• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Koffie verkeerd maken: zo doe je dat

De koffie verkeerd, of ook wel caffè latte, is één van de meest populaire dranken in Nederland. Ben jij ook zo’n fan van een koffie verkeerd? Met dit recept maak je ‘m heel gemakkelijk zelf.

Dit heb je nodig voor een koffie verkeerd

De beste koffie verkeerd maak je met een piston machine. Hiermee heb je namelijk zelf de meeste invloed op hoe je de koffie zet. Heb je die niet? Geen probleem! Ook met een normale koffiemachine kun je een lekkere koffie verkeerd maken. Volg hiervoor ongeveer dezelfde stappen: een espresso zetten, melk opschuimen en schenken maar.

Dit heb je nodig:

Wij leggen je graag uit hoe je met een piston machine de beste koffie verkeerd maakt.

1. Laat het koffieapparaat doorspoelen

Door eerst kort het apparaat door te laten spoelen, voorkom je dat er oude koffieresten in je espresso komen. Deze blijven nog wel eens achter na het maken van koffie, maar maken je koffie verkeerd er niet beter van. Druk daarom op de spoelknop en laat de machine een paar seconden doorspoelen.

2. Piston schoonmaken

Verwijder daarna oude koffie uit de piston (waar de koffie doorheen spoelt). Krijg je de koffie er niet gemakkelijk uit? Pak er dan een lepeltje bij en lepel de koffie uit de piston. Daarna maak je het filterbakje met een droge doek schoon. Wil je deze toch nog even schoonspoelen? Dan is het verstandig om het filterbakje daarna goed droog te maken. Natte koffie verbrand namelijk snel.

3. Maal de bonen

Daarna maal je de bonen. Hiervoor gebruik je de espresso stand. Door af en toe de koffie kort te in te tikken zorg je ervoor dat de maling er niet overheen glijdt.

4. Strijk de koffie glad

Wanneer alle koffie is gemalen, strijk je het glad met je vinger. Dit zorgt ervoor dat je de koffie daarna goed kan aanstampen en deze overal gelijkmatig verdeeld is. Dit wordt ook wel grooming genoemd.

5. Tampen

Daarna stamp je de koffie aan. Dit wordt tampen genoemd. Je zet de tamper horizontaal op het filterbakje en drukt de koffie stevig aan. Zorg dat je arm in een hoek van ongeveer 90 graden is, waarbij je vanuit je schouder één keer hard drukt. Daarna veeg je de resten van de bovenkant en vleugel, zodat de koffie niet gaat lekken.

6. Piston indraaien

Draai de piston in de machine en zorg dat je binnen 4 seconden de knop indrukt. Doe je dit niet, dan verbrand de koffie. De koffie is dan niet meer te gebruiken. Zet je kopje eronder en laat de koffie erin lopen.

Meer weten over hoe je de perfecte espresso zet?

Zo maak je een espresso

7. Melk inschenken

Het is tijd om de koffie op te schuimen. Hiervoor pak je een kannetje, waarin je de melk tot aan het tuutje inschenkt.

8. Stoompijpje voorbereiden

Je schuimt de koffie op met een stoompijpje. Deze zit vaak vast aan je machine. Zet ‘m kort aan, zodat alle oude melkresten eruit zijn. Het is belangrijk dat er alleen stoom uitkomt en geen water. Als dit in je melk komt, verdunt deze en krijg je een minder mooi (en lekker) resultaat.

9. Melk opschuimen

Zet daarna het stoompijpje ongeveer rechtop en doe ‘m in het kannetje. Zet het pijpje aan en laat de melk opschuimen. Je kunt met je hand aan de onderkant voelen of de melk warm wordt. Dit is het moment dat je het stoompijpje dieper in het kannetje doet en een draaikolkje creëert. Tel tot drie en haal het kannetje eronder vandaan.

10. Walsen

Draai kort met het kannetje over het aanrechtblad. Hiermee wals je de melk, waardoor de bovenkant gaat glimmen. Wanneer er geen belletjes meer in zitten, is de melk goed.

Wil je meer weten over hoe je de beste koffiemelk opschuimt, voor het beste resultaat?

Alles over melkschuim

11. Overschenken

Wanneer je alle melk in één kannetje laat zitten, krijg je óf veel melk, óf veel schuim. Je wil een beetje van beide, daarom is het verstandig om de melk over te gieten in een tweede kannetje. Deze vul je weer tot het tuutje, waarmee je voldoende hebt voor je koffie verkeerd.

12. Bij de koffie schenken

Houd het kannetje, waarin je net de melk hebt overgegoten, goed in beweging en pak je glas met espresso erbij. Je begint hoog met schenken door de crema laag. Daarna kun je gaan tekenen. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan alles over latte art.

Alles over latte art

Gebruik deze bonen voor jouw koffie verkeerd