Wat is een Flat White?

Laat uw gasten meevoeren door een koffie van Down Under. Met een flat white wanen zij zich helemaal op het strand van Australië. Benieuwd wat een flat white precies is? We vertellen het u graag.


Wat is een Flat White?

Een flat white heeft veel weg van een cappuccino. De flat white heeft net als zijn Italiaanse broer een melklaag op de koffie. Het lijkt eveneens op een latte, maar een flat white is iets kleiner en sterker. Hetgeen dat de koffie eigenzinnig maakt is de textuur van de melk. Hier dankt de koffie ook zijn naam aan. De flat white bestaat namelijk uit één deel koffie met twee delen melk en een heel dun laagje schuim. Maar let op: de gestoomde melk van een flat white heeft geen bubbeltjes.


Ook benieuwd naar koffie verkeerd? We vertellen u er alles over!


Waar komt de Flat White vandaan?

Deze koffiesoort wordt vooral veel gedronken in Australië en Nieuw-Zeeland. Hij is ontstaan toen de Britten en later Italianen hun voeten aan wal zetten in de 18e eeuw. De Italianen namen hun koffiecultuur mee naar de andere kant van de wereld. De espresso zetmethode is in de loop van de tijd zijn eigen leven gaan leiden waardoor de koffie een Australisch tintje kreeg. Rond 1980 werd de flat white geboren. Vervolgens is deze koffiesoort begin 21e eeuw weer overgewaaid naar Europa en Amerika.


Hoe maakt u een Flat White?

De fluweelzachte melklaag zonder belletjes is typerend voor de flat white. Deze perfect krijgen is een eechte uitdaging. Iets wat alleen is weggelegd voor de doorgewinterde koffieprofessional. Gaat u de uitdaging aan?


Zo maakt u de perfecte Flat White in 4 stappen:


icon-1.png

Zet een espresso
U maakt een flat white door eerst een espresso klaar te maken.

icon-2.png

Melk opschuimen
Schuim 100 tot 130 milliliter melk op. Beweeg de kan niet en laat de melk niet koken. Zo krijgt de gestoomde melk een stijve cremelaag.

icon-3.png

Espresso inschenken
Voeg vervolgens de warme melk aan de espresso toe. Zorg dat de cremalaag niet breekt en stop met schenken voordat er microschuim in het kopje terecht komt.

icon-4.png

Flat White serveren
Serveer een heerlijke flat white aan uw gasten!