• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

 

 

Concrete stappen naar een
circulaire koffievoorziening

We zetten ons graag in voor een duurzame toekomst, niet alleen door het gebruik van energiezuinige koffieautomaten, recyclebare bekers en Fairtrade gecertificeerde koffiebonen. Jacobs Douwe Egberts richt zich ook op circulariteit. Daarbij gaat het erom optimaal gebruik te maken van grondstoffen en producten in het gehele productie- en gebruiksproces. Dit verhoogt de duurzaamheid en verlaagt de milieu-impact.

Wij zijn niet de enige die hiervoor willen gaan; Ook Gemeente Enschede heeft de ambitie om de koffie- en theevoorziening voor hun medewerkers zo duurzaam mogelijk in te kopen, met als doel: hoge kwaliteit koffie en thee, tevreden medewerkers, maximale circulaire economie en maximale samenwerking in de keten. De aanbesteding die ze hiervoor uitgeschreven hadden, heeft Jacobs Douwe Egberts Professional destijds gewonnen. In juni 2017 is de circulaire oplossing in praktijk gebracht.

Thema's 
We richten ons op de thema’s productie (proces, bedrijfsvoering en transport), consumptie (assortiment, machines en materialen) en verbinding (sociaal-maatschappelijke initiatieven).

Productie

Alle verse koffiebonen, instant melanges, thee en cacao bij de gemeente Enschede zijn 100% duurzaam gecertificeerd (UTZ of Fairtrade). Hierdoor wordt niet alleen toegezien op de economische situatie van de koffieboeren, maar ook op hun werk- en leefomstandigheden en het milieu waarin ze werken. 

We beperken de CO2-uitstoot die bij het gehele proces ontstaat zoveel mogelijk. De uitstoot die overblijft – na bijvoorbeeld de nodige transport om Gemeente Enschede te bevoorraden – compenseren we door middel van samenwerking met Trees For All. Deze stichting draagt bij aan een gezonder klimaat door het planten van bomen als compensatie voor CO2-uitstoot. Daarbij wordt er ook bijgedragen aan betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Op deze manier kunnen we de koffie- en theevoorzieningen bij Gemeente Enschede CO2-neutraal aanbieden.

Koffiedroes als grondstof

Koffiedroes gebruiken als grondstof? Het kan! In samenwerking met DCW Kwekerij en betrokken partijen hebben we onderzocht hoe we koffiedroes kunnen hergebruiken. Diverse pilots waren gestart om koffiedroes op nieuwe manieren te gebruiken: voor het kweken van oesterzwammen en aardbeienplanten, maar ook als grondstof voor zeep, brikketen en schoenzolen. Zo gaat koffiedroes niet onnodig verloren!

Recycling van restproducten


Alle koffie en thee voor Gemeente Enschede wordt verwerkt in onze eigen fabrieken (ISO 14001 gecertificeerd). De restproducten die voortkomen uit de productie worden zoveel mogelijk hergebruikt. Zo worden de vliesjes van de koffiebonen die wij branden in Joure als bodemverbeteraar aangeboden aan de agrarische sector of zelfs omgezet tot stoom voor de fabriek!

Consumptie: assortiment, machines en materialen

Circulaire onderzetkasten

Samen met COORS (klimaat verantwoord maatwerk interieur) ontwikkelden we een op maat gemaakt circulair koffiemeubel voor Gemeente Enschede:

  • De glasplaat is gemaakt van gecertificeerd gerecycled glas
  • De achterwand is gemaakt van honingraatkarton uit gerecycled papier
  • Door middel van knelpunten kunnen onderdelen van de kast makkelijk gedemonteerd worden en na gebruik weer gescheiden verwerkt worden

Duurzame koffieapparaten

Niet alleen het koffiemeubel is een bewuste keuze. Ook de koffieapparaten zijn voor een groot deel te recyclen. Dit doen we onder andere door:

  • De technische levensduur te benutten. Een aanzienlijk deel van de koffieapparaten die retour komen, zetten we in als occasion. Deze machines zijn refurbished: na gebruik opgeknapt door experts, waardoor ze weer zo goed als nieuw zijn.
  • De machines op milieuvriendelijke wijze te verwerken. Dit gebeurt in samenwerking met onze partners, zoals een recycler van afgedankte elektrische apparaten en een leverancier van hoogwaardige herwonnen grondstoffen.

Van drinkbeker tot grondstof

De bekers bij Gemeente Enschede zijn meer dan alleen handig bij het drinken van koffie en thee. Na gebruik worden ze namelijk apart ingezameld en gerecycled door de afvalverwerker van Gemeente Enschede. Deze maakt er papierpulp van, zodat dit weer gebruikt wordt voor het maken van nieuwe papierproducten!

Duurzame papercups

Onze koffiebekers worden gemaakt van papier met FSC-keurmerk. Dit geeft aan dat de grondstof van de bekers uit verantwoord bosbeheer komt; het leefgebied van planten en dieren wordt behouden en de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders gerespecteerd.

Gemeente Enschede heeft haar eigen design met iconische gebouwen op onze bekers. Het design op de bekers is gedrukt met (verantwoorde) inkt op waterbasis. Daarnaast is er ruimte op de beker voor het opschrijven van een naam en/of het favoriete drankje. Dit maakt het makkelijker voor collega’s om voor elkaar koffie te halen in een gebruikte beker, zodat hergebruik gestimuleerd wordt.

Verbinding: sociaal maatschappelijke initiatieven

Een circulaire koffie- en theevoorziening

Verbinding is een kernkwaliteit binnen de samenwerking tussen Gemeente Enschede en Jacobs Douwe Egberts Professional. Een groot deel van de gerealiseerde omzet wordt benut voor social return on investment. Hiermee geven we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt mogelijkheden om weer te re-integreren. Dit doen we bijvoorbeeld door medewerkers van de sociale werkplaats van Gemeente Enschede op te leiden en te trainen om de koffievoorziening te verzorgen.