• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Foodpairing: meer dan alleen een koekje erbij

Door: Lisanne Booij, barista bij Jacobs Douwe Egberts


“What goes best with a cup of coffee? Another cup.”
- Black Coffee Blues (1992)


En dat geldt voor mij zeker in de ochtend. Maar wat als je de smaak van je koffie én die van het (bij)gerecht kunt versterken door juist te combineren? Dan is het een ware foodpairing. Wat mij betreft dé manier om je expertise als barista te laten zien.


Om te beginnen is de beste foodpairing in principe een combinatie van producten waarvan de meest dominante aroma’s met elkaar overeenkomen. Want aroma’s maken een product. Met onze tong vernemen we enkel vijf smaken (zoet, zuur, bitter, zout en umami), maar aroma’s zijn kleine stofjes die je reukorgaan waarneemt. Zonder aroma zou een appel bijvoorbeeld enkel zoet en een tikje zuur smaken en zou je (blind geproefd) geen onderscheid kunnen maken tussen een zoete appel en een harde peer.

“Zo til je een doodnormaal bitterkoekje bij deze espresso naar een heel nieuw niveau”

Als we ook bij de combinatie van koffie en food iets dieper de aroma’s induiken, gaat er een wereld voor je open. Eén met extra dimensie. Koffie en zoet gaan bijvoorbeeld al generaties goed samen, maar dat het ook uitmaakt wélke koffie je met wélk gebakje of koekje combineert, zorgt net voor die extra laag beleving.

De Piazza d’Oro Amabile blend bijvoorbeeld heeft overheersende aroma’s van perzik, pecannoten en jasmijn. Wat maar weinig mensen weten, is dat de pit van een perzik chemisch gezien heel erg op een amandel lijkt. Dus, zo kun je een ‘doodnormaal’ bitterkoekje (gemaakt van amandelen) bij dit kopje espresso ineens naar een nieuw niveau tillen. Als je afwisselend een hap van het bitterkoekje en een slok van deze licht gebrande blend neemt, krijg je een mooi versterkte friszoete, nootachtige smaakbeleving. Test het verschil, door dit koekje ook eens met een donker gebrande blend te combineren en ontdek dat er dan in je mond vrij weinig gebeurt!

Zelfs in de keuken misstaat koffie niet. De tiramisu is iedereen welbekend, maar je kan koffie met nog een heel spectrum aan ingrediënten combineren. Dropijs met een espresso eroverheen is bijvoorbeeld waanzinnig lekker, en laatst maakte ik een avocadosmoothie met gecondenseerde melk, vanille en espresso: heerlijk. Je kunt zelfs een goede eendenborst marineren met verse koffie, voor op de grill. Daardoor ontstaat een bijzondere textuur én een versterkte geroosterde smaaksensatie.


Koffie is een rijk en aromatisch product. Het wordt tijd dat ook zo te gaan presenteren en verkopen. (Her)ontdek de koffie, met meer dan alleen een koekje erbij.

Over Lisanne

Lisanne is een vrolijke barista én koffienerd pur sang. Zij is koffie- & theetrainer en koffie-inspirator bij Jacobs Douwe Egberts. Haar motto is: Iedereen bewust koffie laten proeven. Koffie heeft te veel potentie om enkel als gewoonte drank gedronken te worden. Door bewust koffie te proeven kan er een hele smaak-en aromawereld voor je open gaan en ontdek je je eigen koffie-voorkeuren. Volg haar op instagram: _barista_life

 

 

Illustratie: Ana Jarén