• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Arabica vs Robusta: wat zijn de verschillen?

Wist je dat er meer dan 60 verschillende soorten koffiebonen bestaan? Slechts twee hiervan zijn geschikt voor consumptie: Arabicabonen en Robustabonen. Beide soorten bonen hebben unieke kenmerken. Wat de precieze eigenschappen zijn en hoe deze onderling van elkaar verschillen, leggen wij graag uit.


De smaak van Arabicabonen vs Robustabonen

De smaak van Arabicabonen is zoet en zacht, met een aroma van suiker en fruit. Robustabonen hebben een stevige, ronde smaak. Deze koffiebonensoort is daarbij erg bitter. Van beide koffiebonensoorten hangt de smaak sterk af van het land van herkomst.

 

De herkomst van Arabicabonen vs Robustabonen

Beide koffieplanten hebben tropische temperaturen nodig. De Arabica koffieplant groeit met name in hoger gelegen streken rond de evenaar (o.a. Midden- en Zuid-Amerika). Robustabonen groeien juist in lager gelegen streken rond de evenaar (o.a. Zuid-Oost Azië). Arabicakoffie is wereldwijd de meest gedronken koffie: 70 procent van de wereld koffieproductie is gemaakt van deze koffieboon. 

 " Omdat de Arabicabonen op een veel grotere hoogte groeien, bevatten deze een stuk minder cafeïne "

 

Bekijk de koffiebonen in ons assortiment


Het cafeïnegehalte in beide boonsoorten

Robustakoffie bevat een vrij hoog cafeïnegehalte. Dit komt doordat de bonen zich met behulp van cafeïne beschermen tegen dieren en ziekten. Omdat de Arabicabonen op een veel grotere hoogte groeien, bevatten deze een stuk minder cafeïne.

 

Koffiebonen en koffiesoorten

Over het algemeen gebruiken kwalitatieve koffiebars óf alleen Arabica koffiebonen óf een blend van Arabica en Robusta. Hiermee maakt je bijvoorbeeld een zachte cappuccino of pittige espresso. Lees meer over het maken van de heerlijkste koffiesoorten.


De lekkerste koffiemelanges

Beide soorten zijn geschikt om te verwerken in melanges. Robustakoffie zul je niet snel puur tegenkomen. De smaak is hier te bitter voor. De lekkerste melanges zijn gemaakt van een combinatie van Arabica en Robusta. In zo’n melange zorgen de Robustabonen door het vetgehalte voor een mooie cremelaag en net dat beetje extra cafeïne. De verhouding tussen de twee verschilt keer op keer: zo onderscheiden de verschillende melanges zich van elkaar. Bekijk hier onze vele soorten koffiemelanges.