• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000








Schenk een
werelds verhaal


Hier komt jouw D.E Perfect Dark koffie vandaan

Bem vindo ao Brasil!

Jij drinkt D.E Perfect Dark koffie. En daarom heten we je welkom in Brazilië. Want één van de koffies uit jouw melange komt uit dit prachtige land. Neem een slok en proef de nootachtige smaak die koffie uit Brazilië kenmerkt.

De koffie uit jouw melange komt van de Arabica koffieplant. Op de uitgestrekte landbouwgronden zijn de zaadjes voor de koffieplanten geplant. Wist je dat koffiebessen er zo’n 9 maanden over doen om te rijpen en dat de koffieplant pas na 3 tot 5 jaar volwassen is? Na een proces van drogen en ontpulpen zijn dit de koffiebonen. 

De D.E Perfect Medium en Perfect Dark bestaan uit dezelfde groene koffie melange. Na het melangeren wordt de Perfect Dark donkerder gebrand. Hierdoor ontstaat een ander smaakprofiel, omdat niet iedereen dezelfde smaakvoorkeur heeft. De Perfect Medium is vooral geschikt om te drinken als lungo of milde cappuccino, terwijl de Perfect Dark uitstekend te gebruiken is als espresso, cappuccino of een pittige lungo. Klaar voor een waardevol moment.

“Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert meer dan een derde van de totale wereldproductie aan koffie!”

De coöperaties*

Veel kleine koffieboeren werken samen in een coöperatie. Het voordeel is dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor hebben ze een betere onderhandelingspositie en krijgen ze een goede prijs voor hun oogst. En daardoor kunnen ze weer investeren in een betere productie. Die kwaliteit proef jij dan weer terug!

Grupo Guaxupé 01
Brazilië

Fazenda Matinha
Brazilië

* In 2020 zijn er bij deze coöperaties koffiebonen ingekocht.

Coöperatie 1

Grupo Guaxupé 01 - Brazilië

Regio: Minas Gerais

Opgericht in 2012

Certificering: Rainforest Alliance

Aantal leden: 48

Areaal: 2325 ha

Ligging: gemiddeld 825 meter hoog

Ontmoet de koffieboer

Maak kennis met Cledson Reis de Morais

Dit is Cledson. Hij is één van de koffieboeren die waarschijnlijk de koffiebonen in jouw melange zag groeien van zaadje, tot koffieplant naar de uiteindelijke koffiebessen. Hij is vaak vol trots te vinden tussen de rijen koffieplanten om het teeltproces nauwlettend in de gaten te houden. “De filosofie van certificering helpt ons om de duurzaamheid te verbeteren. Zo doen we nu bijvoorbeeld aan de correcte verwerking van afval. Ook het dagelijkse leven van alle werknemers verbetert door de premie. Dat alles komt de kwaliteit van leven, maar ook zeker de kwaliteit van de koffie ten goede!”

Wist je dat de kikker in het Rainforest Alliance logo staat voor een gebalanceerd ecosysteem? De aanwezigheid van kikkers in de natuur is een positief teken en als we de kikker minder zien weten we dat het slechter gaat met het ecosysteem.

Zo wordt de Rainforest Alliance premie besteed

Grupo Guaxupé 01 heeft een UTZ/Rainforest Alliance certificering. UTZ en Rainforest Alliance hebben in 2018 de krachten gebundeld om samen een betere toekomst voor mensen en de natuur te creëren. Net als de UTZ-certificering streeft Rainforest Alliance naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Door producten te kopen met deze certificering, help je mee om de productie van boeren te verbeteren en vecht je mee tegen de klimaatcrisis. Ook ben je voorstander van natuurbehoud en het beschermen van mensenrechten van boeren en hun medewerkers én van het verbeteren van hun dagelijkse leven. Een van de doelen van de coöperatie Grupo Guaxupé 01 is om zo min mogelijk landbouwchemicaliën te gebruiken. En dat komt de kwaliteit van de koffie ook weer ten goede. Verder doneert deze coöperatie o.a. melk aan kindertehuizen én dragen ze een steentje bij aan de renovatie van scholen en kerken.

Een kijkje bij de boer

Van boon naar transport: de ongewassen methode

Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.

Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.

Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.

Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.

Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.

Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.

Coöperatie 2

Fazenda Matinha - Brazilië

Regio: Piumhi, Urucuia, Minas Gerais

Opgericht: 2016

Certificering: Rainforest Alliance

Aantal leden: 9

Ligging: gemiddeld 850 meter hoog

Areaal: 224 ha per koffieboer

Mahoniebomen en planten

Fazenda Matinha is sinds 2016 actief. Ze zetten zich naast kwaliteitskoffie in voor behoud van de natuur in de omgeving, klimaatbeheer en waterbeheer. Op de koffieteeltbedrijven produceren ze zelfs biologische compost. Ook biodiversiteit is belangrijk voor deze boeren. Ze planten bijvoorbeeld verschillende soorten bij elkaar voor een gezamenlijk voordeel. Zoals bij ‘São Judas Tadeus’ één van de boerderijen van deze coöperatie. Hier planten ze met zorg koffieplanten en mahoniebomen naast elkaar. Dit omdat in de Rainforest Alliance standaard is vastgelegd dat schaduwtolerante gewassen zoals koffie, minstens 15% schaduw moeten hebben. Dus de mahoniebomen leveren de schaduw voor de koffieplanten. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, het verbetert ook de biodiversiteit en verkleint de CO2-voetafdruk.

Een kijkje bij de boer

Van boon naar transport: de ongewassen methode

Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.

Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.

Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.

Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.

Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.

Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.

Koffie op zijn Braziliaans

Sterk, heet en zoet. Dat is Cafezinho, Braziliaanse koffie. Het is een soort espresso maar dan milder. Brazilianen maken Cafezinho nog op de authentieke manier. De gemalen koffie wordt op een doek gelegd op een pan. Hier gieten ze vervolgens heet water overheen. Het genieten begint al met de sterke aroma die dan vrijkomt en de hele ruimte vult. Cafezinho wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder melk maar mét veel suiker.

Benieuwd waar jouw koffie vandaan komt?

Ontdek het hier!

Overzicht
Origin Stories

Ik drink D.E Dark
Fairtrade Espresso

Ik drink D.E Medium Roast
Biologisch en Fairtrade

Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade

1_cooperatie-1_rainforest color.png

1_cooperatie-1_ftlogo color.png