Zwarte thee

Veel mensen beginnen de dag met een kop thee, vaak is dat zwarte thee. In de volksmond wordt dit ook wel English Breakfast thee genoemd, maar deze thee kan uiteraard ook op andere momenten van de dag gedronken worden. Wat is zwarte thee eigenlijk en welke varianten zijn er? Lees hieronder meer


Wat is zwarte thee?

Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant Camelia Sinensis. De kwaliteit van de thee is afhankelijk van veel factoren: het klimaat, de grond in het land of streek van herkomst, de hoogteligging van de plantage en ook de wijze van plukken (machinaal of handmatig), bewerken en verpakken. Maar ook het seizoen waarin de thee wordt geplukt geeft veel kwaliteits- en karakterverschillen. De theeplantages liggen wijd verspreid over tropische en subtropische gebieden.


Welke soorten thee zijn er?

Er zijn vele soorten zwarte thee: pure zwarte theeën, maar ook zwarte thee gecombineerd met fruitstukjes, aroma’s, kruiden en/of specerijen. In Nederland zijn de volgende pure zwarte theeën populair:
Engelse thee/English Breakfast.

English Breakfast thee is eigenlijk een soortnaam geworden, vrijwel iedereen die deze thee besteld bedoelt veelal zwarte thee. De samenstelling van English Breakfast varieert overal ter wereld. English Breakfast is veelal een combinatie van diverse theesoorten bijvoorbeeld uit India, Afrika, China en/of Indonesië.

De samenstelling van de English Breakfast thee wordt mede bepaald door hoe het veelal gedronken wordt in een bepaald land. Als de thee met melk gedronken wordt, wordt vaak Assam (India) thee gebruikt omdat dit de thee een mooie roodbruine kleur geeft.

Ceylon thee

Ceylon thee komt uit Sri Lanka, dat tot 1972 Ceylon heette. De bekendste thee gebieden zijn Dimbula, gelegen in het Westelijke deel van het eiland en Uva Highlands in het Oostenlijke deel. Ceylon thee kan met thee uit andere landen worden gecombineerd. De smaak (kwaliteit) van Ceylon thee is te omschrijven als zeer geurig, vrij scherp maar niet echt krachtig.

Earl Grey

Earl Grey thee is een zwarte thee met bergamot aroma. De naam Earl Grey is hoogstwaarschijnlijk te danken aan Earl Charles Grey die deze thee als cadeau kreeg aangeboden door China. Deze smaakcombinatie is sindsdien niet meer weg te denken uit het theeassortiment.

Bergamot is een kleine, ronde tot peervormige citrusvrucht. De smaak van de Bergamot vrucht is citrusachtig, iets lime en bitter. Echter, er zijn inmiddels vele soorten Bergamot aroma’s die soms zoeter, bloemiger of meer naar citrus smaken.

Zwarte thee in een gezonde levensstijl

Zwarte thee bevat, net als alle andere theevarianten, geen calorieën wanneer er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Zwarte thee past dus prima in een gezonde levensstijl. Varieer volop en consumeer met mate. Dat is het algemene advies voor een gebalanceerd voedingspatroon en dat geldt ook voor wat je drinkt.