- Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
- Gratis bezorging vanaf €100,-
- We helpen je graag via 030-2977000
Welkom in Kenia! Hier begint het wereldse verhaal achter jouw English Breakfast. Ontmoet de theeboeren en -boerinnen van coöperatie Williamson Tea in de Keniaanse hooglanden. En ontdek hoe aansluiting bij deze coöperatie hen helpt.
Je kopje English Breakfast start bij de theeboeren in de Keniaanse hooglanden. Williamson Tea heeft hier vier theetuinen, met de symbolische namen Kaimosi (bos), Kapchorua (grote hoogte), Tinderet (bliksem) en Changoi (zon). De coöperatie steunt ruim 9,800 kleine boeren met hun families en speelt al 150 jaar een belangrijke rol in de lokale gemeenschap. Milieu-positieve thee is waar zij naar streven. Dat geeft die fijne nasmaak aan je English Breakfast.
De vier theetuinen van Williamson Tea liggen dichtbij de evenaar en op grote hoogte, waardoor ze veel zonuren krijgen en regelmatig beregend worden. De tuinen zijn verdeeld over (de voormalige districten) Nandi en Kericho, en daardoor hebben zij elk hun eigen geschiedenis. De regionale verschillen in microklimaat en bodemsoort zorgen voor heel eigen theesoorten. Jouw English Breakfast komt van Kapchorua. Hier groeien de theeplanten langzaam, wat je thee een frisse smaakt geeft.
Als een theeplant eenmaal geworteld is en goed verzorgd wordt, kan hij tientallen jaren mee. De theeboeren snoeien de plant tot ongeveer twee meter, want dan zijn de bladeren goed te plukken. Plukken doen ze op drie verschillende manieren: fijn, medium en grof.
Zijn de bladeren geplukt, dan spreiden de theeboeren de thee uit op roosters en blazen ze omgevingslucht door de bladeren. Zo worden de blaadjes zacht, soepel en minder vochtig. Verflensen duurt ongeveer een dag.
Na het verflensen, rollen de theeboeren de blaadjes ongeveer een half uur tussen twee horizontale vlakken. Door de wrijving breken de theebladeren en komt het bladsap vrij.
Vervolgens drogen de boeren de theebladeren, bij een temperatuur van ongeveer 110 graden. De thee krijgt een donkere kleur.
Na het drogen sorteren zij de thee op grootte, met een grote zeef. Want in theezakjes zit een ander formaat blaadje dan in losse thee.
Onze Master Blenders selecteren de theesoorten daarna nog eens op smaak en kwaliteit. Dan pas mengen zij ze tot de melanges die je kent. Zo’n melange kan wel uit twintig tot dertig theesoorten bestaan.
Deze laatste stap maakt de thee klaar voor je theedoos. Elke theemelange krijgt een mooie, stevige verpakking.
Via een satelliet wordt de theegroei in de gaten gehouden en er wordt flink wat zonne-energie opgewekt op theeplantage Changoi, voor onder meer de fabriek. Daarnaast worden diverse inheemse bomen geplant om bodemerosie tegen te gaan en om de theeplanten te beschermen tegen wind. Ook worden theeplanten verbouwd die tegen klimaatverandering kunnen. Regenwoud wordt beschermd, zodat wildlife de ruimte krijgt.
De thee groeit op natuurlijke wijze, zonder pesticiden. Dat geldt voor alle theegebieden van Williamson Tea.
Meer dan 30.000 kinderen kregen toegang tot de basisschool en middelbare school én meer dan 600 kinderen ontvingen steun om te studeren. Williamson Tea bouwde ook veertien scholen en vier gezondheidscentra. Daarnaast zorgden zij voor infrastructuur en steunen zij de lokale ondernemers financieel. Ook bouwden ze huizen voor de werknemers en hun gezinnen.
Recruitmentbeleid is daarop afgestemd en iedereen heeft de mogelijkheid om trainingen te volgen.
Coöperatie Williamson Tea heeft een Rainforest Alliance certificering. Rainforest Alliance streeft naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie met elkaar leven.
In vergelijking met niet-gecertificeerde theeboerderijen, tonen studies aan dat Rainforest Alliance gecertificeerde theeboerderijen vaak:
Door simpelweg een kopje Rainforest Alliance gecertificeerde thee te drinken, help je de bossen en de biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden en de levensomstandigheden van theeboeren en hun gezinnen te verbeteren.
Overzicht
Origin Stories
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Green Tea Lemon
Ik drink Pickwick Tea Master Selection
Forest Fruit
Ik drink D.E Dark Roast
Biologisch en Fairtrade