Duurzaamheidsstrategie in Nederland


Onze algehele duurzaamheidsstrategie bestaat uit drie pijlers; De eerste is Common Grounds, welke zich richt op hoe wij onze grondstoffen samen met onze leveranciers op een verantwoorde manier betrekken. De tweede pijler, Minimized Footprint, heeft betrekking op het minimaliseren van onze CO₂ uitstoot, het sluiten van ketens, het optimaliseren van bestaande processen en het recyclebaar maken van onze verpakkingen. De derde en laatste pijler betreft Connected People. Deze pijler richt zich geheel op onze klanten, onze eigen medewerkers en de maatschappij waar wij een onderdeel van uitmaken. Hoe we deze aanpak lokaal in Nederland toepassen, zie je terug in de volgende programma’s en projecten.

COMMON GROUNDS

common grounds

De belangrijkste uitdagingen bij de teelt van groene koffiebonen aanpakken

MINIMIZED FOOTPRINT

Minimized footprint

Stap voor stap onze impact op het milieu verminderen

CONNECTED PEOPLE

Connected people

Mooie momenten van verbinding faciliteren en stimuleren

Plug n’ Play

Veel machines zijn geschikt om gelijk door de transporteur te laten installeren. Deze worden voorbereid op de werkplaats of direct door de transporteur bij de klant geïnstalleerd. Als de klant nog één of meerdere Jacobs Douwe Egberts machines heeft staan, worden deze gelijk mee terug genomen. Door 50% van de installaties van Plug n’ Play systemen door de transporteur te laten plaatsen, hoeft er geen aparte monteur en transporteur meer te rijden. Doordat er nog maar één transporteur i.p.v. twee naar locatie hoeft te reizen en er geen aparte installatiemonteur meer hoeft te komen, reduceren we het aantal kilometers tot circa 66%.

Gecombineerd transport

Bij projectovernames, klanten met dikwijls meerdere locaties en meer dan 10 koffiemachines, werden voorheen twee transporteurs ingezet om machines op de locaties op te halen en te plaatsen. Met gecombineerd transport, haalt de nieuw leverende partij de machines retour van zijn voorganger. De positieve impact hiervan is dat er in plaats van twee transporteurs slechts één transporteur naar de projectlocaties rijdt. Dit scheelt uitstoot en verbruik van brandstof. Als bijkomend voordeel heeft de klant altijd koffie.

Maatschappelijk partnership FC Utrecht

Sinds eind 2017 zijn Jacobs Douwe Egberts en FC Utrecht maatschappelijke partners. Jaarlijks investeert JDE aan het maatschappelijk platform van FC Utrecht van waaruit maatschappelijke initiatieven worden georganiseerd onder kwetsbare groepen, bijvoorbeeld eenzame ouderen en kinderen met kanker. JDE PRO NL ondersteunt hiernaast vijfmaal per jaar maatschappelijke evenementen in de vorm van inzet van materialen, ingrediënten en personeel.

Cultuur 

Om bij te dragen aan het behoud van cultuur, sponsort JDE klanten zoals Centraal Museum, Stichting Nationale Opera en Ballet, Utrecht Stadsschouwburg en Koninklijk Theater Carré met een jaarlijkse bijdrage. Daarnaast doneert JDE een jaarlijkse bijdrage aan het Rijksmuseum te Amsterdam. De geschiedenis van Douwe Egberts is immers nauw verbonden aan de geschiedenis van Nederland als handelsnatie, JDE draagt graag bij aan het behoud van dit cultureel erfgoed.