• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Koffie verbindt al 270 jaar

Egbert Douwes startte in 1753 vanuit een bescheiden winkeltje aan de Midstraat in Joure, Friesland met de verkoop van koffie, thee én tabak. Eerst alleen aan huishoudens maar al snel, tijdens de industriële revolutie, volgden de bedrijven. 

 

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar tot in de jaren '80 legden we nog massaal het werk neer voor de koffiepauze op kantoor. De meeste afdelingen hadden toen al wel een koffieapparaat, maar daarvóór liepen we naar de kantine ergens anders in het pand voor de koffie De kantinejuffrouwen zetten de koffie via een immense percolator, waaruit ze de drank via een kraantje tapten.  Meestal haalde een persoon koffie voor de hele afdeling, die hij of zij meekreeg in een thermoskan. Alleen managers en de directie hoefden niet van hun plaatsen te komen: zij kregen hun koffie geserveerd door een koffiejuffrouw die in dienst was van het bedrijf. 

De komst van de volautomatische koffiemachine veranderde de gebruiken op de werkvloer, maar koffie blijft mensen verbinden.


Koffiecorners

Met de komst van de professionele koffiemachines kwamen ook de koffiecorners. In de jaren '90 en begin 2000 werden ook verschillende koffievarianten, zoals espresso en cappuccino, hip en maakte instantkoffie steeds vaker plaats voor versgemalen bonenkoffie. Anno 2023 haalt ieder voor zich koffie of thee wanneer dat zo uitkomt. In bekers, die steeds vaker herbruikbaar zijn om verspilling tegen te gaan. Natuurlijk halen collega's geregeld koffie voor elkaar, maar met de hele afdeling koffiepauze houden? Dat gebeurt hooguit als er iemand jarig is of wanneer er iets anders te vieren valt. Of als een paar collega's samen ergens anders in het gebouw bij de barista een fantastische kwaliteitskoffie kopen. Alle innovaties leiden namelijk tot een ambachtelijke tegentrend: Koffie willen we beléven.