Bestellijst
Uw winkelmand is nog leeg |
Filterkoffie dankt zijn naam aan de techniek die wordt gebruikt bij het zetten van deze koffie. Bij filterkoffie wordt namelijk een papieren filter gebruikt. Hier worden gemalen koffiebonen in gedaan. Vervolgens wordt hier heet water overheen gegoten waardoor er verse koffie uit de filter druppelt. Tot slot wordt de koffie opgevangen in een kan en voila: het is klaar om te serveren. Filterkoffie is uitermate geschikt voor het zetten van zwarte koffie.
Snelfilterkoffie
Filterkoffie wordt ook wel eens verward met snelfilterkoffie. Deze term komt voornamelijk voor op koffieverpakkingen. Snelfilterkoffie is fijner gemalen dan de koffie in standaard verpakkingen. Deze fijne maling is het meest geschikt voor een filterapparaat of een opzetfilter. Bij een standaard maling die groffer is, wordt meestal een cafetière of percolator gebruikt.
Voor het zetten van filterkoffie heeft u een filterkoffiemachine nodig. Sommige koffiezetapparaten zetten de koffie volautomatisch, andere machines werken manueel. Hier volgt een stappenplan voor een standaard koffiezetapparaat dat manueel te gebruiken is:
Het apparaat verwarmt het water en laat het vocht door de koffie doorlopen. In de kan of thermoskan wordt de verse koffie opgevangen. U kunt de koffie nog even doorroeren voordat u de drank uitserveert. Voor de lekkerste koffie serveert u het binnen enkele uren na de bereiding.
Bent u op zoek naar een efficiente koffieoplossing voor op kantoor?
Bekijk onze koffiemachinesOp deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De één houdt namelijk van sterke koffie en dan ander van minder sterke koffie. De verhouding voor filterkoffie is dus afhankelijk van ieders persoonlijke voorkeur en van de koffiesoort. In algemene zin kunt u de volgende dosering aanhouden: gebruik een volle schep (zo’n 7 tot 8 gram) voor twee kopjes koffie (elk van zo’n 100-150 ml).
De lekkerste filterkoffie van Jacobs Douwe Egberts
Jacobs Douwe Egberts heeft een breed assortiment met diverse bonen en malingen, zodat er voor ieder wat wils is. Voor Douwe Egberts Melange Rood en Kanis & Gunnink Hotel Melange Rood adviseren wij een dosering van 7,5 gram koffie bij 125 ml water.
Vriesdroogkoffie wordt over het algemeen oploskoffie genoemd. Voor de productie van oploskoffie wordt koffie in een groot koffiezetapparaat gezet (extractor). Deze verse koffie wordt vervolgens geconcentreerd door het overtollige water te verdampen. Vriesdroogkoffie is dus niet zo vers als filterkoffie.
U kunt de filterkoffie het beste bewaren in de originele verpakking in een blik die hermetisch kan worden afgesloten. Het liefst op een donkere, droge en koele plek. Zo blijft de koffie het langst vers.