Concrete stappen naar een circulaire koffievoorziening

De gemeente Enschede heeft de ambitie om de koffie- en theevoorziening voor hun medewerkers zo duurzaam mogelijk in te kopen. Daarvoor schreef ze een aanbesteding uit. Het doel: hoge kwaliteit koffie en thee, tevreden medewerkers, maximale circulaire economie en maximale samenwerking in de keten. JDE Professional won deze eerste circulaire aanbesteding en brengt de circulaire oplossing in juni 2017 in de praktijk.

We zijn trots dat we met onze circulaire oplossing de aanbesteding hebben gewonnen en dat de kwaliteit van onze dranken als beste uit de bus kwam volgens de medewerkers van de gemeente. Voor de circulaire oplossing zoomden we in op de thema’s productie (proces, bedrijfsvoering, transport), consumptie (assortiment, machines en materialen) en verbinding (sociaal-maatschappelijke initiatieven).

Duurzame koffie

Alle verse bonen, instant melanges, thee en cacao bij de gemeente Enschede zijn 100% duurzaam gecertificeerd (UTZ of Fairtrade). Hierdoor wordt niet alleen toegezien op de economische situatie van de koffieboeren, maar ook op hun werk- en leefomstandigheden en het milieu waarin ze werken. 

 

Enschede drinkt CO2-neutrale koffie

Douwe Egberts probeert de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. De CO2-uitstoot die overblijft - na bijvoorbeeld de transport die nodig is om de koffievoorziening van Gemeente Enschede te bevoorraden - compenseren we door middel van een samenwerking met Trees For All. Op deze manier kunnen we de koffie en thee corners bij Gemeente Enschede CO2-neutraal aanbieden. 

Koffiedroes als grondstof

In samenwerking met de DCW Kwekerij en betrokken partijen onderzoeken we hoe we koffiedroes kunnen hergebruiken. Zo zijn diverse pilots gestart om koffiedroes als grondstof te gebruiken voor niet alleen oesterzwammen maar ook brikketen, aardbeienplanten, zeep en schoenzolen. 

 

Recycling van restproducten


Alle aangeboden koffie en thee voor Gemeente Enschede, wordt verwerkt in onze eigen ISO14001 gecertificeerde fabrieken. De restproducten die voortkomen uit de productie worden zoveel mogelijk hergebruikt. Zo worden de vliesjes van de koffiebonen die wij branden in Joure zelfs omgezet tot stoom voor de fabriek. Of we leveren deze aan de agrarische sector als bodem verbeteraar.

Consumptie: Assortiment, machines en materialen

Circulaire onderzetkasten


Speciaal voor Gemeente Enschede ontwikkelde JDE Professional samen met COORS een op maat gemaakt circulair meubel voor de koffiemachine.

Een aantal elementen die dit meubel uniek maken:

  • de glasplaat is gemaakt van gecertificeerd gerecycled glas
  • de achterwand is gemaakt van honingraatkarton uit gerecycled papier
  • door middel van knelpunten kunnen onderdelen van de kast makkelijk gedemonteerd worden en na gebruik weer gescheiden verwerkt worden

Duurzame koffieapparaten

Met de huidige methodes kunnen we het overgrote deel van de de koffieautomaat recyclen. Dit doen we onder andere door:

  • De technische levensduur te benutten. Van de koffieapparaten die retour komen, zetten we een aanzienlijk deel in als occasion (een refurbished machine)
  • Op milieuvriendelijke wijze te verwerken in samenwerking met partners, zoals een recycler van afgedankte elektrische apparaten en leverancier van hoogwaardige herwonnen grondstoffen

Van drinkbeker tot grondstof

In samenwerking met de afvalverwerker van Gemeente Enschede is een circulaire oplossing voor het recyclen van de papieren bekers opgezet. De bekers worden ingezameld in de aparte bakken van Gemeente Enschede en verwerkt tot papierpulp voor het maken van nieuwe papierproducten.   

 

Duurzame papercups

Onze koffiebekers worden gemaakt van FSC papier en bevatten daarom het FSC-keurmerk. Dit is een keurmerk dat aangeeft dat de grondstof van de bekers uit verantwoord bosbeheer komt.

Het design van de beker is speciaal ontwikkeld voor de gemeente Enschede met iconische gebouwen. Daarnaast is er op deze beker extra ruimte gemaakt om je naam op te schrijven en je favoriete consumptie aan te geven zodat ook deze beker meer dan eens gebruikt kan worden. Tot slot is het design op de beker gedrukt met verantwoorde inkt – dit is inkt op waterbasis.  

Verbinding: sociaal maatschappelijke initiatieven

Een circulaire koffie- en theevoorziening

Verbinding is een kernkwaliteit binnen de samenwerking tussen JDE Professional en Gemeente Enschede. Een groot deel van de gerealiseerde omzet wordt benut voor social return on Investment. Hiermee geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogelijkheden om weer te re-integreren. Dit doen we bijvoorbeeld door medewerkers van de sociale werkplaats van Gemeente Enschede op te leiden en te trainen om de koffievoorziening te verzorgen.