• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

SOCIAL RETURN: ZO KAN HET ÓÓK

Werken is belangrijk. Natuurlijk voor het inkomen, maar meer nog voor het gevoel van eigenwaarde dat eruit voortvloeit, de wetenschap dat je een steentje bijdraagt aan de samenleving. Daarom zetten organisaties zich in om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen, bijvoorbeeld via een social return-verplichting in een aanbesteding. Bij de gemeente Nijmegen wordt die op verschillende manieren ingevuld. Zoals met de barista-opleiding voor werkzoekenden, georganiseerd door WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en Jacobs Douwe Egberts Professional. Zij laten hiermee zien dat social return ook creatief en leuk kan zijn.

Jacobs Douwe Egberts Professional spreekt met
Naam: Dirk Haarman
Functie: Consulent Bedrijfsdienstverlener
Organisatie: WerkBedrijf Rijk van Nijmegen
Drinkt graag: Zwarte koffie met niks erin
Hoe vaak per dag? "2 à 3 koffie per dag, daarna schakel ik over op thee"


AAN DE BAK

"Bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen helpen we werkzoekenden weer aan het werk. Door mee te denken en op te leiden, maar ook door te activeren. Vaak hebben mensen namelijk gewoon een zetje nodig om in beweging te komen. Daarom is de barista-opleiding die we met JDE Professional organiseren zo mooi: tijdens de drie intensieve, praktijkgerichte dagen komen mensen in een actiever ritme. En leren ze natuurlijk de fijne kneepjes van het baristavak. Hierna zijn ze helemaal klaar om aan de slag te gaan."

 
“Ik was kapper, maar wilde iets anders. Dirk dacht met me mee, hij kwam met het idee om de horeca in te gaan. Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht! Nu heb ik er veel zin in, en weet ik zelfs wat ik precies wil doen: partycatering. Met deze opleiding op zak lukt dat vast wel! 
– Mireille, deelnemer


BARISTA IN DRIE DAGEN

"Wassili van Barista Company geeft de driedaagse opleiding. Op dag één leren de deelnemers alles over koffie – van verschillende soorten bonen tot alle factoren die meespelen bij koffiezetten. Dag twee draait om de praktijk: hoe zet je de koffie, hoe onderhoud je de machine? Op de laatste dag doen de deelnemers examen. Halen ze dit, dan krijgen ze een internationaal erkend baristadiploma en kunnen ze zich met trots barista noemen: heel leuk, en een absolute meerwaarde op de banenmarkt!"

"Er komt veel meer bij kijken dan ik dacht, bij échte koffie zetten. Het duurt ook wel even voordat ik kan wat Wassili kan met koffie. Maar toch: ik ben nu, na één dag, al zó veel verder dan voor de opleiding. Oefening baart kunst, en ik ga gewoon héél veel oefenen." 
– Mireille, deelnemer


EN, WERKT HET?

"De samenwerking met JDE Professional verloopt prettig. Het is natuurlijk ook wel erg fijn om zo’n grote partner te hebben, met veel kennis én de wil om zo’n project optimaal op te pakken. We kunnen nu al zeggen dat de opleiding een succes is, terwijl dit pas onze tweede groep is. De vorige bestond uit drie mensen: de eerste heeft inmiddels een baan, de tweede heeft net een tweede gesprek gehad en de laatste heeft besloten om verder te leren om de fastservice in te kunnen. Al met al zou ik dit initiatief aan alle gemeentes, organisaties en werkbedrijven aanraden!"

Benieuwd wat Jacobs Douwe Egberts Professional nog meer doet op gebied van maatschappelijke impact en duurzaamheid?