HERBRUIK- ÉN RECYCLEBARE BEKERS
VOOR UW KOFFIECORNER


Met de bekers van Jacobs Douwe Egberts die herbruikbaar en recyclebaar zijn, is een circulaire bekervoorziening binnen handbereik. De bekers zijn tot vier keer te gebruiken en worden na het inzamelen verwerkt tot tissues of toiletpapier. Hoe dat werkt in de praktijk vertellen Maarten Dekker van verzekeringsmaatschappij VIVAT en Yvonne Nielen van waste-to-productbedrijf Renewi. Renewi voorziet de afvalverwerking.


Onze duurzaamheidsprestaties verbeteren

“Voor de koffiecorners bij ons op kantoor wilden we kartonnen bekers die gerecycled kunnen worden. Tijdens het aanbestedingstraject kwam Jacobs Douwe Egberts met een nog betere optie, namelijk recyclebare bekers die óók herbruikbaar zijn”, vertelt Maarten Dekker van VIVAT. Het bedrijf streeft op alle gebieden naar circulariteit en duurzame bedrijfsvoering. “Zo verbeteren we de duurzaamheidsprestaties van onze gebouwen, is ons kantoormeubilair deels van restpartijen afkomstig én verminderen we onze CO2-uitstoot door onder meer koeriersritten anders te organiseren. We willen het verschil maken en onze medewerkers bewustzijn meegeven over onze invloed op het milieu.”  

Er worden op onze vestigingen ongeveer een miljoen bekers koffie per jaar gedronken. In het halfjaar dat we de herbruikbare bekers hebben, is een besparing van 25 procent op bekers gerealiseerd.


Circulaire bekervoorziening

Jacobs Douwe Egberts bleek echt een partner in het traject naar de circulaire bekervoorziening. Ze dachten in alle stappen mee. Het is duidelijk dat we samen de keten willen verbeteren. Want bekers apart inzamelen is één ding, maar er is nog een extra stap nodig om te zorgen dat de bekers daadwerkelijk worden gerecycled. Je hebt een partij nodig die het afval goed verwerkt tot grondstoffen en nieuwe producten.”

Lees de circulaire koffiecorner

Apart inzamelen

Bij het implementeren scheelde het dat VIVAT afval sinds tien jaar gescheiden inzamelt. Dekker: “Ons afvalmeubilair heeft aparte vakken en kokers voor onder meer gft, plastic, karton en restafval. In de koffiecorner gebruiken we al een tijdje kartonnen bekers, dus er ging al een kleine stroom naar Renewi. Daar nemen wij het afval besparende concept EcoSmart af. Er waren maar een paar logistieke aanpassingen nodig. Zo moesten er meer afvalcontainers komen.” 

Maak het mensen makkelijk

Een voorwaarde om te kunnen recyclen is dat de bekers netjes worden ingezameld. Er mogen geen lepeltjes, theezakjes, klokhuizen of ander afval in zitten. De VIVAT-werknemers waren al gewend aan het scheiden van afval, maar aan het hergebruiken van bekers nog niet. “Wil je gedrag veranderen, dan moet je het mensen vooral makkelijk maken”, zegt Dekker. Afvalmeubels werden op strategische plekken op de werkvloer geplaatst. Een paar maanden na de introductie van de bekers brachten opvallende stickers in de pantry’s het hergebruik opnieuw onder de aandacht.

VIVAT heeft de stickers zelf ontworpen, maar Jacobs Douwe Egberts heeft ook een heel scala aan communicatiemiddelen beschikbaar, zoals tafelkaartjes, posters, wobblers en tentkaarten met pennen voor bij de machine. Dekker: “Wij hingen ook een pen bij de automaat. Als je toch wacht op de koffie, kun je mooi de namen van jezelf en je collega’s op de bekers zetten, en aanvinken welk drankje ze graag drinken. Dan haal je makkelijker nog een rondje koffie.”

“Een bedrijf met tweehonderd medewerkers verbruikt per jaar ongeveer 184.000 bekers. Die kunnen we verwerken tot zo’n 2.628 rollen toiletpapier, want zeventig bekers zijn goed voor één rol.”

- Yvonne Nielen, Renewi


Besparing van 25 procent

Het bleek te werken. In het kwartaal daarna zijn aanzienlijk minder bekers verbruikt. “Er worden op onze vestigingen ongeveer een miljoen bekers koffie per jaar gedronken. In het halfjaar dat we de herbruikbare bekers hebben, is een besparing van 25 procent op bekers gerealiseerd.” Dat is niet in het belang van Jacobs Douwe Egberts”, merkt Dekker op. “Precies dat vind ik vernieuwend. Het bedrijf neemt verantwoordelijkheid voor het milieu en houdt daarbij de lange termijn voor ogen.”

Meer over duurzaamheid


Van afval is geen sprake meer

Wat gebeurt er precies met de bekers nadat deze door de Renewi zijn opgehaald? “De bekers bestaan voor 95 procent uit karton en voor 5 procent uit polyethyleen (PE). De PE-laag wordt bij onze partner WEPA losgeweekt van het karton”, vertelt Yvonne Nielen, marketingspecialist bij  Renewi. Bij dit waste-to-productbedrijf  worden vele miljoenen bekers per jaar gerecycled. “De kunststof die overblijft, wordt verwerkt in nieuwe kunststof producten. En van de kartonpulp wordt toiletpapier gemaakt. Van afval is dus geen sprake meer”.

Besparen op kosten én milieu

De besparingen zijn fors, zowel voor bedrijf als milieu. Met een circulaire bekervoorziening heb je namelijk minder restafval, bespaar je op grondstoffen en is er minder CO2-uitstoot. Nielen: “De hoeveelheden verschillen natuurlijk per bedrijf, maar de hoeveelheid bekers die medewerkers alleen al individueel gebruiken en weggooien, zijn indrukwekkend. Als een medewerker vier bekers per werkdag voor koffie of thee gebruikt, zijn dat er 920 - oftewel 4,6 kilo afval - per medewerker per jaar.” Een besparing die goed is voor maar liefst dertien toiletrollen per medewerker per jaar!

 

Cirkel rond

Marketingdeskundige Nielen rekent verder: “Een bedrijf met tweehonderd medewerkers verbruikt per jaar ongeveer 184.000 bekers. Die kunnen we verwerken tot zo’n 2.628 rollen toiletpapier, want zeventig bekers zijn goed voor één rol.” Ze lacht: “En als het bedrijf dat de bekers heeft aangeleverd deze toiletrollen aanschaft, dan is de cirkel écht rond.”

Ook werken met de herbruik- én recyclebare bekers van Jacobs Douwe Egberts? Neem contact met ons op en ontvang gratis advies

 

Onze droom is een duurzame koffie- en theemarkt. Samen met u kunnen we die droom realiseren. 
Ontdek onze duurzame inspiratie: