Bestellijst
Je winkelmand is nog leeg |
Welkom in Argentinië! Hier begint het wereldse verhaal achter jouw Green Tea Pure. Ontmoet de theeboeren en -boerinnen van coöperatie Don Basilio. En maak kennis met Carlos Alberto Okulovich jr., de zoon van de man die het familiebedrijf in 1931 oprichtte.
Je kopje Green Tea Pure start bij de theeboeren in het oostelijkste puntje van Argentinië, dicht bij de grenzen van Brazilië en Paraguay: Oberá. Carlos Alberto Okulovich is de eigenaar van vijf theetuinen in de hooglanden van de provincie Misiones. Iedere boer oogst hier meer dan 30 ton thee per dag, mede doordat de coöperatie voorziet in geavanceerde machines. Door de energie en liefde die zij in de theeplanten steken, is Argentinië een van de grootste thee-exporteur van de wereld. Zelf drinken Argentijnen yerba, een mengsel van de gedroogde bladeren en takjes van een specifieke theeplant. Krijg je van hen een kopje aangeboden, dan kun je dat zien als een teken van grote waardering.
De theetuinen van Don Basilio liggen in het hoogland van Misiones. Wellicht denk je nu aan bergachtig landschap. Maar de theeplanten groeien juist op relatief vlak land. Dat is de reden dat die gemechaniseerde productie die net werd beschreven mogelijk is. Er werken 260 theeboeren en -boerinnen en andere medewerkers bij theecoöperatie Don Basilio, onder wie verschillende familieleden van Carlos. Een echt familiebedrijf dus.
Als een theeplant eenmaal geworteld is en goed verzorgd wordt, kan hij tientallen jaren mee. De theeboeren snoeien de plant tot ongeveer twee meter, want dan zijn de bladeren goed te plukken. Plukken doen ze op drie verschillende manieren: fijn, medium en grof.
Zijn de bladeren geplukt, dan spreiden de theeboeren de thee uit op roosters en blazen ze omgevingslucht door de bladeren. Zo worden de blaadjes zacht, soepel en minder vochtig. Verflensen duurt ongeveer een dag.
Na het verflensen, rollen de theeboeren de blaadjes ongeveer een half uur tussen twee horizontale vlakken. Door de wrijving breken de theebladeren en komt het bladsap vrij.
Vervolgens drogen de boeren de theebladeren, bij een temperatuur van ongeveer 110 graden. De thee krijgt een donkere kleur.
Na het drogen sorteren zij de thee op grootte, met een grote zeef. Want in theezakjes zit een ander formaat blaadje dan in losse thee.
Onze Master Blenders selecteren de theesoorten daarna nog eens op smaak en kwaliteit. Dan pas mengen zij ze tot de melanges die je kent. Zo’n melange kan wel uit twintig tot dertig theesoorten bestaan.
Deze laatste stap maakt de thee klaar voor je theedoos. Elke theemelange krijgt een mooie, stevige verpakking.
30 procent van de 1.000 hectare land is nog steeds natuurreservaat óf opnieuw aangeplant als natuurreservaat, met inheemse beplanting.
Samen met een team van specialisten bezoeken medewerkers van Don Basilio scholen, kerken en mensen in het dorp, om kennis te delen over inzet voor een betere leefomgeving. Daarnaast maakt de organisatie zelf gebruik van hernieuwbare energie en biomassa voor het verwarmingssysteem dat nodig is om stoom op te wekken.
Hoe ervaren medewerkers hun werksituatie? Don Basilio zet regelmatig surveys uit om feedback te vragen, zodat leidinggevenden en medewerkers met elkaar in gesprek blijven.
Don Basilio draagt nadrukkelijk bij aan de ontwikkeling van mensen in de leeftijd van 19-35 jaar, met workshops en investeringprogramma’s voor kleine ondernemingen
Coöperatie Don Basilio heeft een Rainforest Alliance certificering. Rainforest Alliance streeft naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven.
In vergelijking met niet-gecertificeerde theeboerderijen, tonen studies aan dat Rainforest Alliance gecertificeerde theeboerderijen vaak:
Door simpelweg een kopje Rainforest Alliance gecertificeerde thee te drinken, help je de bossen en de biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden en de levensomstandigheden van theeboeren en hun gezinnen te verbeteren.
Overzicht
Origin Stories
Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
English Breakfast
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Rooibos Vanille