• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

De beste balans tussen staand en zittend werken

Zó blijven werknemers gezond en productief

De Nederlander zit gemiddeld 9,1 uur per dag. Hoger opgeleiden tikken zelfs tien uur aan. Vooral op het werk wordt er veel gezeten en gezond is dat niet. Ook aan staand werken kleven nadelen. Wat is de beste balans? En hoe stimuleert u uw medewerkers om meer te bewegen?


Zitten is ongezond

Zitten wordt steeds vaker het nieuwe roken genoemd. Urenlang op een stoel vertoeven, elke dag opnieuw, vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en mogelijk zelfs kanker. Dat blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken, onder meer door Hidde van der Ploeg van het EMGO-instituut van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Op kortere termijn veroorzaakt zitten klachten als nek- en rugpijn en concentratieverlies. Uit een onderzoek van de universiteit van Illinois door professor Charles Hillman blijkt dat de hersenactiviteit al na twintig minuten stilzitten daalt. Als je helemaal niet beweegt, gaat je cognitief vermogen achteruit.

Lange tijd staand werken is echter ook niet de oplossing. Dat kan weer tot klachten leiden als etalagebenen (rusteloze benen door vaatproblemen), pijn in de onderrug en orthopedische problemen met voeten en gewrichten.

"Mensen lezen 30 procent sneller op een bureau-fietsstoel dan op een normale stoel."


Koffiecorner als stimulans tot beweging

Door uw koffiecorner slim te plaatsen, pakken uw medewerkers dagelijks extra beweging mee. De koffie- of theepauze is een ideaal moment om even de benen te strekken. Nodig uw collega’s uit voor kort overleg bij de koffiecorner. Plaats hier statafels zodat uw medewerkers niet automatisch gaan zitten.


Afwisseling tussen staand en zitten

Het gezondst én ook het efficiëntst is het om staand, zittend en bewegend werken af te wisselen. Niet alleen omdat hierdoor ziekteverzuim afneemt, maar ook omdat mensen, die werken met bewegen combineren, scherper en productiever blijven. Zo lezen mensen 30 procent sneller op een bureau-fietsstoel dan op een normale stoel. Door te bewegen bereiken bloed en zuurstof de hersenen eerder.


Beweging stimuleren

Maar hoe stimuleert u uw medewerkers om meer te bewegen? Er is veel dynamisch meubilair op de markt, maar in de praktijk worden bijvoorbeeld zit/stabureaus vooral in de zitstand gebruikt. En de trap nemen in plaats van de lift of even naar een collega lopen in plaats van te mailen, schiet er ook snel bij in. Beweegexpert Dirk Schaars van het Kenniscentrum Sport heeft alvast een simpele truc om werknemers te verleiden dynamisch meubilair meer te benutten: “Wanneer u zit/stabureaus hoog laat staan of ze elke avond hoog laat zetten door de schoonmakers, leidt dat meteen tot meer staan in plaats van alleen maar zitten."

Heeft u weleens walking meetings geprobeerd? Hierbij wordt staand of wandelend vergaderd en dat heeft grote voordelen! Meetings gaan wel 34 procent sneller en er wordt meer werk verzet.

Lees meer over walking meetings


Nieuw gedrag verankeren

Verder is het een kwestie van de bedrijfscultuur aanpassen om mensen vaker uit de stoel te krijgen. Als iedereen de hele dag zit, is de drempel immers hoog om als eerste en enige aan een zit/stabureau te werken. “Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren en zullen niet snel als eerste de dam oversteken. Wil je een gezonder bedrijf, dan moet je werknemers een handje helpen,” zegt Dirk Schaars. Werknemers staand laten vergaderen, lunchwandelingen aanbieden – compleet met lunchbox en een route van 15 of 30 minuten - of een tafeltennistafel neerzetten, helpt enorm. “Zo wordt bewegen normaler en gaan ook de mensen die er geen affiniteit mee hebben, er eerder in mee,” zegt Schaars. Lees meer over onze koffieapparaten voor op kantoor.


Meer tips?

Wilt u meer tips hoe u uw medewerkers gezonder en productiever kunt laten werken? Lees de onderstaande artikelen.