Terug naar de werkvloer

Hoe zorg je ervoor dat je met je collega’s, bezoekers of gasten weer op een veilige manier een kop koffie kan drinken? Klik op onderstaande topics voor meer informatie.

Koffiecorner tips  |  Koffiedrinken op 1,5 meter  |  Advies van de overheid

 

Tips voor (het opstarten van) je koffiecorner

icon-1.pngOpstarten van je koffiemachine

Bekijk onze tips voor het opstarten van uw koffiemachine, dit voorkomt storingen. Komt je er niet uit? Wij helpen je graag verder.

 

icon-2.png Controleer de voorraad en bestel nieuwe ingrediënten tijdig

Controleer voor gebruik de houdbaarheidsdatum van je voorraad ingrediënten en bestel je nieuwe ingrediënten tijdig volgens het normale bestelproces. Door drukte bij onze leveringspartners kan een bestelling via onze webshop of telefonisch langer duren dan je van ons gewend bent. Wanneer je via routeverkoop beleverd wordt kun je contact opnemen via 030-2978012 (optie 3) om een bezoekafspraak te plannen.

icon-3.png Inrichting van je koffiecorner

 1. Richt je koffiecorner in zodat de anderhalve meter afstand geborgd kan worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het plaatsen van vloerstickers om de anderhalve meter zodat collega’s die aan het wachten zijn veilige afstand kunnen houden.
 2. Zorg dat de veiligheid van gebruikers geborgd is op punten waar er meerdere koffiemachines naast elkaar staan en de anderhalve meter afstand lastig te waarborgen is. Dit kun je doen door middel van het plaatsen van een plexiglas scherm tussen beide koffiemachines.
 3. Maak een aparte plek voor het desinfecteren of wassen van de handen. Dit zorgt voor minder lange wachtrijen bij de koffiemachine zelf.
 4. Plaats de afvalcontainer buiten de routing van en naar de koffiemachine, om zo de anderhalve meter afstand te waarborgen en filevorming rondom de koffiemachine te voorkomen.
 5. Het advies van JDE is om roerstaafjes (nog) niet te gebruiken.

icon-4.png Duidelijke communicatie

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan het hygiëneprotocol houdt is duidelijke communicatie cruciaal. Hang in de koffiecorner een puntsgewijze instructie op om het koffie drinken zo veilig mogelijk te maken. Om je op weg te helpen hebben wij communicatie voor in de koffiecorner gemaakt om veilig een kopje koffie te kunnen drinken.

Klik hier om deze te downloaden.

icon-5.png Routing naar en weg van de koffiemachine

Denk goed na over de routing naar en weg van de koffiecorner. Met een duidelijke routing die wordt aangegeven op de grond, bijvoorbeeld door middel van pijlen, kun je ervoor zorgen dat medewerkers niet onnodig met elkaar in contact komen. Zorg dat er eenrichtingsverkeer is waar mogelijk. Geef duidelijk aan waar de rij begint en zorg dat iedereen na het koffie halen aan de andere kant weer terugloopt. Vloerstickers met 1,5 meter afstand ertussen kunnen helpen om de afstand tussen wachtenden in de rij te waarborgen. 

Koffiedrinken op 1,5 meter

Om samen met elkaar ‘veilig’ te kunnen genieten van een kop koffie of thee hebben we de belangrijkste adviezen voor je uiteengezet.

icon-1.pngHygiëneprotocol & hygiëneambassadeur

Zorg ervoor dat in de koffiecorner het hygiëneprotocol altijd wordt nageleefd. Eventueel kun je een hygiëneambassadeur benoemen die toeziet op naleving van de afspraken. Zo kan iedereen ‘veilig’ genieten van een kop koffie of thee.

 

icon-2.png Koffie halen voor collega’s

Haal alleen een kop koffie of thee voor jezelf en neem deze mee terug naar je werkplek.

 

 

icon-3.png Suiker en/of melk

Wanneer je melk en/of suiker aan je consumptie wil toevoegen doe deze dan eerst in je beker en tap vervolgens je consumptie. Hierdoor wordt het toegevoegde ingrediënt automatisch vermengd en is een roerstaafje niet nodig.

icon-4.png Hergebruiken bekers

Het hergebruiken van je koffiebeker is geen probleem, mits je de koffie alleen voor jezelf haalt.

icon-5.png Bijvullen & schoonmaken koffiemachine

Voor het bijvullen en schoonmaken van de koffiemachine op kantoor is het advies:

 1. Desinfecteer je handen grondig voordat je de koffiemachine bijvult of schoonmaakt.
 2. Voorkom aanraking van de ingrediënten door deze direct vanuit de verpakking in de ingrediëntcontainer te verwerken.
 3. Reinig het bedieningspaneel van de koffiemachine vaker dan gebruikelijk.

Advies van de overheid

Het kabinet adviseert om maximaal de helft van je werktijd naar kantoor te gaan als 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Werk de overige werkuren thuis. Het is aan werkgevers en werknemers samen om hier in goed overleg een veilige invulling aan te geven.

icon-1.pngCreëer een veilige werkplek

Als werkgever ben je verplicht voor een gezonde en veilige werkplek te zorgen en houden we ons allemaal nog steeds aan de basisregels zoals:

 • Houdt op het werk 1,5 meter afstand van anderen. Zorg op de werkplek voor voldoende afstand door uit elkaar te gaan staan of zitten. Zorg ook in de lift en de kantine voor voldoende afstand
 • Draag een mondkapje waar verplicht. 
 • Blijf thuis (quarantaine) bij klachten die lijken op corona en laat je zo snel mogelijk testen. Blijf ook thuis als een huisgenoot corona heeft, of naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid.

icon-2.png Maak afspraken met elkaar

Naast het hanteren van de basisregels op de werkvloer is het slim om samen (werkgever en werknemer) heldere afspraken te maken over veilige aanwezigheid op werk. Je kunt hierbij denken aan afspraken over het volgende:

 • Het waarborgen van de 1,5 meter op alle plekken op werk. Denk aan de werkplek, kantine en lift.
 • Werktijden op locatie.  Reis zo min mogelijk tijdens de spits (07.00 – 09.00 uur en 16.00 – 19.00 uur) in het openbaar vervoer en vermijd drukke plekken. Zo zijn we gezamenlijk in staat zoveel mogelijk 1,5 meter afstand onderweg van en naar het werk te kunnen houden
 • Wie naar werk komt. Sommige werknemers kunnen zich bijvoorbeeld zorgen maken om besmet te raken tijdens de reis naar werk of op werk. Maak daarom onderling afspraken over wie naar werk komt en welke andere oplossingen er mogelijk zijn.

icon-3.png Ventilatie-eisen voor werklocatie

Luchtverversing is enorm belangrijk. Beheerders van gebouwen moeten dan ook op de hoogte zijn van de eisen en adviezen die gelden voor de ventilatie van gebouwen. Klik hier voor meer informatie vanuit de Rijksoverheid.

icon-4.pngControle op corona of coronagerelateerde klachten door werkgever

Werkgevers willen hun personeel misschien controleren op corona(gerelateerde) klachten. Dat mag je als werkgever niet zomaar doen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor een informatiedocument opgesteld. Klik hier om hier meer over te lezen.

icon-5.png Werkgevers vragen naar vaccinatie

Je mag als werkgever niet aan je werknemers vragen of ze zijn gevaccineerd, ook mag je ze niet vragen om een vaccinatiebewijs. Dit mag niet vanwege hun privacy. Vaccinatie is vrijwillig en informatie over vaccinatie is een gegeven over de gezondheid van die persoon zelf. Gegevens over gezondheid zijn volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bijzondere persoonsgegevens. Je mag als werkgever geen bijzondere persoonsgegevens verwerken, behalve als er een uitzondering is.

Bron: www.rijksoverheid.nl