• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000
Schenk een
werelds verhaal


Green Tea Lemon uit India

Zie waar jouw genietmoment begint

Welkom in India! Hier begint het wereldse verhaal achter jouw Green Tea Lemon thee. Ontmoet de theeboeren en -boerinnen van coöperatie Havukal en Warwick, vertegenwoordigd door Surendra Mohan. En zie met eigen ogen de uitgestrekte groene theetuinen van Nilgiris.

Ontmoet de theeboer

Aangenaam: Surendra Mohan

Je kopje Green Tea Lemon start bij de theeboeren in de nevelige bergen van Zuidwest-India: Nilgiri. Surendra Mohan is de manager van deze uitgestrekte theetuinen. De theeboeren hier hebben zich namelijk verenigd in een coöperatie: Havukal en Warwick*. Zo zetten zij met ruim duizend werknemers de eeuwenlange theetraditie van India voort op een manier die past bij het nu: goed voor de natuur en voor mensen. 70 procent van de thee die in India gemaakt wordt, drinken de Indiërs zelf op in de vorm van cha-ya (chai). Van de andere 30 procent kun jij meegenieten.

Zie de uitgestrekte theetuinen

De theetuinen van Havukal en Warwick* zijn 1.641 hectare groot en liggen op ongeveer 2.000 meter hoogte. Een flink landgoed dus, waar 1.055 mensen werken. Daarnaast werken er nog eens 937 theeboeren op hun eigen kleinere boerderijen. Eigenlijk moeten we zeggen: theeboerinnen en -boeren, want 60 procent is vrouw.

* In 2020 is er bij deze coöperatie thee ingekocht.

Van theeplant naar theemoment

De theeboeren en -boerinnen doen er alles aan om jouw Green Tea Lemon die vertrouwde smaak te geven. Zo maken zij dat heerlijke theemoment mogelijk.

Zo genieten de theeboeren mee

Je ziet dat er veel werk in thee gaat zitten. Daar hoort wat tegenover te staan.

Daarom begint de Origin Story van Green Tea Lemon bij de vraag of de theeboer(in) alles heeft wat nodig is om aan zijn of haar werk goed te doen. Daar komen de coöperatie Havukal en Warwick en daaraan verbonden Rainforest Alliance-certificering om de hoek.

De certificering helpt de boeren om een veiligere werkomgeving te creëren en een beter inkomen op te bouwen. Daarnaast biedt het allerlei voordelen voor het milieu.

Minder pesticiden en daardoor betere veiligheidsstandaarden

Er worden sowieso minder pesticiden gebruikt, alleen als het echt niet anders kan gebruiken boeren door de EU toegestane middelen. Daarnaast zijn er allerlei trainingen om de veiligheidsvoorschriften voor iedereen helder en werkbaar te krijgen. Bufferzones zorgen ervoor dat er op ontmoetingsplekken en in woongebieden geen pesticiden gebruikt worden.

 

Vrouwen op belangrijke functies

Net als mannen doen vrouwen uitvoerend werk én zijn ze actief in toezichten managementfuncties. Want waar belangrijke beslissingen genomen worden, moeten zeker vrouwen aanwezig zijn.

 

Milieubewust werken en leven

Bij de woningen is een goede afvoer, afval wordt gescheiden en waterverspilling is minimaal. Daarnaast zijn er volop trainingen waardoor mensen leren over de bescherming van wild en bossen in de gebieden waar zij werken.

Zo wordt de Rainforest Alliance premie besteed

Coöperaties Havukal en Warwick hebben een Rainforest Alliance certificering. Rainforest Alliance streeft naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven.

In vergelijking met niet-gecertificeerde theeboerderijen, tonen studies aan dat Rainforest Alliance gecertificeerde theeboerderijen vaak:

  • Veiligere leef- en werkomstandigheden bieden;
  • Hogere uitkeringen aan medewerkers en beter toegang tot onderwijs voor hun kinderen bieden;
  • Sterkere bodembeschermingstechnieken toepassen;
  • Hun afvalbeheer verbeteren;
  • Training voor medewerkers over het behoud van natuurlijke ecosystemen.

Door simpelweg een kopje Rainforest Alliance gecertificeerde thee te drinken, help je de bossen en de biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden en de levensomstandigheden van theeboeren en hun gezinnen te verbeteren.

Er zijn meer goede verhalen

Ontdek de andere Origin Stories

Overzicht
Origin Stories

Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Rooibos Vanille

Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Earl Grey

Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade

1_cooperatie-1_rainforest color.png