• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Rainforest Alliance en Fairtrade

Jacobs Douwe Egberts Professional is aangesloten bij Rainforest Alliance, Fairtrade en Ethical Tea Partnership. Want niet alleen de kwaliteit van onze koffie en thee is belangrijk, ook de kwaliteit van de leef- en werkomstandigheden van onze koffie- en theeboeren. Wij geloven in de kracht van ieder keurmerk waar we mee samenwerken. Ieder certificaat belicht weer een ander aspect van duurzaamheid. Wij hebben gekozen voor een samenwerking met Rainforest Alliance en Fairtrade omdat dit sterke certificeringen zijn die goed aansluiten op onze duurzaamheidsdoelstellingen.

Welk keurmerk is eerlijk en duurzaam?

Jouw kop koffie of thee vindt zijn oorsprong op de plantages. Koffie- en theeboeren zorgen ervoor dat de koffiebessen, -bonen en theeblaadjes met de beste zorg behandeld worden. Maar wie zorgt er voor de boeren en het behoud van onze natuurlijke bronnen? Keurmerken als Rainforest Alliance en Fairtrade! Zij zetten zich in voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het beschermen van de natuurlijke hulpbronnen op de plantages.

Zijn deze keurmerken dan beide eerlijk en duurzaam? Ja, dat zijn ze zeker!

Rainforest Alliance

In 2019 zijn twee bekende certificeringen Rainforest Alliance en UTZ gefuseerd. Nu bundelen zij hun krachten om meer impact te weeg te brengen. Rainforest Alliance en UTZ zijn samen gegaan onder de naam ‘Rainforest Alliance’.

Hoe gebeurt dit?

Dit certificeringssysteem zet zich hoofdzakelijk in voor verantwoorde omgang met het milieu. De projecten van Rainforest Alliance richten zich op de bescherming van biodiversiteit, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het verduurzamen van de landbouw(technieken). Een voorbeeld is dat Rainforest Alliance adviseert over methodes om de opbrengst van de landbouw te vergroten en de kwaliteit te verbeteren zodat natuurlijke hulpbronnen niet uitgeput raken. Dit stelt komende generaties in staat om op hetzelfde stuk land te blijven verbouwen.

Om de nieuwe vorm van samenwerking van Rainforest Alliance en UTZ kenbaar te maken hebben zij ook een nieuw logo. In de komende periode zullen wij binnen Jacobs Douwe Egberts alle verpakkingen aanpassen met het nieuwe logo.

New-RFA.png

Fairtrade

Fairtrade staat – letterlijk en figuurlijk – voor eerlijke handel. Fairtrade richt haar pijlen op de woon en-leefomstandigheden van medewerkers op de plantage. Dit certificeringssysteem . heeft als doel om de positie van boeren en arbeiders in de keten te versterken.

Hoe gebeurt dit?

Fairtrade heeft als enige keurmerk een concrete, niet-onderhandelbare minimumprijs voor boeren. Dit houdt in dat als de wereldmarktprijs van een product daalt, dat deze boeren alsnog garant staan van een inkomen. De focus ligt op het eerlijker maken van de handel en de positie van boeren en arbeiders in de keten te versterken. Daarnaast probeert Fairtrade kleine(re) boeren aan te sporen coöperaties op te zetten om hun producten samen te verkopen.  

Naast de arbeiderspositie stelt Fairtrade natuurlijk ook milieueisen. Zo zijn bepaalde bestrijdingsmiddelen verboden en zijn er eisen voor afval- en waterbeheer. Om het keurmerk te mogen dragen moeten producten 100% Fairtrade zijn.

De volgende stappen

Voor ons is duurzaamheid een proces van continue verbetering, waardoor we altijd nieuwe certificerings- en verificatiemogelijkheden blijven onderzoeken. In 2022 zullen onze theevarianten van Pickwick, waar mogelijk, het Fairtrade- of Rainforest Alliance (-UTZ)-keurmerk dragen. We beginnen met het Pickwick Professional assortiment in 2020, en in 2025 zal 40% van het koffieportfolio JDE Professional gecertificeerd zijn.

De overige 60% van ons koffieportfolio is afkomstig uit gebieden waar het Common Grounds-programma actief is. Dit programma is opgezet om duurzame teelt van koffie en thee te garanderen. Op deze manier hebben we in 2025 een volledig duurzaam geteelde koffie- en theeportfolio zodat onze klanten kunnen genieten van onze heerlijke en verantwoorde koffie en thee.