• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Koffie zetten met een percolator: zo doe je dat

Je hebt het vast wel eens bij iemand thuis zien staan: een metalen kannetje op het vuur om koffie mee te maken. Het ziet er ingewikkeld uit, maar gelukkig is koffie maken met een percolator niet moeilijk. Wij geven jou hét recept voor de lekkerste koffie, die je maakt met een percolator.

Hoe werkt een percolator?

Een percolator is een metalen kan, waarin de koffie bovenin en het water onderin zit. Door de percolator op een warmtebron te zetten, breng je het water aan de kook. Hierdoor gaat het water onder druk door het filter, en wordt de koffie bovenin de percolator opgevangen.

Koffie zetten in een percolator vergt wel wat geduld, het is namelijk een vorm van slow coffee. Maar geloof ons, je krijgt er heerlijke koffie voor terug.

Dit heb je nodig voor je percolator koffie

Om koffie te maken met een percolator zijn er maar een paar benodigdheden:

- Een percolator
- Gemalen koffie
- Water

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we de stappen voor je verzameld.

Lees meer over slow coffee

1. Vul het reservoir met water

Het onderste deel van de percolator is het waterreservoir. Vul deze met het water dat je nodig hebt. Vaak staan aan de binnenkant van het waterreservoir streepjes voor het aantal kopjes koffie of ml. Hierbij wordt vaak rekening gehouden met een espressokopje, dus als je een normale kop koffie wil zetten kun je het beste 30 ml aanhouden.

Let wel op dat je het reservoir niet tot de rand vult, maar onder het ventiel stopt. Anders loopt de percolator over en lukt het niet om koffie te zetten.

2. Voeg de koffie toe

Vul het filter tot de rand met gemalen koffie. Let wel goed op welke koffie je gebruikt. Het is namelijk belangrijk dat je koffie gebruikt die gebrand is voor filterkoffie en fijngemalen is. Dan krijg je namelijk het lekkerste resultaat.

Wil je zelf de koffie malen met een koffiemolen? Kies dan een koffiemolen met een instelbare maalgraad. Zo maak je zelf gemakkelijk fijngemalen koffie.

3. Zet de percolator op je warmtebron

Het is tijd om het water aan de kook te brengen. Zet de percolator op de medium warmtestand, niet te heet. Geef het water de tijd om rustig te koken, zodat de koffie niet verbrand.

De meeste ouderwetse percolators zijn alleen geschikt voor gas, omdat ze gemaakt zijn van aluminium. Gelukkig zijn er ook rvs percolators die geschikt zijn voor alle warmtebronnen: elektrisch, inductie en gas.

4. Laat de koffie doorsijpelen

Eigenlijk hoef je voor deze stap niets te doen. Wanneer het water kookt, komt er waterdamp uit het holle buisje aan de bovenkant. Je hoort dat de koffie gezet wordt aan het gepruttel van de percolator.

5. Haal de percolator van je warmtebron

Wanneer het gepruttel stopt, is het belangrijk om de koffie snel van het vuur te halen. Laat je de percolator lang staan? Dan loop je het risico dat de koffie verbrand.

Let wel op dat je een theedoek of ovenwant erbij pakt, want de percolator wordt flink heet.

6. Serveren maar!

Je kunt de koffie nu direct vanuit de percolator in een kopje gieten. Door de hitte van de percolator, waardoor de koffie nog wel eens bitter kan worden. Wil je liever een minder bitter kopje koffie? Dan kun je de koffie eerst overschenken in een andere kan. Doe dit wel zo snel mogelijk, want hoe langer je de koffie laat staan, hoe minder lekker deze wordt.

De beste bonen voor jouw percolator koffie

Ga voor de lekkerste, fijnste bonen die speciaal voor filterkoffie zijn gebrand