• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Koffiebranderij Utrecht: waar Douwe Egberts koffie vandaan komt

In 1753 begon Egbert Douwes (1723-1802) met zijn vrouw Akke Thijsses aan de Midstraat te Joure een winkeltje in koloniale waren, waaronder koffie, thee en tabak. De koopakte van het winkelpand werd op 11 maart 1753 getekend.

Rond 1780 kwam hun zoon, Douwe Egberts (1755-1806), in de winkel bij zijn ouders werken. Waar zijn ouders er voor kozen om in de winkel ‘De Witte Os’ te blijven werken, ging Douwe Egberts naar zijn klanten in Joure, en ver daarbuiten. Douwe Egberts slaagde er dan ook in om het bedrijf én zijn producten bekend te maken tot in de verre omstreken van Joure.

In 1780 nam Douwe Egberts met zijn vrouw Ymke Jacobs Visser het bedrijf over van zijn vader. Dat het bedrijf zijn naam draagt, en nog steeds, komt doordat hij Douwe Egberts echt op de kaart heeft weten te zetten. In 1806 overlijdt Douwe Egberts. Zijn tweede vrouw, Lysbeth Mintjes, kondigt in een advertentie in de Leeuwarder Courant aan dat “De affaires blijven continueeren”. Deze advertentie wordt alom beschouwd als de eerste ooit voor Douwe Egberts.

Tegenwoordig heeft Douwe Egberts wereldwijd koffiebranderijen: in Thailand, Brazilië, Australië, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Polen, Hongarije en Nederland. In de koffiebranderij te Utrecht, worden per jaar 3000 vrachtwagenladingen koffiebonen verwerkt. De hele dag door (van zondag 22:00 tot vrijdag 22:00), wordt hier onze Douwe Egberts koffie gebrand.

Koffieproductie: van open naar gesloten systeem

Vroeger waren alle stappen in het productieproces van koffie open systemen: alles werd met de hand gedaan en daar waren veel mensen voor nodig. Tegenwoordig is het meeste werk overgenomen door machines: we zijn van een open, naar een gesloten systeem gegaan. Het proces gaat daardoor ook veel sneller dan vroeger. Waar je vroeger sprak over de productie van ponden en kilo’s koffie, hebben we nu over tonnen!

Koffiebranderij Utrecht: het koffieproces in 6 stappen

Onze koffiebonen komen van over de hele wereld. We nemen je mee op een koffiereis vanaf het moment dat de koffie bij de koffiebranderij aankomt, tot aan het kopje koffie waar jij thuis of tot aan het kopje koffie op het werk of thuis waar jij zo van genietop het werk van geniet.

Stap 1: Wassen

Nadat de koffiebonen uit de vrachtwagen worden geladen, zorgen grote machines ervoor dat al het vuil gescheiden wordt van de koffiebonen. Dit is niet alleen zand en stof: in elke lading koffiebonen worden de meest interessante voorwerpen gevonden: van trouwringen, tot haarkammen!

Stap 2: Selecteren

Van elke lading koffiebonen die binnenkomt, wordt vervolgens een monster genomen. Dit monster doorloopt het hele productieproces om vervolgens gekeurd te worden op kwaliteit. De bonen worden geroosterd, gemalen en vervolgens geproefd door een echte Douwe Egberts Master Blender.

Stap 3: Melangeren

Melangeren komt van het Franse woord melanger en betekent letterlijk ‘mengen’. Omdat koffiebonen variëren in grootte, kleur, compositie en waterinhoud, wordt er elke keer weer gezocht naar de perfecte melange. Door verschillende soorten koffiebonen met elkaar te mengen, ontstaat er elke keer weer een unieke blend.

Stap 4: Branden

Het branden van de koffie gebeurt in de op maat gemaakte Douwe Egberts koffiebranderij. Tijdens het branden van de koffiebonen, worden de smaak- en aromacomponenten gevormd. Elke melange heeft een optimale brandingstijd en temperatuurprofiel. Omdat het branden een extreem belangrijke stap is, gaan de bonen tijdens deze stap door een kwaliteitscontrole. De Douwe Egberts Master Blender zorgt ervoor dat het smaakprofiel van de koffie precies is zoals hij moet zijn. Hij let hierbij op de kleur van de bonen, en waar nodig past hij het brandingsproces aan.

Stap 5: Malen

De gebrande koffiebonen worden vermalen tot specifieke grootten. Elke maling wordt aangepast naar de specifieke zetmethode.

Stap 6: Verpakken

In de laatste stap wordt de koffie verpakt. Om de kwaliteit te kunnen garanderen, gebeurt dit in een vocht- en zuurstofvrije omgeving. De koffie wordt verpakt in single serve (bijvoorbeeld Senseo of L’Or) of in multi serve verpakkingen.

Voordat de koffie de koffiebranderij verlaat, wordt deze nogmaals op kwaliteit gecheckt. Van alle producten wordt opnieuw een sample genomen. De Master Blenders bij Douwe Egberts proeven zo wel 100 tot 150 kopjes koffie per dag!

We kunnen stellen dat het branden van koffie door de jaren heen erg is veranderd. De ongebrande koffiebonen die men bij het winkeltje van Egberts Douwe kocht om zelf thuis te branden, hebben plaatsgemaakt voor diverse Douwe Egberts koffiebranderijen die dagelijks wereldwijd grote hoeveelheden heerlijke koffie produceren. Aan de vertrouwde smaak is in al die jaren niets veranderd!

Wist je dat ...

... Er vroeger dagelijks wel 100 man in de fabriek rondliep om alles in de gaten te houden? Doordat alles nu geautomatiseerd is, is dit nu nog maar een handvol mensen.

 

... De karakteristieke rookpluim die uit de schoorsteen komt niets met koffiebranden te maken heeft? Dit is condens dat vrij komt bij het blussen van de koffiebonen met water!

 

... De koffiegeur is immaterieel cultureel erfgoed van Utrecht. Als de wind goed staat, komt hij soms wel 3 kilometer ver!

 

... Elke Douwe Egberts fabriek heeft haar eigen specialisme in het maken van koffie. De fabriek in Utrecht is specialist in het maken van gemalen vacuüm koffie en Senseo koffie.