Koffiezetapparaat ontkalken en reinigen: Hoe werkt dit?

Een koffiezetapparaat op de werkvloer wordt vaak intensief gebruikt. En zoals u ook een doekje over de tafel haalt, is het belangrijk dat de professionele koffiemachine regelmatig een goede schoonmaakbeurt krijgt. Zo behoudt u de hygiëne en een goede koffiesmaak die niet is aangetast door kalk. Wie wil nou niet de beste koffie aan zijn gasten en medewerkers bieden? 


Koffiezetapparaat ontkalken en reinigen

Wie zijn koffiemachine niet goed onderhoudt, zet geen lekkere koffie. Reinigen is erg belangrijk omdat de natuurlijke vetten en oliën van koffiebonen aanslag geven. Dit beïnvloedt de smaak van de koffie. Daarnaast kan de machine uiteindelijk dichtslibben. Koffiegruis en koffievlekken dien je daarom weg te spoelen. Dit kunt u doen door de machine regelmatig met water door te laten lopen. Kalkaanslag is bovendien een grote boosdoener. Kalk bevat namelijk allerlei mineralen die de koffiesmaak aantasten. 

Hoe reinigt u een koffiemachine?

Handen uit de mouwen! Zo gaat u effectief en efficiënt aan de slag. Dit zijn de belangrijkste onderdelen waar u zoal aan moet denken: 


Espressomachine: blindfilteren en zetgroep reinigen

Met blindfilteren reinigt u de zetgroep door de druk van het water in de kanalen op te voeren. Bij volautomatische machines kunt u de zetgroep uitnemen en manueel schoonmaken. Wij adviseren u dit dagelijks te doen. Is de zetgroep niet uitneembaar? Dan kunt u reinigingstabletten gebruiken.

Het melksysteem reinigen

Het melksysteem vereist iets meer aandacht en dient dan ook dagelijks te worden gereinigd. De natuurlijke vetten en melkzuren tasten namelijk de machine aan. U kunt speciale melkreinigers gebruiken.

De koffiemachine doorspoelen

Bij een koffiemachine in het belangrijk om regelmatig de leidingen te laten doorlopen met water. Sommige machines doen dit volautomatisch. Bij andere apparaten vereist dat iets meer werk en voert u de handeling handmatig uit. 

Gebruik altijd de juiste middelen en houd uw apparaat in optimale vorm


Hoe vaak moet u een koffiezetapparaat ontkalken?

De koffiemachine ontkalken kan absoluut niet ontbreken in het schoonmaakritueel. Hoe vaak een koffiemachine moet worden ontkalkt is afhankelijk van de waterhardheid, het soort apparaat en hoe vaak het wordt gebruikt. In algemene zin raden we u aan om bij dagelijks gebruik eens in de drie maanden te ontkalken. Tenzij uw koffiezetapparaat een waterfilter heeft. Dan is eens per jaar ontkalken voldoende. Sommige koffiemachines geven zelf een melding wanneer het tijd is om te ontkalken. Daarnaast is het een teken aan de wand als de cremalaag op de koffie minder wordt: tijd voor een schoonmaakbeurt.

Waarmee kunt u een koffiezetapparaat ontkalken?

Kalkaanslag in een koffiezetapparaat kan met specifieke zuren worden opgelost. Deze zuren zitten in ontkalkers. Het is belangrijk dat u de juiste ontkalker gebruikt die geschikt is voor uw koffiemachine. Een willekeurig schoonmaakmiddel kan namelijk schade aanrichten.

Waarmee kunt u een pistonmachine schoonmaken?

De pistonmachine vraagt wat meer aandacht dan een volautomatische koffiemachine. Naast regelmatig ontkalken en doorspoelen, moet na elk kopje koffie de filterhouder worden leeggegooid en alles weer goed worden schoongemaakt voor het volgende gebruik. Meer weten over de pistonmachine?

Welk reinigingsmiddel bij welke koffiemachine?

Het is per koffiemachine verschillend hoe vaak en waarmee deze gereinigd en ontkalkt dient te worden. In het reinigingsmiddelenoverzicht ziet u welke reinigingsmiddelen bij uw koffiemachine horen. Zo gebruikt u altijd de juiste middelen en houd u uw apparaat in optimale vorm. 

Reinigingsmiddelen voor uw koffiemachine

Zoekt u naar reinigingsmiddelen? Bekijk hier ons assortiment.