• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Zo maak jij de beste espresso

Bij het maken van een espresso komt veel kijken. Je hebt de juiste maling en dosering nodig, en je moet letten op de aandrukkracht, water temperatuur, doorlooptijd en extractie. De ultieme smaak van een espresso behaal je dan ook het beste met een pistonmachine. Hiermee kun je namelijk al deze eigenschappen reguleren. Hoe je dit dan aanpakt? Volg deze zeven stappen.

Wat heb je nodig voor een espresso?

Om te beginnen heb je dus een pistonmachine nodig, zodat je de perfecte smaak van een goede espresso kunt creëren. Zorg daarnaast dat je het volgende bij de hand hebt:

1. Maak de piston schoon en droog

Om ervoor te zorgen dat de koffie goed doorloopt, is het belangrijk dat de piston goed schoon en droog is. Dit doe je met een schone theedoek, zodat er geen residu achterblijft.

2. Maal de koffie in de piston

Voor een espresso heb je een fijne maling nodig. Dit is anders dan bijvoorbeeld bij een lungo, waar de maling een stuk grover is. Let op: hoe fijner de maling, hoe langer de doorlooptijd.

3. Egaliseer de koffie

Strijk met een vlakke vinger een aantal keren in een horizontale beweging over de koffie, zodat deze gelijkmatig verdeeld wordt.

4. Tamp de koffie

Zit de juiste hoeveelheid in de tamper en is deze gladgestreken? Dan is het tijd om de koffie aan te stampen. Dit doe je met een tamper. Tamp met een rechte arm met een druk van ongeveer 12-15 kg. Niet te hard dus. Zorg dat de piston waterpas ligt. Zo is het makkelijker om recht te tampen.

Maak daarna de vleugels van de piston schoon. Zit er nog koffie op de vleugels? Dan sluit deze minder goed aan in de machine.

5. Spoel de zetgroep door

Spoel de zetgroep twee seconden door. Zo weet je zeker dat de machine schoon is en er geen resten van eerder gezette koffie in je espresso komen.

6. Draai de piston stevig vast

Draai nu de piston in de machine. Zorg dat je deze stevig aandraait. Zit de piston niet goed in de machine? Dan loopt de koffie erlangs.

7. Zet de espresso

Zet twee kopjes onder de machine. Druk binnen twee seconden op de knop voor dubbele espresso, zodat de koffie niet verbrand. Hierna start je de timer en zet je de espresso.

Zo serveer je een espresso

Een espresso serveer je in een porseleinen espresso kop met 25 tot 35 ml espresso. Op een espresso ligt een mooie, dikke crema laag. Dit is een goudbruin laagje over de espresso, dat bestaat uit vetten en suikers die onder hoge druk uit de koffie worden geperst. Je serveert het kopje espresso op een bijpassend schoteltje, met een theelepeltje en suiker.

Maak de lekkerste espresso met deze bonen