• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Één druk op de knop en er kwam koffie uit de machine

Jacobs Douwe Egberts bestaat 270 jaar. Thuis, in de horeca en op kantoor zijn de koffie- en theesoorten én koffiemachines van JDE niet meer weg te denken. Maar, wat is er allemaal veranderd in die tijd? 

De kantinejuffrouwen zetten vroeger de koffie, met een grote percolator, die een halfuur op het vuur pruttelde.  Verschillende afdelingen legden tijdens de koffiepauze het werk neer om in de kantine koffie te halen. Die vond je in de thermoskan met ernaast potten suiker en melk.

Revolutie: de automaat 

Pas eind jaren '60 diende de eerste koffieautomaat zich aan: de Moccomat. Een uitkomst voor grotere bedrijven, want nu konden ze in kortere tijd meer koffie schenken.  Het was revolutionair: hoe wonderlijk was het dat je vloeibare koffie, koffiemelk en suikersiroop uit een automaat kon halen? De koffie van deze voorloper van de Cafitesse zat diepgevroren in blikken verpakt, na het ontdooien goten ze die over in glazen potten waarna men die in het apparaat plaatsten.  Deze hadden een inhoud van ongeveer 2 á 4 liter, en het doseersysteem was er bovenop geschroefd.


Koffiecorner

In de jaren ’80 brachten de Wittenborg koffiemachines een grote verandering met zich mee: de tafelmodellen en manshoge apparaten vormden namelijk de eerste koffiecorners op kantoor. De volautomaten gaven plastic bekertjes en je kon zelfs een betaalsysteem in het apparaat laten plaatsen. Bovendien genoot men nu voor het eerst ook het gemak én de verbeterde smaak van gemalen koffie en filtersystemen in machines. Dat waren niet altijd enorme apparaten. Voor kleine afdelingen of bedrijven waren er ook machines als de Format Snelfilter.  De ontwikkelingen in kwaliteit en mogelijkheden namen daarna een grote vlucht! 


Van lungo tot salted caramel

Nu staan er machines met touchscreens in de koffiecorner. Zoals de L'OR Promesso, die lekkere lungo's, doppio's en macchiato's schenkt. Er zijn ook machines met bonen én gemalen koffie (fresh brew), zodat de klant kan kiezen. En de nieuwste machine? Die biedt maar liefst 300 soorten koffie. Onder de knoppen 'classics', 'tempations' en 'cold and delicious' zijn de heerlijkste varianten te vinden, van een simpele espresso tot lungo's met salted caramel, chocolate cookie of vanillesmaak en een verfrissende cold latte aan toe met opgeschuimde (plantaardige) melk.