• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Koffiedik

Kostbaar goed!

Koffiedik belandt veelal als afval op de stortplaats, en dat is zonde, vinden wij. Wanneer productieafval op de stortplaats belandt, heeft dit een grote impact op het milieu. Tijdens het rottingsproces komt methaan vrij, een schadelijk broeikasgas dat zelfs 25 keer krachtiger is dan koolstofdioxide. In Nederland ontstaat er jaarlijks ruim 200 miljoen kilo koffiedik. In plaats van dit te storten of te verbranden kunnen wij, en jij, de koffiedik op een creatieve wijze hergebruiken en recyclen.

Dit doen wij met koffiedik…

JDE Professional probeert de reststromen die voortvloeien uit de productie zo veel mogelijk opnieuw te benutten. Zo gebruikt de Douwe Egbertsfabriek in Joure al sinds 1967 koffiedik als brandstof voor een stoomketel, maar er zijn nog meer mogelijkheden tot het recyclen van koffiedik In samenwerking met kwekerij DCW zijn wij diverse pilots gestart: voor het kweken van oesterzwammen en aardbeienplanten, maar ook als grondstof voor zeep, briketten en schoenzolen. Zo gaat koffiedik niet onnodig verloren en dragen we bij aan een duurzamere, circulaire koffie-industrie!

Op ons kantoor in Utrecht werken we samen met Fungi Factory om onze koffie voorziening circulair te maken. Dit in Utrecht gevestigde bedrijf zamelt sinds juni ‘19 de koffiedik van onze receptie in en gebruikt dit vervolgens om oesterzwammen te telen. Deze oesterzwammen kunnen later worden gebruikt om smaakvolle gerechten te maken, zoals oesterzwammenbitterballen of -soep. De compost waarop de oesterzwammen worden gekweekt, wordt weer gebruikt als plantenvoeding. Op deze manier hebben we al 111 kg oesterzwammen gekweekt en 487 kg CO2 bespaard.

Koffiedik als energiebron

Onze fabriek in Joure gebruikt al sinds 1967 de koffiedik van het zetproces als brandstof voor een stoomketel. De installatie maakt gebruik van een uniek droog-en verbrandingssysteem. Hoe gaat dit in zijn werk? De reststromen uit het productieproces van Cafitesse (koffiedik) worden gedroogd en tijdens het drogen ontstaat stoom. Deze stoom wordt gebruikt als brandstof voor de stoomketel om energie op te wekken in de fabriek. Zo maakt onze fabriek in Joure gebruik van haar eigen afvalproduct als energiebron. De fabriek produceert jaarlijks ongeveer 13.000 ton koffie. Door gebruik te maken van koffiedik als energiebron in plaats van aardgas (een fossiele brandstof), heeft de fabriek haar uitstoot met 70% verlaagd en besparen we ruim 3,27 miljoen m2 aardgas per jaar. Dit komt overeen met het energieverbruik van 2.000 huishoudens!

In 2022 is er bij Douwe Egberts tot vandaag in totaal 1848 kg koffiedik  opgehaald. Dit komt neer op 149790 kopjes koffie, waarmee 1974 kg CO2 is bespaard en waarop 290 kg oesterzwammen zijn gekweekt!

Het begint allemaal met een kopje koffie.

Wij Nederlanders drinken daar behoorlijk wat van. 260 liter per persoon per jaar om precies te zijn.

98% van de koffieboon wordt koffiedik. Het grootste deel hiervan eindigt in de verbrandingsoven. Zonde, vinden wij, want koffiedik bevat veel voedingsstoffen en water en is zo heen uitstekende meststof voor het kweken van paddenstoelen.

Oesterzwammen bevatten veel plantaardige eiwitten en mineralen en bijna geen vet. Fungi Factory kweekt oesterzwammen op de koffiedik van Douwe Egberts: een afvalstroom wordt zo omgezet in gezonde voeding.

De koffiedik wordt gebruikt als substraat voor het kweken van oesterzwammen. De champignons veranderen het substraat in een eiwitrijke compost die tweemaal zoveel organische stof bevat als gewone compost.

De champignoncompost is een goed groeimedium voor planten. Meng het door de grond en er kunnen nieuwe (koffie) planten op groeien. Dus tijd voor nog een kopje koffie!

En dit kun jij ermee…

Alle kleine beetjes helpen en ook jij kunt een verschil maken door koffiedik te hergebruiken in plaats van weg te gooien. Er zijn een hoop creatieve manieren waarop iedereen op de werkvloer of thuis, koffiedik kan hergebruiken. Wij hebben een aantal voorbeelden op een rijtje gezet:

1. Verwen planten af en toe met koffiedik

Koffiedik is een geweldige voedingsbron voor planten en bloemen. Voeg een beetje koffiedik toe aan de potgrond en je planten groeien als een speer! Bovendien is koffiedik een perfect bestrijdingsmiddel tegen insecten, wormen en slakken. Geef ook wat liefde aan de planten op de werkvloer. Onderzoek wijst uit dat er veel voordelen kleven aan ‘groen’ op kantoor. Planten zorgen niet alleen voor verbeterde luchtkwaliteit, ze hebben ook een positieve impact op de creativiteit en productiviteit van werknemers.


2. Weg met nare geurtjes

Komen er vieze geurtjes uit de koelkast? Plaats dan een bakje met koffiedik in de koelkast. Ongewenste geurtjes zijn binnen een mum van tijd verdwenen. Koffie absorbeert en neutraliseert geur. Ook van die sterke knoflookgeur op je handen na het snijden van een paar teentjes, kom je makkelijk af door een beetje koffiedik tussen je handen te wrijven.

3. Koffiedik als schoonheidsproduct

Koffiedik is ook een uitstekend alternatief voor een aantal dure schoonheidsproducten. Voor een masker tegen wallen mix je koffiedik met olijfolie tot een verzorgende pasta. Koffiedik werkt ook goed als bodyscrub, de cafeïne in koffie is bijzonder effectief tegen cellulitis.