Wat is Slow Coffee?

Wil jij jouw gasten verwennen met een ultieme koffiebeleving? Bied hen dan een kopje Slow Coffee aan. Hiermee serveer je een ideale break om jouw gasten even te laten ontsnappen aan hun drukke bestaan. Maar wat is Slow Coffee eigenlijk?


Wat is Slow Coffee?

Slow Coffee dankt zijn naam aan de techniek die wordt gebruikt bij het zetten van deze koffie. Het klaarmaken duurt langer. Vandaar de naam Slow Coffee. Vanwaar al deze moeite vraag jij jezelf misschien af? Door de langzame zetmethode kan de maling veel smaak afgeven aan het water. Het resultaat? Een heerlijke milde koffie die vol van smaak is. Sommige koffieliefhebbers zweren bij de karakteristieke smaak van Slow Coffee.


Hoe maak jij een Slow Coffee?

Voor het bereiden van Slow Coffee heb je een speciaal koffieapparaat nodig. Er zijn verschillende technieken (en dus apparaten) om deze zogeheten langzame koffie te maken. Sommige van deze technieken zijn al honderden jaren oud. Chemex en French Press zijn twee bekende Slow Coffee zettechnieken. Bekijk ook hoe je koffie kan zettten met een percolator.

 

 

French Press

Een French Press wordt ook wel een cafetière genoemd. Dit koffiezetapparaat is erg compact en is daarom makkelijk mee te nemen op reis. Wellicht heb je weleens een exemplaar op de camping gezien. Het gebruik is makkelijk, omdat je slechts water en gemalen koffie nodig heeft. Het filter zit namelijk al ingebouwd. Je hoeft simpelweg alleen aan de hendel te trekken en voila: je hebt een heerlijk koffie-genietmoment gecreëerd.

 

Chemex

Een koffieapparaat dat bedoeld is voor de Chemex-methode lijkt afkomstig uit een scheikundelokaal. Dit komt omdat het iets weg heeft van een zandloper. 

Zo maak jij de perfecte Slow Coffee in 5 stappen met de Chemex-methode:

icon-1.png

Spoel koffiefilter door
Doe een speciaal filter in het Chemex koffieapparaat en spoel het filter door met heet water. Bij Slow Coffee is een speciaal filter nodig dat het water langzamer laat doorlopen dan een regulier filter.

icon-2.png

Koffie in het filter
Doe 30 gram grof gemalen koffie in het filter.

icon-3.png

Schenk heet water over de koffie
Schenk 50 ml heet water over de gemalen koffie. Wacht 30 seconden, de koffie zwelt nu op. Let op: zorg ervoor dat het water niet kookt, zodat er geen druk op de maling komt te staan.

icon-4.png

Schenk de rest van het water erbij
Schenk nu in ongeveer 4 minuten 450 ml water over de koffie heen. Zorg dat alle koffie wordt geëxtraheerd.

icon-5.png

Slow Coffee serveren
Verbaas jouw gasten met deze heerlijke slow coffee!


Slow Coffee als genietmoment

De oude zettechnieken zijn de grondleggers voor de moderne Slow Coffee. De ambachtelijke wijze waarop deze koffie wordt bereid is inspirerend voor velen die even tot rust willen komen. Met een kopje Slow Coffee serveer je jouw gasten een genietmoment. Niet zo gek dat deze koffie weer populair is.