• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Flat white: dé koffie uit Down Under

Met een flat white waan jij je volledig in op het strand van Australië, waar dit recept oorspronkelijk vandaan komt. Maar ook in Nederland wordt de flat white steeds meer gedronken. Het is een populaire drank onder barista’s vanwege de perfecte balans tussen een ristretto en opgeklopte, zachte melk.

Wat is een flat white?

Op het eerste gezicht heeft een flat white veel weg van een latte. De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.

Wat is het verschil tussen een flat white en een cappuccino?

Hoewel de flat white van bovenaf lijkt op een cappuccino, is ook hier een verschil te vinden. De flat white is namelijk een stuk kleiner en heeft een grotere hoeveelheid melk. De dunne schuimlaag zonder bubbels maakt ‘m helemaal af. Wist je dat de naam ‘’flat’’ white duidt op hoe flat, dus plat of zijn Engels, de schuimlaag is?

 

Zo maak je een cappuccino

Waar komt de flat white vandaan?

Deze drank wordt vooral veel gedronken in Australië en Nieuw-Zeeland. Hij is ontstaan toen de Britten en later Italianen hun voeten aan wal zetten in de 18e eeuw. De Italianen namen hun koffiecultuur mee naar de andere kant van de wereld. De espresso zetmethode is in de loop van de tijd zijn eigen leven gaan leiden waardoor de koffie een Australisch tintje kreeg. Rond 1980 werd de flat white geboren. Vervolgens is deze koffiesoort begin 21e eeuw weer overgewaaid naar Europa en Amerika.

Flat white maken

De fluweelzachte melklaag zonder belletjes is typerend voor de flat white. Deze perfect krijgen is een echte uitdaging, maar zeker niet weggelegd voor alleen de meest doorgewinterde barista.