Bestellijst
Je winkelmand is nog leeg |
Op het eerste gezicht heeft een flat white veel weg van een latte. De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.
Hoewel de flat white van bovenaf lijkt op een cappuccino, is ook hier een verschil te vinden. De flat white is namelijk een stuk kleiner en heeft een grotere hoeveelheid melk. De schuimlaag zonder bubbels maakt ‘m helemaal af.
Weten hoe je zo’n cappuccino maakt?
Zo maak je een cappuccinoDeze koffiesoort wordt vooral veel gedronken in Australië en Nieuw-Zeeland. Hij is ontstaan toen de Britten en later Italianen hun voeten aan wal zetten in de 18e eeuw. De Italianen namen hun koffiecultuur mee naar de andere kant van de wereld. De espresso zetmethode is in de loop van de tijd zijn eigen leven gaan leiden waardoor de koffie een Australisch tintje kreeg. Rond 1980 werd de flat white geboren. Vervolgens is deze koffiesoort begin 21e eeuw weer overgewaaid naar Europa en Amerika.
De fluweelzachte melklaag zonder belletjes is typerend voor de flat white. Deze perfect krijgen is een echte uitdaging, maar zeker niet weggelegd voor alleen de meest doorgewinterde barista. Zo maak jij ‘m zelf:
De basis van een flat white is een espresso. Deze sterke koffie in combinatie met een grotere hoeveelheid melk, geeft een subtiele koffiesmaak aan de flat white.
Schuim 100 tot 130 milliliter melk op. Beweeg de kan niet en laat de melk niet koken. Zo krijgt de gestoomde melk een stijve crème laag.
Voeg vervolgens de warme melk aan de espresso toe. Zorg dat de cremalaag niet breekt en stop met schenken voordat er microschuim in het kopje terecht komt.
Tijd om te serveren! Kleed de flat white aan met een koekje op een schotel en een lepeltje. Je kunt er voor kiezen om ook een suikerzakje toe te voegen, voor de liefhebber.