• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

KOFFIE BEWAREN

Iedereen weet: koffie is het allerlekkerst wanneer het vers wordt geserveerd. Bij verse koffie komen de aroma’s en oliën van de koffieboon het beste tot hun recht. De smaak gaat echter verloren wanneer koffie te veel wordt blootgesteld aan lucht, licht, vocht en warmte. Daarom is het cruciaal om koffie op de juiste manier te bewaren. Hier volgen vier tips voor het bewaren van koffie.

Koffiebonen en gemalen koffie bewaren

De versheid van koffie is dus van grote invloed op de smaak. Houd er daarom rekening mee dat vers gebrande koffiebonen na drie weken minder lekkere koffie geven. Mits de koffie op de juiste manier is bewaard. De kwaliteit van gemalen koffie neemt al na tien dagen af. De snelheid waarmee dit gebeurt, is afhankelijk van de omgevingsfactoren. Voor zowel koffiebonen als gemalen koffie geldt het volgende:


1. Stel koffie niet langdurig bloot aan de lucht

Zodra een pak koffie open staat, geven de oliën in de koffie hun aroma (en daarmee de smaak) af aan zuurstof. De smaak gaat dus letterlijk verloren. Daarnaast neemt koffie de smaak op van de omgevingslucht waarin deze wordt bewaard. Mocht je jouw koffie niet goed afsluiten en vlakbij sterk geurende voedingsmiddelen bewaren, dan bestaat het risico dat je dit in de koffie proeft.

Tip: 
Houd de koffie in de verpakking waarin het is geleverd. Bewaar het daarnaast in een bus of een blik dat niet veel groter is dan de verpakking en luchtdicht kan worden afgesloten. Mocht je beschikken over een koffiemolen is het verstandig om de bonen pas vlak voor het koffiezetten te malen.


2. Bewaar koffie niet in een vochtige omgeving

Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.

Tip:
Bewaar de koffie op een koele maar droge plaats, dus niet in een oude kelder.

3. Houd koffie uit de buurt van warmte

Ook warmte heeft invloed op de kwaliteit van koffie. De oliën in de koffie kunnen niet goed tegen hitte, waardoor ze als het ware de smaak en aroma uitzweten.

Tip:
Bewaar koffie op een koele plaats, ver van iedere warmtebron (ook niet in het reservoir van een espressomachine).

4. Bewaar koffie niet op een lichte plek

Licht versnelt net als vocht en warmte de afgifte van smaak aan de lucht. Licht kan namelijk het proces van smaakverlies versnellen.

Tip: 
Bewaar de koffie op een donkere plek: ver van zonlicht en kunstmatig licht. Weckglas met rubberring is mogelijk, zolang de koffie in de verpakking bewaard blijft.

Cafitesse & instant koffie bewaren

Cafitesse en Instant koffie bewaar je op een andere manier dan koffiebonen of gemalen koffie. Cafitesse is namelijk een vloeibaar koffie-extract dat in de diepvries dient te worden bewaard. En Instant koffie is een oploskoffie die droog en koel dient te worden bewaard.