Wat is filterkoffie?

Filterkoffie: het oude vertrouwde kopje koffie dat u waarschijnlijk vanuit huis kent. Toch is dit kopje ook heerlijk voor op kantoor! Maar hoe zet u de beste filterkoffie eigenlijk? Hoeveel schepjes heeft u nodig voor de juiste verhouding? We leggen u graag alles uit dat u moet weten over filterkoffie.  

 

Wat is filterkoffie?

Filterkoffie dankt zijn naam aan de techniek die wordt gebruikt bij het zetten van deze koffie. Bij filterkoffie wordt namelijk een papieren filter gebruikt. Hier worden gemalen koffiebonen in gedaan. Vervolgens wordt hier heet water overheen gegoten waardoor er verse koffie uit de filter druppelt. Tot slot wordt de koffie opgevangen in een kan en voila: het is klaar om te serveren. Filterkoffie is uitermate geschikt voor het zetten van zwarte koffie.  


Snelfilterkoffie

Filterkoffie wordt ook wel eens verward met snelfilterkoffie. Deze term komt voornamelijk voor op koffieverpakkingen. Snelfilterkoffie is fijner gemalen dan de koffie in standaard verpakkingen. Deze fijne maling is het meest geschikt voor een filterapparaat of een opzetfilter. Bij een standaard maling die groffer is, wordt meestal een cafetière of percolator gebruikt.

Hoe zet u filterkoffie op kantoor?

Voor het zetten van filterkoffie heeft u een filterkoffiemachine nodig. Sommige koffiezetapparaten zetten de koffie volautomatisch, andere machines werken manueel. Hier volgt een stappenplan voor een standaard koffiezetapparaat dat manueel te gebruiken is:

  • Vul het waterreservoir naar de gewenste hoeveelheid. U kunt hier de kan voor gebruiken waarin de koffie later wordt opgevangen.
  • Plaats vervolgens het papieren filter in het daarvoor bestemde bakje.
  • Vul het filter met koffie. Gebruik hiervoor een volle lepel of een speciale koffieschep. Voor de juiste dosering leest u hieronder verder.
  • Schud het filter zachtjes om de koffie gelijkmatig te verdelen.
  • Laat tot slot de machine het werk doen. Dit doet u door het ‘aan’-knopje van de machine in te drukken.

Het apparaat verwarmt het water en laat het vocht door de koffie doorlopen. In de kan of thermoskan wordt de verse koffie opgevangen. U kunt de koffie nog even doorroeren voordat u de drank uitserveert. Voor de lekkerste koffie serveert u het binnen enkele uren na de bereiding. 

Bent u op zoek naar een efficiente koffieoplossing voor op kantoor?

Bekijk onze koffiemachines

Filterkoffie verhouding: hoeveel schepjes per kopje?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De één houdt namelijk van sterke koffie en dan ander van minder sterke koffie. De verhouding voor filterkoffie is dus afhankelijk van ieders persoonlijke voorkeur en van de koffiesoort. In algemene zin kunt u de volgende dosering aanhouden: gebruik een volle schep (zo’n 7 tot 8 gram) voor twee kopjes koffie (elk van zo’n 100-150 ml). 

De lekkerste filterkoffie van Jacobs Douwe Egberts

Jacobs Douwe Egberts heeft een breed assortiment met diverse bonen en malingen, zodat er voor ieder wat wils is. Voor Douwe Egberts Melange Rood en Kanis & Gunnink Hotel Melange Rood adviseren wij een dosering van 7,5 gram koffie bij 125 ml water.

Wat zijn de verschillen tussen filterkoffie en vriesdroogkoffie?

Vriesdroogkoffie wordt over het algemeen oploskoffie genoemd. Voor de productie van oploskoffie wordt koffie in een groot koffiezetapparaat gezet (extractor). Deze verse koffie wordt vervolgens geconcentreerd door het overtollige water te verdampen. Vriesdroogkoffie is dus niet zo vers als filterkoffie.

Hoe kunt u filterkoffie het beste bewaren?

U kunt de filterkoffie het beste bewaren in de originele verpakking in een blik die hermetisch kan worden afgesloten. Het liefst op een donkere, droge en koele plek. Zo blijft de koffie het langst vers.

Bekijk hier ons filterkoffie assortiment