• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Wat is crema?

Het goudbruine laagje op jouw espresso: je hebt het vast wel eens opgemerkt. Dit aromavolle laagje wordt crema genoemd. Veel aandacht wordt er doorgaans niet aan geschonken, terwijl hij wel degelijk iets zegt over jouw kopje koffie. Benieuwd wat er af te lezen valt aan een cremalaag? Wij leggen het graag uit. 

Waar bestaat crema uit?

De crema op een espresso bestaat uit oliën en suikers die vrijkomen bij het malen van koffiebonen. Omdat oliën blijven drijven, vormt zich een laagje op de koffie. De kleur en dikte van dit laagje kan sterk variëren: van hazelbruin tot heel donkerbruin en van dun tot heel dik. 

De kleur van crema

Als de cremalaag op jouw kopje koffie erg licht is, dan smaakt de koffie niet sterk. Hoe dat komt? Het water is niet heet genoeg, waardoor de koffie niet volledig op kan lossen. Te heet water zorgt er weer voor dat er teveel aan de koffie wordt onttrokken (overextraheren). Dit herken je aan de donkere cremalaag die hierdoor ontstaat. 

De dikte van de cremalaag

Wil je een mooi dikke cremalaag creëren? Dan is het van belang koffiebonen te gebruiken die recent zijn gemalen - houd de bonen heel tot het moment dat ze gemalen worden voor jouw espresso. Hoe langer geleden de maling, hoe minder crema op het kopje koffie. Ook is de manier van branden van belang. Gebruik koffiebonen die niet te donker gebrand zijn, zoals bijvoorbeeld onze medium roast koffiebonen. Hoe donkerder de roast, hoe meer oliën en suikers er uit de koffiebonen is verdwenen.  

Een goede cremalaag geeft jouw espresso een vollere smaak
en zorgt ook voor een langere nasmaak dan filterkoffie. 

Crema en versheid van de koffie

Lijkt bij het zetten van de espresso het hele kopje gevuld te worden met crema? Dit is een goed teken: de koffie is vers. Nadat de koffie niet meer uit de machine loopt, is de duidelijke verdeling van crema en koffie zichtbaar in het glas. Bij gebruik van oudere koffie ontstaat doorgaans een dunne cremalaag die na korte tijd alweer oplost. 

Geen crema

Wil het niet lukken om een cremalaag op jouw kopje koffie te creëren? Dit kan twee oorzaken hebben. Het kan betekenen dat de bonen heel donker zijn gebrand. Ook kan het een gevolg zijn van een te fijne maling van de koffiebonen. De fijne maling vormt een ‘blok’ in de machine, waardoor er moeilijk water doorheen geperst kan worden. Een minder donkere koffie roast en grovere gemalen koffie kan de oplossing zijn. 

De perfecte crema op jouw espresso

Een goede cremalaag geeft jouw espresso een vollere smaak en zorgt ook voor een langere nasmaak dan filterkoffie. De laag mag niet te dik zijn en ook niet te dun, en moet daarnaast minimaal 2 minuten in tact blijven. Veel barista’s streven naar een crema van 1/10 van de espresso. 

Welke bonen zorgen voor de beste cremalaag?

Voor de beste crema op een kopje koffie zijn Robustabonen onmisbaar. Door het relatief hoge oliegehalte zorgen deze bonen voor een dikke cremalaag. Een koffiemelange van alleen Robustabonen bestaat vrijwel niet: ze zijn relatief bitter en daarom altijd verwerkt in een koffiemelange samen met Arabicabonen. Meer over het verschil tussen Robusta- en Arabicabonen lees je hier

Bekijk de koffiebonen in ons assortiment