgd wordt, kan hij tientallen jaren mee. De theeboeren snoeien de plant tot ongeveer een meter, want dan zijn de bladeren goed te plukken. Plukken doen ze op drie verschillende manieren: fijn, medium en grof.
Zijn de bladeren geplukt, dan spreiden de theeboeren de thee uit op roosters en blazen ze omgevingslucht door de bladeren. Zo worden de blaadjes zacht, soepel en minder vochtig. Verflensen duurt ongeveer een dag.
Daarna rollen de theeboeren de blaadjes ongeveer een half uur tussen twee horizontale vlakken. Door de wrijving breken de theebladeren en komt het bladsap vrij.
Vervolgens drogen de boeren de theebladeren, bij een temperatuur van ongeveer 110 graden. Na het drogen sorteren zij de thee op grootte, met een grote zeef. Want in theezakjes zit een ander formaat blaadje dan in losse thee.
Onze Master Blenders selecteren de theesoorten daarna nog eens op smaak en kwaliteit. Dan pas mengen zij ze tot de melanges die je kent. Zo’n melange kan wel uit twintig tot dertige theesoorten bestaan.
Deze laatste stap maakt de theemelange klaar voor je theedoos of theestation. Elke theemelange krijgt een mooie, stevige verpakking.
Er worden sowieso minder pesticiden gebruikt, alleen als het echt niet anders kan gebruiken boeren door de EU toegestane middelen. Daarnaast zijn er allerlei trainingen om de veiligheidsvoorschriften voor iedereen helder en werkbaar te krijgen. Bufferzones zorgen ervoor dat er op ontmoetingsplekken en in woongebieden geen pesticiden gebruikt worden.
Net als mannen doen vrouwen uitvoerend werk én zijn ze actief in toezichten managementfuncties. Want waar belangrijke beslissingen genomen worden, moeten zeker vrouwen aanwezig zijn.
Bij de woningen is een goede afvoer, afval wordt gescheiden en waterverspilling is minimaal. Daarnaast zijn er volop trainingen waardoor mensen leren over de bescherming van wild en bossen in de gebieden waar zij werken.
Coöperaties Havukal en Warwick hebben een Rainforest Alliance certificering. Rainforest Alliance streeft naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven.
In vergelijking met niet-gecertificeerde theeboerderijen, tonen studies aan dat Rainforest Alliance gecertificeerde theeboerderijen vaak:
Door simpelweg een kopje Rainforest Alliance gecertificeerde thee te drinken, help je de bossen en de biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden en de levensomstandigheden van theeboeren en hun gezinnen te verbeteren.
Overzicht
Origin Stories
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Rooibos Vanille
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Earl Grey
Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade