Bestellijst
Je winkelmand is nog leeg |
Jij drinkt D.E Perfect Medium koffie. En daarom heten we je welkom in Brazilië. Want één van de koffies uit jouw melange komt uit dit prachtige land. Neem een slok en proef de milde en nootachtige smaak die koffie uit Brazilië kenmerkt.
De koffie uit jouw melange komt van de Arabica koffieplant. Op de uitgestrekte landbouwgronden zijn de zaadjes voor de koffieplanten geplant. Wist je dat koffiebessen er zo’n 9 maanden over doen om te rijpen en dat de koffieplant pas na 3 tot 5 jaar volwassen is? Na een proces van drogen en ontpulpen zijn dit de koffiebonen.
De D.E Perfect Medium en Perfect Dark bestaan uit dezelfde groene koffie melange. Na het melangeren wordt de Perfect Dark donkerder gebrand. Hierdoor ontstaat een ander smaakprofiel, omdat niet iedereen dezelfde smaakvoorkeur heeft. De Perfect Medium is vooral geschikt om te drinken als lungo of milde cappuccino, terwijl de Perfect Dark uitstekend te gebruiken is als espresso, cappuccino of een pittige lungo. Klaar voor een waardevol moment.
Veel kleine koffieboeren werken samen in een coöperatie. Het voordeel is dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor hebben ze een betere onderhandelingspositie en krijgen ze een goede prijs voor hun oogst. En daardoor kunnen ze weer investeren in een betere productie. Die kwaliteit proef jij dan weer terug!
Grupo Guaxupé 01
Brazilië
Fazenda Matinha
Brazilië
Opgericht in 2012
Certificering: Rainforest Alliance
Aantal leden: 48
Areaal: 2325 ha
Ligging: gemiddeld 825 meter hoog
Dit is Cledson. Hij is één van de koffieboeren die waarschijnlijk de koffiebonen in jouw melange zag groeien van zaadje, tot koffieplant naar de uiteindelijke koffiebessen. Hij is vaak vol trots te vinden tussen de rijen koffieplanten om het teeltproces nauwlettend in de gaten te houden. “De filosofie van certificering helpt ons om de duurzaamheid te verbeteren. Zo doen we nu bijvoorbeeld aan de correcte verwerking van afval. Ook het dagelijkse leven van alle werknemers verbetert door de premie. Dat alles komt de kwaliteit van leven, maar ook zeker de kwaliteit van de koffie ten goede!”
Grupo Guaxupé 01 heeft een UTZ/Rainforest Alliance certificering. UTZ en Rainforest Alliance hebben in 2018 de krachten gebundeld om samen een betere toekomst voor mensen en de natuur te creëren. Net als de UTZ-certificering streeft Rainforest Alliance naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Door producten te kopen met deze certificering, help je mee om de productie van boeren te verbeteren en vecht je mee tegen de klimaatcrisis. Ook ben je voorstander van natuurbehoud en het beschermen van mensenrechten van boeren en hun medewerkers én van het verbeteren van hun dagelijkse leven. Een van de doelen van de coöperatie Grupo Guaxupé 01 is om zo min mogelijk landbouwchemicaliën te gebruiken. En dat komt de kwaliteit van de koffie ook weer ten goede. Verder doneert deze coöperatie o.a. melk aan kindertehuizen én dragen ze een steentje bij aan de renovatie van scholen en kerken.
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Opgericht: 2016
Certificering: Rainforest Alliance
Aantal leden: 9
Ligging: gemiddeld 850 meter hoog
Areaal: 224 ha per koffieboer
Fazenda Matinha is sinds 2016 actief. Ze zetten zich naast kwaliteitskoffie in voor behoud van de natuur in de omgeving, klimaatbeheer en waterbeheer. Op de koffieteeltbedrijven produceren ze zelfs biologische compost. Ook biodiversiteit is belangrijk voor deze boeren. Ze planten bijvoorbeeld verschillende soorten bij elkaar voor een gezamenlijk voordeel. Zoals bij ‘São Judas Tadeus’ één van de boerderijen van deze coöperatie. Hier planten ze met zorg koffieplanten en mahoniebomen naast elkaar. Dit omdat in de Rainforest Alliance standaard is vastgelegd dat schaduwtolerante gewassen zoals koffie, minstens 15% schaduw moeten hebben. Dus de mahoniebomen leveren de schaduw voor de koffieplanten. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, het verbetert ook de biodiversiteit en verkleint de CO2-voetafdruk.
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Sterk, heet en zoet. Dat is Cafezinho, Braziliaanse koffie. Het is een soort espresso maar dan milder. Brazilianen maken Cafezinho nog op de authentieke manier. De gemalen koffie wordt op een doek gelegd op een pan. Hier gieten ze vervolgens heet water overheen. Het genieten begint al met de sterke aroma die dan vrijkomt en de hele ruimte vult. Cafezinho wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder melk maar mét veel suiker.
Overzicht
Origin Stories
Ik drink D.E Dark
Fairtrade Espresso
Ik drink D.E Medium Roast
Biologisch en Fairtrade
Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade