• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Minder afval op Hogeschool Utrecht door herbruikbare koffiebeker

“De herbruikbare beker valt bij iedereen in de smaak”, zegt Aukje Timmer, contractmanager horeca & catering van Hogeschool Utrecht. Dankzij het slimme design – zoals ruimte om je naam te schrijven en je favoriete drankje aan te kruisen - nodigen de bekers uit om vaker te gebruiken. Hiermee besparen we niet alleen op de kosten maar werken we ook mee aan een duurzamer milieu.


'Houd me vast’, ‘Wij zijn een setje’ en ‘Blijf bij me'

“Iedereen, zowel medewerkers als studenten, vond de beker meteen leuk. Omdat je er afval mee bespaart en ze recyclebaar zijn, maar ook vanwege de teksten als: ‘Houd me vast’, ‘Wij zijn een setje’ en ‘Blijf bij me’. Dat maakt de herbruikbare beker grappig”, zegt Timmer.


Duurzame oplossing

Voordat de herbruikbare beker een halfjaar geleden zijn intrede deed op de hogeschool, werden er biologisch afbreekbare bekers gebruikt. Timmer: “We willen alles zo duurzaam mogelijk doen. Er was alleen één probleem: de afvalverwerker kon onze hoeveelheid bekers nog niet aan, waardoor het gros alsnog bij het restafval ging.” Jacobs Douwe Egberts hielp actief zoeken naar een alternatief dat wél voldoet aan de duurzaamheidseisen van de hogeschool. Dat werd de herbruikbare beker die tot vier keer te gebruiken is.

”Iedereen, zowel medewerkers als studenten, vond de beker meteen leuk. Omdat je er afval mee bespaart en ze recyclebaar zijn, maar ook vanwege de teksten als: ‘Houd me vast’, ‘Wij zijn een setje’ en ‘Blijf bij me’. Dat maakt de herbruikbare beker grappig.”


Intensieve samenwerking

"Jacobs Douwe Egberts vindt het belangrijk om goed voor het milieu te zorgen én zoekt naar samenwerking", vertelt Timmer. Dat maakt het contact prettig en leuk. "Het gaat veel verder dan leveren en afrekenen alleen. Zo gebruikt Jacobs Douwe Egberts de hogeschool als proeflocatie voor vernieuwende, onderscheidende concepten, zoals de L'OR Promesso koffiemachine en de D.E. Coffee Kitchen. Samen proberen we met verschillende concepten aan te sluiten op de wensen van de verschillende doelgroepen binnen Hogeschool Utrecht. Ook hebben we een nauwe samenwerking als het gaat om stageplekken en startersfuncties voor pas afgestudeerden", vertelt Timmer.


Aanhouder wint uiteindelijk

De herbruikbare beker was al snel succesvol onder medewerkers. "Ze gebruiken de bekers zo'n twee tot drie keer." Studenten hebben iets langer de tijd nodig, ziet Timmer. Ze merkt dat ze de boodschap over hergebruik moeten blijven herhalen. "Studenten hebben colleges in verschillende gebouwen. Hierdoor lopen ze minder snel de hele dag met een beker rond."


Bij storing ontploft m'n mailbox

Samen met de marketingafdeling bedenkt ze daarom regelmatig een leuke actie of enquête. “Koffie is vreselijk belangrijk op de hogeschool”, zegt Timmer. “Als er een storing is bij een van de automaten, dan ontploft mijn mailbox.” Met koffie is het net als met eten, merkt ze op. “Iedereen vindt er wat van. Én het verbindt. Studenten, docenten en medewerkers treffen elkaar bij de koffiemachine.” Haar eigen favoriete koffiemoment? “Dat is ’s morgens, tot tien uur. Dan drink ik twee, drie koppen zwarte koffie. Uit één herbruikbare beker, natuurlijk.”


Uw koffiecorner verduurzamen?

Net als Hogeschool Utrecht ook uw bekers tot wel vier keer kunnen gebruiken? Het kan! Neem contact met ons op. Bekijk ook welke stappen u nog meer kunt nemen om uw koffiecorner te verduurzamen en de aanpak van andere hogescholen in onderstaande artikelen.

Een duurzame koffiecorner