Bestellijst
Je winkelmand is nog leeg |
Jij drinkt D.E Fairtrade Espresso. De koffiebonen uit jouw melange komen onder andere uit de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië en Peru. Neem een slok van je koffie en proef de heerlijke smaak. Over het algemeen heeft koffie uit Brazilië nootachtige tonen en de koffie uit Peru kenmerkt zich vaak door chocoladetonen met een vleugje citrus. Onze melangeurs mixen de bonen tot de ideale melange. Zo smaakt jouw kwaliteitskoffie altijd hetzelfde. En altijd naar meer. Wat ook naar meer smaakt is dat de koffieboeren in Brazilië en Peru naast koffie van hoge kwaliteit ook veel waarde hechten aan natuurbehoud. Groen bezig!
Veel kleine koffieboeren werken samen in een coöperatie. Het voordeel is dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor hebben ze een betere onderhandelingspositie en krijgen ze een goede prijs voor hun oogst. En daardoor kunnen ze weer investeren in een betere productie. Die kwaliteit proef jij dan weer terug!
APPCER
Brazilië
CASELSO
Peru
APROSELVANOR
Peru
Pronor
Peru
Opgericht in 2010
Productie: Gemiddeld ca. 1675kg/ha
Aantal leden: 99, waarvan 8 vrouwen
Areaal: Circa 2000 ha; 60% van de leden bezit <20 ha grond.
Certificering: Fairtrade
Faciliteiten: Boeren leveren de Arabica in pergamino (hoornschil) aan de coöperatie na eigen verwerking of via roulerende, ambulante verwerkingsinstallatie.
APPCER staat voor Associação dos Pequenos Productores do Cerrado. Deze coöperatie is opgericht in 2010. Ze zijn de eerste die Denomination of Origin (DO) voor hun koffie mogen voeren. Dit is een oorsprongsbenaming waaraan je ziet dat een product uit een bepaalde regio komt en van een bovengemiddelde kwaliteit is. Een echte koploper dus! Ook biedt DO bescherming tegen namaakproducten. De coöperatie bevindt zich in de Cerrado-regio van Minas Gerais.
Dit is Júlio Antonio. Hij is koffieboer en lid van de coöperatie APPCER in de Cerrado-regio van Minas Gerais. Dit is de grootste koffieregio in Brazilië. Júlio zorgt er samen met zijn team voor dat alleen de allerbeste koffie wordt geproduceerd. Dit vraagt veel tijd en aandacht. Het is een zorgvuldig proces van groeien, plukken, drogen, ontpulpen en sorteren. De koffie uit de Cerrado-streek is van hoge kwaliteit en heeft een milde zuurgraad en een fruitig aroma. Door de Fairtrade certificering op jouw koffie draag je bij aan betere leefomstandigheden voor de families van Júlio en de andere koffieboeren uit de coöperatie.
De koffie uit de regio Cerrado heeft een rijke smaak dit komt onder andere doordat ze hier met de Fairtrade premie een agronoom hebben aangenomen. Dat is een landbouwkundige die onderzoek verricht met betrekking tot bodembeheer. Ook geeft hij aanwijzingen voor de verbetering, het beheer en de productie van verschillende gewassen. Dankzij zijn kennis gebruiken koffieboeren nu bijvoorbeeld koffiepulp als natuurlijke mest in plaats van schadelijke stoffen voor mens en milieu.
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Sterk, heet en zoet. Dat is Cafezinho, Braziliaanse koffie. Het is een soort espresso maar dan milder. Brazilianen maken Cafezinho nog op de authentieke manier. De gemalen koffie wordt op een doek gelegd op een pan. Hier gieten ze vervolgens heet water overheen. Het genieten begint al met de sterke aroma die dan vrijkomt. Cafezinho wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder melk maar mét veel suiker.
Opgericht in 2015
Ligging: Tussen 800 en 1700 meter hoog
Aantal leden: 141
Areaal: 337 ha
Certificering: Fairtrade
De ‘Asociación de Agricultores Productores de Café Especiales y Sostenibles Selva’ (CASELSO) is opgericht in 2013. Een groep producenten uit verschillende dorpjes in de Soritor regio wilden graag hun krachten bundelen. Om samen een betere marktpositie te krijgen en met elkaar goede service en koffie te leveren.
In Peru vind je de meeste Fairtrade koffiedistributeurs ter wereld. Door de criteria van Fairtrade waaraan je als organisatie moet voldoen in de hele koffieproductieketen, wordt de kwaliteit van de koffie beter en de economische positie van de boeren ook! De premie wordt besteed aan het verbeteren van het productieproces. Dit gebeurt bijvoorbeeld met demonstratievelden. Op die velden zien leden met eigen ogen wat de impact van verschillende landbouwtechnieken en bemestingssoorten zijn. Doordat ze het verschil zien, maken ze daarna zelf het verschil door de juiste keuzes te maken.
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Fermenteren
Nadat de pulp en schil verwijderd zijn, ondergaat de koffie een fermentatieproces.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Wassen
Na de fermentatie wordt de koffie schoon gewassen.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Opgericht in 2015
Faciliteiten: Boeren leveren de Arabica in pergamino (hoornschil) aan de coöperatie.
Aantal leden: 406, waarvan 87 vrouwen
Areaal: Circa 2000 ha; bijna alle leden bezitten <5 ha grond
Certificering: Fairtrade
Productie: gemiddeld ca. 1400 kg/ha en ca 85% is biologisch gecertificeerd
APROSELVANOR staat voor ‘Asociación de Productores Selva Nororiental’. Dit is een organisatie van kleine koffieproducenten opgericht in 2015. De coöperatie is gevestigd in Moyobamba, de hoofdstad van de regio San Martín. Door samen te werken hebben leden en hun families een betere levensstandaard en geniet jij van kwalitatief hoogwaardige koffie. Want dankzij de premie zetten ze zich ook in om biodiversiteit te bevorderen en gebruiken ze de best beschikbare bemestingssoorten.
Dit is koffieboer Rosas Altamirano. Hij is één van de koffieboeren die elke dag met veel zorg en aandacht meewerkt aan jouw koffiemelange. Samen met andere koffieboeren richt hij zich op bescherming van de bodem, biodiversiteit en op het duurzaam gebruiken van natuurlijke hulpbronnen. Op zijn koffieteeltbedrijf vind je ook demonstratievelden. Op deze velden worden verschillende landbouwtechnieken en bemestingssoorten getest. Want als je het verschil met eigen ogen kunt zien, kun je ook het verschil maken.
Deze coöperatie investeert in diverse trainingen. Via uitgebreide demonstratievelden laten ze zien wat de impact van landbouwtechnieken en bemestingssoorten zijn. Alleen de beste technieken en meest biologische bemestingssoorten komen door de test. Ook gebruiken ze nu zonne-energie. Dit alles draagt weer bij aan betere koffie.
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Fermenteren
Nadat de pulp en schil verwijderd zijn, ondergaat de koffie een fermentatieproces.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Wassen
Na de fermentatie wordt de koffie schoon gewassen.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Opgericht in 2014
Certificering: Fairtrade
Aantal leden: 342, waarvan 59 vrouwen
Areaal: Circa 1500 ha, bijna alle leden bezitten <5 ha grond
Productie: gemiddeld ca. 1500 kg/a; ca 40% is biologisch gecertificeerd
Faciliteiten: Boeren leveren de Arabica in pergamino (hoornschil) aan de coöperatie.
Productiviteit en kwaliteit staan voorop bij coöperatie Asociacon Agropecuaria de productores del Norte - PRONOR. Daarom bieden ze technische assistentie en trainingen aan de leden. De coöperatie geeft veel adviezen met betrekking tot het oogsten, wassen en drogen van de koffiebessen. PRONOR is een duurzame organisatie met kleine producenten én een zakelijke aanpak. Ze doen er alles aan om kwaliteitskoffie te bieden.
Omdat de koffie die jij drinkt een Fairtrade certificering heeft, ontvangt de coöperatie een premie. Deze coöperatie investeert die premie in diverse trainingen. Trainingen over duurzame koffieteelt, over renovatie van de koffieteeltbedrijven en over hoe je voldoet aan de certificeringsnormen. Verder wordt er geïnvesteerd in een magazijn en een laboratorium om te werken aan kwaliteitsverbetering. En dat proef jij weer terug in je koffie!
Zaaien
Het koffieboontje ontkiemt na een aantal dagen.
Fermenteren
Nadat de pulp en schil verwijderd zijn, ondergaat de koffie een fermentatieproces.
Sorteren
De koffie wordt gesorteerd op o.a. kwaliteit, grootte en kleur.
Overplanten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn worden ze van de kwekerij naar de landbouwgrond overgeplant.
Wassen
Na de fermentatie wordt de koffie schoon gewassen.
Verpakken
De koffie wordt zorgvuldig verpakt voor transport.
Plukken
Na zo’n 9 maanden zijn de bessen rijp en worden ze geplukt.
Drogen & ontpulpen
De koffiebes wordt gedroogd en ontpulpt.
Overzicht
Origin Stories
Ik drink
D.E Perfect Medium
Ik drink D.E Medium Roast
Biologisch en Fairtrade
Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade